Bulvear Despota Stefana 13 (u zgradi kod Skadarlije), Beograd

Gangrena zuba: uzroci, simptomi, lečenje i saniranje posledica

Raznovrsne su bolesti zuba. Od onih bezazlenih i malih oštećenja poput kamenca, do ozbiljnih oboljenja koji mogu prouzrokovati još niz drugih problema. Raznovrsni, ali izlečivi. Postoje naravno i oni slučajevi kada moze biti kasno. A da do toga ne bi došlo, najpametniji potez je redovna higijena, redovni pregledi i zdrave navike.


O tome možemo da vam pričamo neumorno. Iako nekada možda postanemo i dosadni. Makar u našim blogovima. 

Suštinu ovog bloga mogli bismo okarakterisati kao priču o gangreni zuba. Iako će se dohvatiti i drugih stomatoloških aspekata koji prethode ili sleduju. 

Gangrena zuba je učestali problem, sa kojima se suočavaju mnogi, a o metodama lečenja, prevenciji, prepoznavanju simptoma, govorićemo u tekstu koji se čita za manje od deset minuta. Zato skoncentrisano i pažljivo. 

U nastavku možete naići na zlata vredne savete. Nikako ne preduzimajte sami korake lečenja ili saniranja. Za to služe stručnjaci iz stomatoloških ordinacija i ne nema potreba da se plašite. Danas je medicina toliko uznapredovala, da je svaki strah neopravdan. 

Pomislite na to da bolesti zuba mogu uzrokovati brojne druge probleme, i shvatićete da je ulaganje u zdravlje zuba, zapravo ulaganje u harmoniju organizma.


Šta je gangrena, a šta gangrena zuba?

Reč gangrena čuli smo nebrojeno puta, naravno u vrlo negativnom značenju. Valjda zbog toga što ona i ne može imati pozitivno značenje. 

Reč gangrena referiše na nekrozu tkiva, odnosno odumiranje tkiva ili organa. Potiče od istovetne latinske reči gangraena, a doslovce predstavlja odumiranje i raspadanje tkiva i dejstvo bakterija koje izazivaju truljenje. Uzrok gangreni, bilo kojoj, pa i onoj na zubima, jeste narušena cirkulacija krvi. Moze da bude uzrokovana različitim faktorima, kao što su povrede, bolesti, infekcije.

Gangrena zuba nastaje slično kao i gangrene na drugim organima. Odlikuje je crnilo na zubima i gubljenje svojstva zuba, a može se dogoditi zbog nepravilnog održavanja oralne higijene i  nastanka karijesa. Karijes koji nastaje na površini kojom se grize, dovodi i do propadanja zubne gleđi. 

Prodor bakterija i ostataka hrane u zub čini da propadnu dentin i pulpa. Ukoliko se ovaj proces ne zaustavi, može doći do odumiranja pulpe i potpunog odumiranja zuba. 

Zubna gangrena nastaje i kao posledica povrede, a nesanirana gangrena moze da ucini da se problemi šire i na druge organe.


Kako prepoznati zubnu gangrenu?

Kao i kod većine podmuklih bolesti, i gangrena zuba može da se prepozna dosta kasno. 

Naime,  dobri stomatolozi iz renomiranih ordinacija mogu prepoznati potencijale za nastanak zubne gangrene, ali ukoliko se oslanjamo na sopstveni instinkt ili bolove, gangrenu uglavnom prepoznajemo kasno. 

U početnim fazama ona ne pokazuje bilo kakve značajne simptome. 

Neprijatan zadah, česta promena boje zuba i tamnjenje, bol tokom žvakanja i  upaljenje desni ukazuju na pojavu zubne gangrene, čak i kad nema preterano vidljivih spoljnjih simptoma. Ne lečena na vreme ili ne tretirana, infekcija se može proširiti i na ostale zube, što uzrokuje  stvaranje ciste, granuloma ili apscesa.


Postoji li mogućnost da se gangrena leči?

Već smo govorili o tome da se zubna gangrena razvija veoma sporo, da su početni simptomi neupečatljivi i da može prouzrokovati bolesti sinusa, grla, srca, disajnih puteva.

Ono što vredi znati jeste da se nastajanje zubne gangrene razvija veoma sporo, pa to često može da navodi na ponašanje koje odlaže lečenje. 

No, pošto se bolest razvija sporo, veoma se sporo i leči. Saveti stomatologa i ponašanje koje je u skladu sa lekarskom procedurom, je najvažnije. Gangrena zuba je veoma dosadna, i ceo proces je dugotrajan, a može biti i pomalo bolan. 

Ipak, spasavanje svakog zuba je stomatolozima izazov, a vama veoma važno. Da bi se gangrena u početnoj fazi zaustavila, potrebno je lečiti kanal korena zuba i sanirati posledice infekcije. 

Naime, da bi se izlečila gangrena potrebno je lečiti infekciju koja je dovela do nastanka iste. Nažalost, kada bolest poodmakne, a kanal korena zuba ne može da se izleči, jedino rešenje je vađenje zuba.

Anatomski gledano…

Da bi se prodrlo u proces nastajanja gangrene potrebno je da se pozabavimo najslikovitijom anatomijom zuba. 

Naime, iako laici za stomatologiju, pojedini pacijenti vole da im se do tančina ispripoveda šta ih očekuje kada krenu u lečenje zuba. Da bi se to postiglo, potrebno je naravno reći i nešto o tome kako se bolest razvija. 

Unutar zuba se nalazi kanal koji se proteže duž sredine korena zuba. U zavisnosti od položaja zuba i vrste zuba (sekutići, kutnjaci…) ponekad postoji i više kanala. Gledano iz perspektive idealnog stanja, vrlo često svaki koren zuba ima svoj kanal. No, nije to baš uvek tako. 

Uprkos tome što pojedini zubi imaju po dva ili tri korena, dešava se da šestice imaju tri kanala, petice dva umesto očekivana tri itd. Zbog toga je potrebno da se  zub najpre snimi, a dešavaju se i pojedina iznenađenje tek kada se zub otvori. 

Svi pomišljaju na to da se u zubu nalazi samo nerv, koji često zovemo živac. Tu je i vezivno tkivo, limfa, krvni sudovi, što često laički zanemarujemo. 

Kada karijes uznapreduje, često se događa da čitavo tkivo bude zahvaćeno infekcijom, bol se povećava, a ulazak bakterija dodatno pospešuje umiranje tkiva. Najpre trule spoljni delovi zuba, a potom i unutrašnjost. 

Problem se javlja što se gangrena lako može širiti i na okolno tkiva i viličnu kost.


Šta podrazumeva lečenje zubne gangrene?

Lečenje gangrene zuba je proces koji traje poprilično dugo jer se odvija u više etapa. Opcija lečenja gangrene zuba odnosno nekroze, razlikuju se od stepena i težine stanja. Zubar može da preporuči više opcija i metoda, a intervencija se događa upravo onda kada se utvrdi put kojim će se lečiti.

Kada gangrena zuba odnese deo zuba, zubari se mogu odlučiti na popunjavanje šupljina i sprečavanje daljeg truljenja zuba. Nakon saniranja infekcije, nedostaci se mogu sanirati pomoću  zubnih krunicafaseta, pa čak i ugradnjom potpuno novog zuba, ukoliko dođe do krajnjeg truljenja.

Lečenje korenskog kanala je jedna od procedura u kojoj vaš zub mora da pretrpi određenu traumu. Naime, umrtvljivanje nerva i uklanjanje mrtvog tkiva kroz celuloznu komoru i koren zuba, pomažu da se ukloni infekcija. Čišćenje kanala je proces koji može biti neprijatan i bolan ukoliko se radi bez anestezije, ali svakako pomaže. Nakon što se kanali isprazne, popunjavaju se kanali, a za to je nekad potrebno strpljenje i vreme.

Odstranjivanje pulpe zuba je još jedna od metoda koja se koristi kod nekroze. Tada zubari prave rupu u zubu i ručno uklanjaju mrtvu pulpu. Potom se zub može dograđivati navlakama. 

Zamena zuba je takođe opcija, ali se ona primenjuje tek kada dođe do teškog oboljenja. Zub se onda vadi iz vilice, a na njegovo mesto se posle izvesnog vremena može  ugraditi implant, ili se može šupljina povezati sa ostalim zdravim zubima  pomoću mosta.


Eventualne opasnosti i komplikacije u vezi gangrene

Gotovo svaka bolest zuba, od one najbenignije, može izazvati dalje procese i probleme u ustima, ali i u drugim organima. Ovo stalno treba ponavljati poput mantre, jer su pojedina oboljenja zaista velika. 

Gangrena najpre može izazvati veću infekciju, koja zahvata čitava usta, uzrokuje neprijatan miris, velike bolove i pravi teren za dalje napredovanje.

Infekcija može da se manifestuje i velikom telesnom temperaturom kao i groznicom.

Ono što svakako niko ne voli jesu bol i oticanje zuba. Oticanje zuba, desni ili vilice je bolno, odvaja vas od svakodevnih delatnosti, deprimira i ruži. Sve ovo su manifesti problema u ustima. 

Svakako, nikako ne smemo ni zanemariti to da se gangrena može povezivati i sa drugim bolestima od kojih ćemo neke i pomenuti:

  • Apsces je lokalna gnojna upala koja može nastati bilo gde u organizmu, a opasnost da se od zubobolje proširi na mozak je velika. 
  • Sinusitis je bolest sinusa koju često ne povezujemo sa pokvarenim zubima. Ako znamo da se iznad gornje vilice kriju šupljine u kojima se talože bakterije, nije ni čudo što pokvaren zub moze da uzrokuje stvaranje sekreta, stalne bolesti nosa i disajnih puteva. 
  • Periodontitis je još jedna od bolesti koja predstavlja zapaljenje zuba, a gubitak zuba je posledica o kojoj ne treba posebno govoriti.

Veoma je važno pomenuti da gangrena uzrokuje odumiranje tkiva i nestanak zuba, pa su posledice koje ima na estetskom planu, a samim tim i na samopouzdanje nesagledive. 

Ona može uzrokovati i duševne probleme, depresiju, anksioznost i druge somatske bolesti.


Na kraju – bez očajavanja!

Veoma važna stvar, kada je savremena medicina pa samim tim i stomatologija u pitanju, jeste činjenica da je tehnologija uznapredovala do te mere da protetika danas predstavlja rutinu. 

Čak i ako ste sebi dozvolili da vam se stanje u ustima potpuno promeni u negativnom smislu, nema razloga da očajavate. Lečenje gangrene nije uspelo? Zubi moraju van? Uvek se savremenim intervencijama može ugrade zubni implanti, most, krunice ili fasete. O njima smo već pisali u blog sekciji, pa bi valjalo i podsetiti se. 

Štaviše, nije na odmet ni da se zna to da gangrena može da se spreči tako što ćete već sutra otići na  zubarski pregled u vama odgovarajuću ordinaciju. Bez odlaganja. Bez izgovora. Naše kontakt podatke možete pronaći na  Kontakt stranici. Budite slobodni da postavite pitanje koliko će vas naše stručne usluge lečenja koštati.

Važno je da kontrolišete sve procese, kako biste uvek imali uvid i u najmanju promenu. To je jedini način da se preveniraju problemi, a ako do njih i dođe, rešenja se već znaju. Zato, pravac stomatološka ordinacija!

Iskusni stomatolozi neće dozvoliti da zub propadne sve dok ne daju sve od sebe da ga spasu. Ne nasedajte na priče da zubari danas vade zube tek da bi dobili novce od protetike. Nije to baš tako. Dobri zubari spasavaju zube, jer je i njima to reklama. 

A za proteze, pa hm, za proteze baš uvek ima vremena. Ako nažalost do njih dođe.

Bulvear Despota Stefana 13 (u zgradi kod Skadarlije), Beograd

011 / 72 46 995 065 / 56 80 060