Bulvear Despota Stefana 13 (u zgradi kod Skadarlije), Beograd

Afte u ustima – kako nastaju i kako se leče

Afte ili ranice u ustima se pojavljuju gotovo kod svakog čoveka, u različitim životnim dobima, okolnostima i kao posledica zdravstvenog bilansa. Kada se formiranje benignih nezaraznih čireva u ustima stane na put, na vreme, one ne bi trebalo da se vrate. Kada se identifikuju, treba odmah tih dana utvrditi razlog zbog koga se pojavljuju. A uzrok i razlog zbog čega se one pojavljuju je do današnjih dana ostao nerazjašnjen u potpunosti. To ipak ne znači da lekari nemaju odgovor.


Naime, uzrok je uglavnom posledica imunološkog opadanja, a okidači za stvaranje afti mogu biti poprilično šarenoliki. Od lokalne traume nakon  vađenja zuba, preko stresa, hormonskih uticaja i alergije, pojave neke bolesti, manjka određenih vitamina, do nehigijene usta koja uglavnom biva jedan od uzroka. 

Pored navedenog, afte se javljaju i zbog nekih kožnih bolesti, bolesti organa za varenje, kardiovaskularnih bolesti, bolesti vezivnog tkiva i sličnih bolesti. Bolest koja može biti okidač afti je i leukemija, a tu su i hemoterapija ili zračenja.

Afte, koje mnogi nazivaju još i ranicama u ustima, javljaju se uglavnom u periodu od jedne sedmice do 10 dana, sazrevajući i nestajući. Teže forme afti mogu se zadržati i duže, a simptomi su lako prepoznatljivi. Razume se, afte mogu biti posledica i problema sa zubima, pa stoga ovaj tekst obrađuje njihovo pojavljivanje, prevenciju, saniranje. 

Kako prepoznati aftu?

Većina afti pojavljuje se na epitelnim površinama u ustima, svugde gde je mekana sluzokoža, od krajnika i usne duplje, preko jezika do unutrašnje strane gornje ili donje usne, na desnima, unutar obraza, pa katkad i na spoljnjoj ivici usne. Simptomi se kreću od manje neugodnosti do ometanja ishrane i pijenja. 

Nagrižene kiselošću, afte nekada izazivaju i iscrpljujući bol, a ukoliko ih je više, mogu napraviti proces koji dovodi do gubitka apetita i gubitka težine zbog neuhranjenosti. Ovo je poprilično redak slučaj. 

Afte se ne mogu izlečiti, ali postoje tretmani koji imaju za cilj da umanje bol i skrate vreme zarastanja, kao i da smanje učestalost epizoda pojavljivanja. Afta u doslovnom prevodu sa grčkog znači „čir na ustima“.

Afte kod dece

Deca i adolescenti su dosta podložniji stvaranju afti u ustima. Iako nemaju uočljive sistemske simptome ili znakove koji se mogu naslutiti izvan usta, simptomi afti mogu da se prepoznaju. 

Naime, pečenje, svrab ili peckanje mogu da prethode pojavi lezije u ustima. Potom može da se javi neproporcionalni bol koji varira, a menja se i fizičkim kontaktom, u zavisnosti od hladnoće, kiselosti itd. Bol je najgori u onim danima kada se afta pojavi, a smanjuje se kako afta napreduje prema zaceljivanju. Govor i žvakanje može biti neugodno, a deci najviše smetaju afte na jeziku i afte na grlu.

Kod dece koja su podložna stvaranju afti, one se javljaju tri do šest puta godišnje. Postoje slučajevi kada pojava afte postane hronična, i to može izazvati hronične iscrpljujuće bolove u ustima mališana. Afta se formira tako što belo-sivkastu opnu okružuje crvenkasti „oreol“. Veličina, lokacija i vreme zarastanja pomenutih ranica varira shodno imunom sistemu dece.

Afte na desnima

Uzrok nastajanja afti na desnima nije definisan i skroz jasan. Ono oko čega se  stomatolozi i lekari saglašavaju jeste da je u pitanju multifaktorski uzrok koji pogađa usta. 

Pretpostavlja se da je uzrok aftama koje se javljaju unutar usta čitava grupa razičtih stanja i uzroka. Studije su pokušale da identifikuju uzročni organizam, ali se smatra da afte nisu zarazne i da nisu infektivna stanja, niti seksualno prenosive. 

Smatra se da je za razaranje sluznice zaslužan pad imuniteta, a da su afte povezane sa autoimunim bolestima i time kakvo je opšte zdravlje pojedinaca. 

Afte na desnima slično nastaju kao i unutar usne duplje, samo što bol ume da bude odsečniji, a samo okolno tkivo tvrđe je nego na drugim mestima.

Afte na jeziku

Još jedan pojavni oblik afti jesu afte na jeziku. One se razlikuju od ostalih afti jer se ređe pojavljuju, a mogu biti izazvane i lošim higijenskim navikama. 

Veoma je bitno napraviti distinkciju između afti i ostalih vidova manifestacija loše oralne higijene ili infekcije. Najpre treba odraditi bris, da bi se uklonila mogućnost da je reč o kandidi, gljivičnim infekcijama ili bakterijama i da bi se bilo sigurno da je reč o afti na jeziku. 

Isto tako, treba često pregledavati sluzokožu, ali i zube, jer pokvareni zubi mogu biti inicijacija za dalje probleme i rizike po zdravlje.

Lečenje afti

Večito pitanje jeste kako se te misteriozne pojave zvane afte u ustima mogu lečiti. Afte i aftozni stomatits leče se lokalizacijom mesta, a ne sistemskim lekovima. Da bi se preveniralo stvaranje afti treba ozbiljno povesti računa o oranoj higijeni i obratiti pažnju na opšte zdravlje. 

Kada se afta već javi, kod lečenja je jako važno obezbediti higijenu, da se problem sa ranicama u ustima ne bi dodatno zakomplikovao infekcijom. Ukoliko je pad imuniteta vezan za menstrualni ciklus ili korišćenje kontraceptivnih pilula, treba raditi na jačanju imuniteta.

Izbegavanjem grubih i oštrih namirnica, pažljivim pranjem zuba i ne konzumacijom kiselih proizvoda, mogu se takođe izbeći simptomi pojave afti u ustima.

B12 i konzumacija ovog vitamina koji često nedostaje vegetarijancima ili veganima, može sprečiti recidiv u nekim slučajevima.

Lečenje afti prirodnim putem

Iako lekove iz prirode i u kućnoj upotrebi treba dodatno poznavati, i nesumnjivo kombinovati sa zvaničnom medicinom, ohrabrujemo vas da neke od njih i koristite. Neke će možda samo ublažiti bolove ili pomoći da se brže zaceli ranica u ustima, a neke napraviti i mogućnost da ojača imunitet. Bilo kako bilo, evo nekih zanimljivih predloga za prirodno lečenje afti.

  • Soda bikarbona može poslužiti u smanjivanju kiselosti u usnoj duplji. Afte se umiruju u baznim sredinama, a soda bikarbona je bazno jedinjenje. Ovo znači da soda možda ne pomogne u potpunom izlečenju afti, ali će ubrzati proces.
  • Čajevi su prirodni lekovi, a zeleni i crni čaj su prirodni antiseptici, pa mogu da pomognu u smanjenju boli kod afti.
  • Najpoznatiji antiseptik koji dolazi iz prirode je pčelinji proizvod. To je prirodni antibiotik, a često se preporučuje kada pacijent ima grlobolju. Međutim, propolis može zaceliti afte. Propolis možete naneti štapićem za uši koji je dezinfikovan i čist. Iskustvo je pomalo neprijatno, jer prvenstveno malo zaboli, ali se tako rana u ustima štiti od bakterija, a afta dobija i nekakav zaštitni sloj. Postupak možete ponavljati kada god želite. Propolis u saveremenom dobu često pakuju u bočice poput kapi za nos, pa ga možete koristiti i kao sprej koji ćete nanositi na aftu prskanjem.

Vrste afti

Ko bi rekao da čak i ovakve bezazlene pojave mogu da se klasifikuju. Ali da, afte se mogu razlikovati po veličini i boji.

Velike afte su veće od jednog centimetra i ređe se pojavljuju. One potpuno prodiru u sluzokožu pa se stoga i duže leče. Proces oporavka može trajati čak i do šest nedelja.

Za razliku od njih, najčešći tip su male afte koje su ispod jednog cenimetra i ovalnog su oblika. Često su oivičene crvenom opnom, pomalo su bolne, ali nisu zarazne. Prolaze u periodu od oko jedne sedmice do deset dana.

Herpetiformne afte su afte koje formiraju klaster i javljaju se u kasnijim dobima života. One zarastaju za sedam do četrnaest dana ali su izrazito bolne.

Umesto zaključka

Kratko ćemo zaključiti da je proces stvaranja afti u grlu, na jeziku, na desnima ili na usni često vezan za emocionalna stanja, stres, pad imuniteta ili neku drugu bolest koja prethodi ili sledi. Ovo znači da, iako benigne, one mogu biti indikator da nešto u organizmu nije kako valja i da opšte zdravlje nije na zadovoljavajućem nivou. Zato nikako ne zanemarujte svoje oralne indikatore. 

Ukoliko primetite da se javljaju češće nego što se javljaju kod drugih ljudi ili kod vas ranije, posetite lekara i zapitajte se kakvo vam je opšte zdravlje. Uvek je dobro uraditi kompletan stomatološki pregled, ali i proveriti krv i stanje vitamina. Tek kada se i lekari uvere da su u pitanju uobičajena stanja i da nema rizika po zdravlje, možete odahnuti. U protivnom, nema razloga za preteranu brigu, ali ipak oprezno.

I podsećamo, oralna higijena je od izuzetne važnosti, jer je uvek bolje uložiti nekoliko minuta truda za pranje zuba, ispiranje i čišćenje koncem, nego provesti dane na stomatološkoj stolici. Odluke su, od detinjstva, na vama. A ukoliko ste sebe „ispustili“, ispravljajte svoje greške učeći makar decu dobrim i zdravim navikama. Jer, zdravlje je ipak najbitnije, zar ne?

Bulvear Despota Stefana 13 (u zgradi kod Skadarlije), Beograd

011 / 72 46 995 065 / 56 80 060