Bulvear Despota Stefana 13 (u zgradi kod Skadarlije), Beograd

Cista na zubu – kako rešiti problem?


Kada god ste bili u nekom problemu, oralne prirode, bilo da je u pitanju neprijatni zadah, kamenac, karijes ili ozbiljniji problemi poput inpaktiranog zuba, ciste ili sličnih komplikacija, uvek ste morali imati samo jedno na umu – odmah kod zubara. Svaka druga lekcija, koju možete proizvoljno protumačiti, ili je „pokupiti“ od neproverenih izvora sa nepresušnog interneta, može da bude eventualno putokaz, a prva stanica na tom putu mora i jednostavno mora da bude stomatolog. Stoga, kakve god zaključke izvukli iz ovog teksta koji se bavi problemima cista na zubima, na desnima, njihovom operacijom i sl, ne smeju da budu primeri lošeg tumačenja interneta. Stomatologija je dovoljno uznapredovala da vam da odgovore na brojna pitanja, a o tome šta su ciste, kako nastaju, kako nestaju, moći ćete u narednim redovima da se informišete. Ne i da rešite problem. Stoga, kada pročitate tekst, ukoliko prepoznajete simptome, pravac vaš stomatolog. A mi krećemo. Redom.


Šta je uopšte cista na zubu?

Da bi se o pojedinim pojavama moglo govoriti, potrebno je najpre, te iste pojave definisati. Kako bismo ih definisali, najpre ćemo iskoristiti priliku da opišemo kako izgledaju. 

Cista na zubu je zapravo šupljina koja se pojavljuje u tkivu, a ispunjava je tečnost. Cista je oblog oblika i sastoji se od omotača i sadržaja. Vezivno i epitelno tkivo glavni su deo ciste, a sadržaj je gnoj koji predstavlja proizvod borbe bakterija u samom zubu i cisti. Zubne ciste se mogu pojaviti na obrazima, vratu, desnima ili usnama, ali se češće javljaju na koštanom tkivu zuba. 

Neretko se dešava da se cista prebacuje na sinusne šupljine, ukoliko je uzrokuje gornji zub. Infekcija koja se javlja u zubima, uzrokovana karijesom, bakterijama i nepravilnog rasta zuba, može napraviti cistu. Ciste se mogu otkriti rendgenskim snimkom.  

Tamne šupljine na zubu vrlo često su indikator koji potvrđuje sumnju da zub ima cistu. Inicijacija je prva faza koja predstavlja neki vid pred faze za stvaranje ciste. Sledeća faza je pojava mikrošupljine koja prethodi rastu ciste. Cistu mogu uzrokovati i udarci i promene u organizmu, hronične iritacije. Ciste se mogu javiti u ustima, na desnima i iznad zuba. Ozbiljno shvatite ovaj problem, jer može uzrokovati brojne opasnosti, pa čak i tumor.


Koje vrste cista na zubu postoje?

Brojne su klasifikacije cisti na zubima. Postoje one koje se javljaju jednom i njih nazivamo akutnim cistama. Druga vrsta cista, su hronične ciste. 

Akutne ciste su ciste čije simptome odmah uočavamo, i njih lečimo gotovo odmah čim ih primetimo. 

Mnogo perfidnije od njih su hronične ciste koje napreduju veoma sporo i njihovi simptomi su do te mere neprimetni, da ponekad ne možemo ni znati da li je zaista u pitanju cista. 

Razvojne i inflamatorne ciste predstavljaju vrste klasifikovane po drugim modelima.

Bakterijske infekcije u koštanom tkivu prave gingivalne ciste kod beba, folikularne, erupcione i gingivalne kod odraslih. Sve one pripadaju razvojnim cistama. 

Folikularne ciste, s druge strane,  vrlo su česte kod starijih ljudi, a na mlečnim zubima takođe se mogu naći upravo ove ciste. Ciste kod dece koja imaju mlečne zube, nekada može uzrokovati problem smenjivanja zuba. Ciste na zubu i njene simptome možemo primetiti u ranim fazama, a prevencija se naravno kao i za druge stvari događa onda kada se posvetimo oralnoj higijeni i poseti zubarima.


Kako da prepoznam cistu na zubima?

Ciste na korenu zuba, u zubu, iznad zuba ili na desnima, možemo prepoznati na osnovu raznih simptoma, koji katkad liče i na neke druge probleme. Cistološke promene u ustima vrlo često nalikuju na druge simptome, tek onda kada cista uznapreduje. 

S druge strane, ciste vrlo često uzrokuju neke druge bolesti. Najbolje ćemo cistu primetiti ukoliko uradimo snimak zuba

Cista na zubu može se osetiti prilikom žvakanja. Ovaj simptom se uglavnom zanemaruje, i uočava se tek onda kada se pojavi gnojna kesica, pa čak i povišena temperatura.  

Da bi se simptomi osetili, cista uglavnom već ima svoju strukturu i već je stvorena. Redovni pregledi kod zubara mogu utvrditi cistu u periodu inicijacije, pa ju je lakše sanirati.


Šta mogu biti indikatori postojanja cisti?

Bol u zubu je vrlo često indikator promena u zdravlju zuba, kao i bolovi u viličnoj kosti ili promene na zubima. Odumiranje srži zuba često uzrokuje bol, onda kad stanje zahvati nerve. 

Veoma čest simptom, koji je kao lakmus papir potvrdio da je zubna cista našla svoj put jeste fistula na desnima. To je izraslina koja se pod jezikom može osetiti, a u njoj se nalazi sekret koji ponekad može procuriti. Ovakav sekret u nosu može biti dokaz da je cista prodrla u sinusnu šupljinu, a onda rešenje problema često predstavlja operacija.


Je li operacija ciste na zubu jedino rešenje?

Kada stvari, da se tako simbolično izrazimo, poprilično dogore, operacija ciste se nameće kao jedino rešenje. Naime, na ovaj način, bilo da je reč o cisti na zubu, cisti na desnima, cisti u zubu, rešava se jednom zauvek problem koji uzrokuje more drugih problema. Cista se može operisati na dva načina. Jedan način je cistostomia, a drugi cistektomia.

Cistostomija je delimično uklanjanje kesice ciste, kojom prilikom se skida i deo kosti. Operacija se vrši tek onda kada su ciste velike. Otklanja se u nekoliko etapa. Kost se na taj način blago oporavlja. 

Druga varijanta je uklanjanje čitave ciste odjednom. Rez se nekada obavlja i laserom. Operacija laserom je dakako mnogo manje komplikovana i manje oštećuje okolno tkivo. Laser uspeva da izbegne probleme koji se javljaju na okolnom tkivu, a na taj način postiže se i bolja preciznost operacije. Otok je nakon ove operacije često manji, a nekada i ne postoji. Uklanjanje konaca obavlja se desetak dana nakon operacije.


Proći će?

Neće. Samo od sebe neće. Da se odmah razumemo. Proći će tek onda kada se sistematski pristupi rešavanju problema. Zbog toga smo, kao malu motivaciju, pripremili kratak osvrt na to šta sve mogu izazvati ciste, ukoliko se stvar zakomplikuje. Jedan od prvih problema, koji u poređenju sa ostalim deluje kao višnja na vrhu šlaga torte, jeste neprijatan zadah. Dakle, zapaljenje zuba koje izaziva cista, može se rešiti u početnim fazama. Ukoliko problem negiramo, obim gnojne kesice postaje veći.

Cista se širi i problem može zahvatiti druge zube, te uzrokovati da ostanete bez zuba. Osim neprijatnog zadaha i nemanja zuba, cista može napredovati do sinusa.  Ukoliko cista zapuši sinusnu šupljinu. To uzrokuje upalu sinusa koja može biti komplikovana do te mere da bolovi, alergije, problemi sa disajnim putevima samo uznapreduje. 

Što se tiče donje vilice, cista može uzrokovati pucanje donje vilice. Pomeranje donje vilice može biti dovedeno u pitanje, a cista može napraviti problem koji se širi na limfne čvorove. Ono o čemu zaista ne bismo govorili, ali kao podsetnik ipak moramo reći, jeste i problem tumora, a katkad i smrtni ishod. Stoga, bez straha, sve se da sanirati onda kada posetite stomatologa na vreme.


Koliko košta operacija ciste?

S obzirom na to da se radi o manje više zahtevnoj operaciji, može se reći da stotinak eura, koliko predstavlja donja granica ove operacije, predstavlja nisku cenu u odnosu na onu cenu koju možemo platiti ako zub ne operišemo na vreme. 

Opasnosti koje nosi cista na zubu su, kao što smo pomenuli, veće nego cena koju platimo za operaciju. Stomatološke ordinacije su umnogome poboljšale uslove za operaciju, pa se operacije odvijaju gotovo rutinski. Na pitanje da li stvari mogu da se zakomplikuju, možemo odgovoriti onako kako bi se moglo odgovoriti za bilo koju drugu operaciju. Upravo zbog toga, savetujemo vam da se okanete štetnih navika, a novac koji tom prilikom odvojite, iskoristite za svoje zdravlje. Zakažite pregled već danas! 


Kako lečiti otok?

Nakon operacije zubne ciste, često se dešava da se javi otok, kao prirodna reakcija na promene u vilici. Otok traje nekoliko dana, a najstariji način lečenja otoka jeste držanje hladnih obloga. Hladne obloge učiniće da otok splasne, a lekovi poput brufena, kafetina ili sličnih baza, pomoći će vam da prenebregnete bolove koji se mogu javiti. 

Još jedna mudrost, za koju i nije potrebno preterano promišljati, jeste ta da posle jedne ciste, ne smete dozvoliti da se javi druga. Makar zbog svega što ste prošli. Nadamo se da će jedna greška da vam pomogne da druge ne pravite. Hrabro i mudro. Ne odustajte!

Bulvear Despota Stefana 13 (u zgradi kod Skadarlije), Beograd

011 / 72 46 995 065 / 56 80 060