Bulvear Despota Stefana 13 (u zgradi kod Skadarlije), Beograd

Izbeljivanje zuba - sve što treba da znate

Uporedimo li vreme devetnaestog i vekova pre toga, sa godinama koje su usledile, možemo videti da su ljudi, makar u medicini, poprilično uznapredovali. Stomatologija je čist primer kako je devetnaesti vek doneo brojne promene i napredak. Nekada se težilo ka tome da se popravka zuba, lečenje bolesnih i protetika razviju u pravom smeru. Osim toga, propratne okolnosti dovele su do toga da stomatologija može da se bavi i estetikom.


Otkako je televizije, modni trendovi mnogo brže dolaze do konzumenata. Holivud je, bez sumnje, ponajviše uradio kada je u pitanju osmeh. Holivudski osmeh postao je sinonim za bele zube, a do  holivudskog osmeha danas se dolazi u  stomatološkim ordinacijama po pristojnim cenama. To ne znači samo imati bele zube, već imati zdrave i lepe zube, kao i zdrave navike i posvećenost oralnoj higijeni.

Postoji beskrajno mnogo razloga koji dovode do toga da zubi gube svoj sjaj i belinu i da postaju tamniji, žuti i da deluju prljavo. Žutim zubima doprinosi i hrana, loša isrhana, nepravilno pranje, ali i stvaranje plaka kao posledica nevođenja računa. Zubi, katkad, izgledaju žuto jer nisu zdravi jer je oštećena dentalna površina ili ih je  iznutra uhvatio karijes. 

Beljenje zuba u stomatološkim ordinacijama obavlja se uglavnom laserski, a cene su oko 150 eura.

Prirodni načini za izbeljivanje zuba

Prvo što možemo reći jeste da treba biti izuzetno oprezan ako se odlučite da prirodno izbeljujute zube. Zubna gleđ se može lako oštetiti, pa stoga i ako koristite neku od ovih metoda, budite oprezni i obavezno se konsultujte sa svojim stomatologom.

Trljanje ulja u zubnu gleđ je stari indijski narodni lek za poboljšanje oralne higijene i uklanjanje toksina iz tela. Kokosovo ulje uklanja bakterije koje se mogu pretvoriti u plak. Indijanci su koristili susamovo, suncokretovo, a poneko i kokosovo ulje. Naučna ispitivanja kažu da susamovo ulje uništava bakterije streptokoke, ali ne i da može uticati na izbeljivanje zuba. Međutim, to je praksa koja sigurno nije štetna, a smanjenje bakterija može uticati na smanjenje žutih nanosa.

Soda bikarbona ima prirodna svojstva za izbeljivanje zbog čega je popularan sastojak, ali ovaj sastojak može uticati negativno na zubnu gleđ, pa treba voditi računa o pauzama između čišćenja zuba.

Legenda kaže da zubi mogu da se izbele i korišćenjem mandarinine kore, isečene jagode, pa čak i jabukovog sirćeta. Ipak, budite oprezni, a umesto da lečite posledice, pozabavite se uzrocima.

Beljenje zuba kao stomatološka intervencija

Procedura koja obuhvata tretiranje zuba radi promene boje u kojoj se sa gleđi uklanjaju razlike u bojama i postiže jedinstvena bela sjajna boja, jeste izbeljivanje zuba. 

To je procedura u stomatologiji koja je isključivo estetske prirode, pa ove intervencije nisu bolne. Postoje brojne etape izbeljivanju zuba, ali i raznovrsni načini da se zubi izbele, čak i u ordinaciji.

Lasersko izbeljivanje zuba

Tehnika laserskog izbeljivanja zuba koristi gel i posebne lasere odnosno izbeljivače koji se koriste u strogo kontrolisanim uslovima. Zbog zračenja, koje je svedeno na minimum, ali ipak postoji, meka tkiva se obavezno moraju zaštititi. 

Aktivacija gela vrši se laserskim zrakom, a zub veoma brzo postaje beličast i sjajan.

Kućno izbeljivanje zuba

Procedura kućnog izbeljivanja zuba traje duže nego laserska. Ali, to nije ono prvo što bi trebalo da nam padne na pamet. 

Naime, nakon što se nakon uzimanja otisaka vilice izrađuju nosači za gel, procedura izbeljivanja započinje u kućnim uslovima. Ova procedura je laka i bezbedna, a gelovi koji se koriste slabije su koncentracije, pa mogu duže stajati na zubima. 

Često se koriste Vivadent, Ultradent i Dentsply, Opalescence gelovi koji ne oštećuju meka tkiva. Nakon krake obuke u ordinacijama, veoma lako pacijent izbeljuje sam sebi zube. „Tray“ napunjen gelom nosi se tokom noći, a dolazeći na kontrole, u stomatološkoj ordinaciji proverava se kako stvari napreduju.

Gelovi se baziraju na karbamid peroksidu u veoma niskim koncentracijama. U zavisnosti od toga koliko se trej nosi, efekat može da traje do čak 3 godine. Proces izbeljivanja traje od jedne sedmice do deset dana.

Izbeljivanje zuba s efektom holivudskog osmeha

White smile (Beli osmeh) je metoda izbeljivanja zuba, koja se koristi po raznim ordinacijama, a koju praktitkuje i naša ordinacija. 

U pitanju je krajnje bezbolna procedura, a ono što mnoge zanima – bezbedna je. 

Vodonik peroksid je zapravo ključni element, a nanosi se poput gela. Specijalna UV lampa zagreva ovaj gel, ali ne oštećuje zubnu gleđ. Da bi se gelom izbeleli zubi potrebno je odrediti mustru, i ka toj boji se teži. Fluor je odličan za zube, a upravo ovi gelovi sadrže i tu supstancu. 

Tretman traje između pola sata i sat vremena, a zubi postaju za nekoliko nijnasi svetliji. Nova nijansa traje čak do pet godina, a da bi se postigli sjaj i belina, nakon toga mora se pravilno ophoditi prema zubima.

Nega zuba nakon izbeljivanja

Pitanje koje mnoge muči jeste i kako održavati zube i kako se pravilno ophoditi prema izbeljenim zubima. Da li su osetljiviji nego zubi koji nisu tretirani, pitanje je koje se često postavlja. Odgovor je poprilično jednostavan. 

Naime, prema izbeljenim zubima treba se ophoditi kao i prema zdravim zubima, od ranog detinjstva. Dakle, redovno pranje, podrazumeva četkanje od minimum dva minuta sa pastom i četkicom koja je prilagođena vašim zubima. Treba uvek ponavljati da dva minuta moraju da traju dva minuta. Zamislite samo koliko brzo prođe dva minuta, kada ne radite ništa. Sa tim pristupom moraćete da idete i onda kada četkate zuba. Nema kraćenja. 

Zube četkajte i onda kada osetite da su vam se za njih zalepili delovi hrane ili kada jedete hranu punu šećera. 

Pranje zuba više od dva puta dnevno je u redu, pa tako ne morate da imate averziju prema popodnevnom pranju zuba. 

Koristite konac za zube, kao i četkice sa mekim čekinjama za površinu gleđi, a sa manjim i tvrđim za prostor između zuba. Sredstva za ispiranje zuba i usne duplje se preporučuju. Njima nije funkcija samo osvežavanje daha već i ubijanje bakterija koje se u ustima vrlo lako razvijaju. 

Preporučujemo da ne štedite na oralnoj higijeni, jer je naplata dugova prema higijeni na koncu mnogo skuplja i po novčanik i po raspoloženje, ali i po opšte stanje zdravlja. Na vama je još samo da odlučite koji ćete metod izbeljivanja zuba koristiti.

Bulvear Despota Stefana 13 (u zgradi kod Skadarlije), Beograd

011 / 72 46 995 065 / 56 80 060