Bulvear Despota Stefana 13 (u zgradi kod Skadarlije), Beograd

Bezmetalne krunice za zube – zašto se odlučiti za njih?

U jednom od prethodnih blogova govorili smo o temi metalokeramičkih krunica. Svako ko je nadograđivao zube ili se raspitivao kako se ugrađuju zubi koji nedostaju, sigurno je već informisan o tome. No, nije zgoreg pomenuti iznova šta to sve čini jednu nadogradnju dobrom, a i podsetiti se na priču o navlakama, keramici, ali i reći nešto o materijalima koji čine da se u ustima ne dešavaju procesi koji bi mogli da zakomplikuju stanje.


U narednih više stotina reči govorićemo o tome šta su to bezmetalne krune, koja im je cena, kakva su iskustva korisnika, ali i kakva je ključna razlika između njih i metalnih zubnih krunica. 

Skoncentrišite se jer će ovaj tekst temeljno pokušati da odgovori na sva pitanja koja su vas u vezi sa bezmetalnim krunicama do sada mučila. 

Ukoliko nešto i ponovimo, svakako to može služiti kao podsetnik, jer kada su zubi i zubno zdravlje u pitanju, ne postoji suvišno znanje. Ipak, svaku intervenciju prepustite zubaru, a ukoliko primetite bilo kakve promene, pravac ordinacija.

Šta su bezmetalne krunice?

Kada smo govorili o tome šta su zubne krune, pomenuli smo da su u pitanju bezmetalna keramika odnosno porcelan, koji se navlači na osnovu pravljenu od metala ili bezmetalnih materijala. 

Kada su u pitanju  metalokeramičke krune, najčešće su osnove pravljene od titanijuma ili zlata. Znajući da kod nekih osoba metal može da izazove alergiju na desnima, ali i da neko prosto želi da se odluči za nemanje metala u ustima, nauka i stomatologija osmislile su materijale poput  cirkonijuma ili alumine, koji mnogo bolje zamenjuju vaše zube. 

Važno je pomenuti da se izgled zuba koji je vidljiv spoljašnjosti ne menja, bez obzira na to za šta se odlučite, ali su bezmetalni materijali vrlo stabilni, bolje prijanjaju uz desni, ali su i za nijansu skuplji od metala. 

Imajući u vidu da ovi materijali imaju ogromnu gustinu i izdržljivost, može se reći da su za nijansu bolji od metala, te su stoga i njihove cene pomalo veće od proseka. O cenama i kako se ugradjuju krune na zube govorimo u nastavku.

Iskustva ugradnje bezmetalnih krunica

"Pre više godina ostao sam bez prednje jedinice. Polomio sam je na fudbalu. Moram da priznam da nimalo nije bio prijatan osećaj kada sam se pojavio pred prijateljima. Pritom sam imao poprilično ravne zube. Mislio sam da nikada neću moći da imam zube koji će ličiti na moje stare. Zapanjio sam se kada sam saznao da postoji način da mi uzimanjem otisaka i brušenjem ostatka zuba, uz ugradnju krune, zub zaliči na onaj koji sam imao. Gotovo da ne postoji razlika" – svedok je Milan (32) iz Niša.

Milan, i mnogi drugi koji su zbog kvara zuba, ili nasilnog ostanka bez istog morali da se podvrgnu intervenciji, svedoci su toga da je savremena medicina toliko napredovala, da danas gotovo da ne postoji zub koji se ne može zameniti veštačkim. 

Proces ugradnje bezmetalnih krunica gotovo je istovetan procesu ugradnje metalokeramičkih krunica.  Ukoliko karijes odnese zub, brušenjem se zub priprema za navlaku. 

Za razliku od metala na koji je alergično svega 1% ljudi, nije se pokazalo da su bezmetalni materijali imali negativne efekte. 

Ortopan snimci utvrđuju koji bi oblik zuba najbolje bio uklopljen u vilicu. Nakon uzimanja otiska, zub se brusi, a brušenje može izazvati malu neprijatnost. Ipak, lokalna anestezija, koja je toliko savremena da ima i produženo dejstvo, čini da se neprijatnosti otklone. 

Nakon sedam do deset dana sledi proba za  bezmetalne keramičke krune. 

Nakon cementiranja, prvih nekoliko dana potrebno je nositi silikonske folije za zube koje se nose noću. 

Bezmetalni materijali ugrađuju se na mestu spoja patrljka i keramike, a oni su potpuno nevidljivi. 

Cirkonijumske krune se modeluju u posebnom programu, a veoma je važno reći i to da je njihova boja mnogo prirodnija od boje metala, što je možda i osnovni razlog nešto veće cene.

Prednosti ovih krunica

Kada govorimo o prednostima koje nude bezmetalne krunice za zube, lista bi mogla biti nešto poduža. Zato ćemo se potruditi da govorimo samo o onim aspektima koji bezmetalne krune pozicioniraju tako visoko, da su mnogi danas zainteresovani za njih. 

  • Bezmetalna keramika definitivno poseduje jednu jako bitnu karakteristiku, što je njihova osnovna prednost, a to je dugotrajnost. Kada se jednom ugrade, bezmetalne krunice mogu trajati gotovo do kraja života, uz uredno održavanje. Bezmetalne krune odlikuje neviđena ekstremna čvrstoća i otpornost, pa su reakcije na razne vrste pritisaka očekivane.
  • Biološka kompatabilnost i prirodno prijanjanje u ustima pokazuje se bolje nego kod metalnih krunica, što nikako ne znači da metalne krunice ne treba uzimati u obzir. Bezmetalne krunice reaguju na temperaturu sporije od metala. Njihova konstrukcija od cirkonijuma se može bojiti individualno, pa je mnogo lakše pogoditi boju na osnovu boje pacijentovog zuba.

Koji su to materijali od kojih se izrađuju bezmetalne krune?

Iako je deo zuba napravljen od istog materijala kao i metalne, a to je keramika, osnova ovih zuba razlikuje se u materijalu. Zato smatramo važnim da pomenemo od kojih se materijala izrađuju osnove zuba koji se nalaze pod terminom bezmetalne krunice. 

Veoma tvrda bezmetalna keramika koja se upotrebljava kao jaka osnova za zube naziva se cirkonijum. U pitanju je cirkonijum – oksid, a ovakva krunica se projektuje na digitalnom modelu pacijentove duplje, koja se određuje pomoću skeniranja  3d digitalnom ortopan tehnikom. Kao stomatološki materijal pominje se i aluminijum koji je spojen sa staklom, ali je on ređa varijanta.

Razlika između metalnih i bezmetalnih krunica

Ukoliko govorimo o vašoj odluci, a ne o odluci prirode da vam nametne jedinu mogućnost, zbog alergije na metale, onda ostavljamo vama da odlučite da li ste za metalne ili bezmetalne krunice. 

Na nama je da pomenemo da su bezmetalne prijemčivije, da se bolje uklapaju, da ne ostaju razlike u boji, i da duže traju. Naravno, nećete pogrešiti ni ako izaberete metalne. Svako rešenje je bolje nego nemanje zuba ili nošenje pokvarenog zuba. 

Ipak, ukoliko imate nekoliko desetina eura više, cirkonijum je bolje rešenje za vas. Kristal cirkonijum predstavlja osnovu, a njega je otkrio nemački hemičar. U pitanju je Martin Klaporth koji je, verovali ili ne, ovaj materijal oktrio još u osamnaestom veku. Cirkonijum kristal otkriven je 1789., ali se dugo koristio u druge svrhe.

Stomatologija tog vremena bila je miljama daleko od one koju danas poznajemo. Kada su brojna istraživanja, za koje su bile potrebne decenije, utvrdila da cirkonijum nije štetan po čoveka, on se bukvalno ušetao u ljudske živote i stomatologiju.

Cena bezmetalnih krunica

Dolazimo do onog pitanja koje mnogi žele najpre da postave, a to je cena. Ipak, pre nego što smo pomenuli cenu, morali smo da progovorimo o svim aspektima koji čine bezmetalne krunice toliko važnim i dobro pozicioniranim. Ako znamo da, ukoliko ugradimo krunice bez metala, nećemo imati gotovo nikakvih problema, uz pravilno održavanje, onda je cena manje bitna. 

Naravno da znamo kakvo je stanje u društvu i da je cena bitan faktor, ali znamo i kakvo stanje može proizvesti loše zdravlje. Stoga savetujemo da u  našoj ordinaciji iskoristite cenu bezmetalnih krunica, koja se kreće od 190 eura za bezmetalnu keramičku krunicu do 220 eura za bezmetalnu keramičku krunicu koja se ugrađuje na  implantu, gde zubni implanti predstavljaju zamenu za koren zuba. 

Napominjemo da je ovo promo cena krunica!

Kako se održavaju bezmetalne krunice za zube?

Ovo je nesumnjivo jedno od najčešće postavljanih pitanja od strane onih koji u ustima imaju makar jednu bezmetalnu krunicu. I, da, da ne bismo preterano komplikovali, odgovorićemo – krunice se održavaju posve jednostavno.

Naime, održavanje bezmetalnih krunica nije nimalo različito od održavanja metalokeramičkih krunica. A sve zajedno nema mnogo razlike u odnosu na održavanje prirodnih zuba. 

Treba pomenuti da su manje četkice, odnosno četkice sa manjom glavom mnogo pogodnije za održavanje zuba, bilo veštačkih, bilo prirodnih. One pomažu da se dođe do manje dostupnih delova zuba. Kod prirodnih zuba,  sprečava se pojava kamenca, a masiranjem površine koju nadomešćuje bezmetalna keramika, sprečava se pojava plaka i eventualna infekcija desni. Takođe je korisno održavati krune pomoću konca za zube i sredstava za ispiranje.

Koja je razlika između bezmetalne krunice i zubnog implanta?

O ovom pitanju već smo govorili kada smo za temu imali metalokeramičke krunice. 

Bezmetalne krunice se razlikuju od  zubnih implanata najpre po tome što su u pitanju samo navlake koje se stavljaju na postojeći zub i postojeći koren. 

Za razliku od implanta koji se ugrađuje tek onda kada zub moramo da izvadimo zbog  zubne gangrene ili velikog kvara, navlaka služi da spasi zub koji je tretiran. 

Najveća razlika između bezmetalne krunice i implanta je razlika u korenu. Kod implanata je koren montiran u kost, tako što se na mesto zuba šrafi osnova. Bezmetalne krunice koriste postojeći koren i patrljak zuba, na koji se nakon brušenja postavlja bezmetalna osnova preko koje se stavlja navlaka odnosno krunica. 

Razlika je i u ceni, jer implant košta nešto više. No, implant ne treba ugrađivati ukoliko je zub koji predstavlja osnovu navlake zdrav.

Bezmetalni mostovi

Kao i kod metalnih zubnih mostova i  bezmetalni zubni mostovi imaju svoj proces ugradnje za koji je potrebno određeno vreme. 

Zubni mostovi se ugrađuju gotovo na istovetan način, pa i ne treba preterano govoriti o tome šta sve prethodi ugradnji mosta. 

Podsetićemo samo da se zubi prethodno bruse, a navlake sa bezmetalnom osnovom postavljaju na obrušene zube. Zubi koji fale nadomešćuju se pomoću mosta koji se postavlja u nizu do sledećeg zuba ili implanta. 

Zubi koji se izrađuju na ovom mostu takođe su keramički, a most se pravi od nemetalnih materijala, kao što su osnove samih nosećih zuba.

Kada je potrebno ugraditi bezmetalne keramičke krunice?

Ljudi ostaju bez zuba iz najrazličitijih razloga. Nekom se prosto desi da usled nespretnosti ili nemarnosti izgubi zub ili deo zuba. Zub se može izgubiti zbog loše higijene, karijesa, gangrene, ali i zbog preloma. Stomatolog opštom anamnezom zaključuje da li je bolje na neki zub ugraditi  fasetu, bezmetalnu ili metalnu krunicu, ili ga  ukloniti i staviti implant. 

Bilo kako bilo, do postavljanja bezmetalne krunice dolazi se nakon što dozvolimo da zub delimično ili potpuno propadne. Da se to ne bi desilo, moramo voditi računa o higijeni i zdravlju zuba, i redovno se pregledati. Ako pak dođe, ili to radi estetike bude naša odluka, onda podležemo ovim korekcijama. 

Što se tiče bezmetalnih krunica, one se mogu ugraditi i kao zamena za metalne krunice u slučaju da metalne osnove izazovu alergijsku reakciju desni. Alergija može uzrokovati da se desni potpuno upali, pa je bezmetalna krunica odlčna alternativa.

Koliko puta ćete morati kod zubara?

Ne može se sa sigurnošću reći koliko ćete tačno puta morati da dođete kod zubara, da biste završili proceduru ugradnje zuba. 

Naime, ovo se razilikuje od slučaja do slučaja, ali potreban proces podrazumeva više dolazaka. Da bi se napravila opšta dijagnoza, dolazi se na pregled. Pre procedure brušenja zuba, moraćete da dođete kako biste ostavili otisak. Na taj način utvrđuje se oblik i izgled zuba, kao i njihov položaj.

Stomatolozi tada koriste priliku da sa vama porazgovaraju o svemu što će se raditi, i da se dogovore. Nakon što se dogovor utvrdi, počinje se sa brušenjem zuba. Ova procedura može trajati od jednog sata, do nekoliko sati ukoliko je u pitanju veći broj zuba.  Ukoliko želite da uštedite na vremenu, sve možete obaviti u jednom danu, a to će trajati nekoliko časova.

Nedelju dana pauze

Oko jedne sedmice potrebno je da se ustanovi koja će cirkonijumska osnova najbolje da se uklopi kao nosač za bezmetalne keramičke krune. 

Potom se izrađuju novi zubi, a zubne krunice nisu još uvek dovoljno glatke. 

Oblik i boja se modeluju direktno u ustima, nakon cementiranja. Ovaj proces vam se može učiniti dosadnim, ali ako znate da će to biti put ka novom i lepom osmehu, ali pre svega ka zdravlju, istrpećete vi to. Znate i sami da loši i pokvareni zubi mogu uzrokovati gomilu problema, kako u usnoj duplji tako i u čitavom organizmu.

Disharmonija u organizmu podstiče razne bolesti, kancere, uzrokuje infarkt, a kao konačnu posledicu može imati i smrt. Sigurni ste u to da jedna tako bezazlena stvar kao što je zub, ne treba da bude okidač koji vam može skratiti život. 

Zbog toga prevaziđite i strah i bojazan da će vam se novčanik otanjiti, i skupite petlju da jednom za svagda rešite probleme sa nepravilnim, lošim i pokvarenim zubima. Odluka je na kraju na vama, stomatolozi su tu samo kao saveznici dobrog zdravlja i holivudskog bisernog osmeha, koji će vam uz lepše zube podići samopouzdanje i učiniti da i sebi i drugima izgledate vedrije i lepše!

Bulvear Despota Stefana 13 (u zgradi kod Skadarlije), Beograd

011 / 72 46 995 065 / 56 80 060