Bulvear Despota Stefana 13 (u zgradi kod Skadarlije), Beograd

Nadogradnja zuba na koren i kada se primenjuje

Razlozi zbog koga mnogi ljudi mogu ostati bez zuba može biti apsolutno raznolik. Naime, od fizičkih povreda, sportskih povreda, povreda izazvanih udarcima, pa do gubitka dela zuba zbog karijesa ili neke druge bolesti, varira paleta mogućnosti da se ostane bez celog ili dela zuba. Kada se nešto desi, postoji nebrojeno mogućnosti da se zub spasi.


U ranijim tekstovima govorili smo o  implantimamostovimafasetamakrunicama itd. Međutim, postoji još nekoliko mogućnosti da se čitav zub nadogradi, a da ipak uštedite novac, i ne prođete proceduru, koju primera radi zahtevaju implanti.

Može se reći da je nadogradnja zuba poželjna onda kada zub nije moguće nadograditi plombom, a kada nije potrebno pristuptiti nekoj težoj i komplikovanijoj metodi. Kada je krunica zuba oštećena do te mere, u korenski kanal postavlja se nadogradnja. Da bi se to dogodilo, potrebno je najpre devitalizovati, odnosno umrtviti živac zuba. Potom se zubna nadogradnja vrši pomoću nadogradnje.

Nadogradnja zuba može biti raznovrsna, a najčešće su u pitanju livena, fiberglas i radiks anker nadogradnja.

Šta je to livena nadogradnja zuba?

Livena nadogradnja zuba predstavlja nadogradnju metalnim kočićem koji se zajedno sa izmodelovanim patrljkom zuba cementira u kanal mrtvog zuba, a potom se na njega postavlja kruna. Može se reći da je ova vrsta nadogranje komplikovanija jer se radi u dve seanse. U prvoj seansi se dešava da se vadi kanalno punjenje do dve trećine kanala, a potom se obradjuje kanal kako bi se postavila krunica, koja se modeluje spolja. Poseta zubaru traje oko 45 minuta do sat vremena.

Kada se završi livenje kočića, stomatolog ga cementira i potom se izrađuje krunica. Ova poseta traje nešto kraće i manje je neprijatna.

FIberglas zubna nadogradnja kao alternativa

Nadogradnja zuba koja je prethodno fabrički pakovana u različitim veličinama zapravo je zub koji je spreman za cementiranje. Zub se izrađuje od fiberglasa, a cementira se bez otiska. 

Uvrđivanje modela vrši se prvenstveno na osnovu veličine, a veoma se lako nadograđuje. Fiberglas ne utiče na boju što je jako bitno jer je nijansiranje mnogo lakše, te se ovaj način nadogradnje neretko sprovodi.

Šta je fiberglas?

Gorepomenuti fiberglas je jedan od načina nadogradnje, ali je u našem tekstu ostalo nejasno kakav je to materijal. Zato smo ovaj paragraf posvetili nadogradnji zuba fiberglasom, odnosno opisivanju svojstava fiberglasa. 

Naime, fiberglas je zapravo složeni kompozitni materijal koji se izrađuje od staklenih niti, povezanih sintetskom smolom. U pitanju je neka varijanta  stakloplastike, pa je veoma važno pomenuti da je reč o čvrstom i elastičnom materijalu. 

U pitanju je još i materijal koji je izuzetno otporan na hemijske spoljnje faktore. Zanimljivo je da se ovaj materijal često koristi kao zamena za metal, drvo ili staklo, a koristi se i u brodogradnji i pravljenju sportkse opreme. Upravo zbog ovih osobina, logično je da se fiberglas koristi i u stomatologiji.

Radiks anker ili metalni kočić

Radiks anker se ubacuje u kanal zuba, ispod korena, a takođe se sprovodi bez uzimanja otiska. Radiks anker postoji u fabričkom pakovanju i razlikuje se po veličinama. 

Radiks anker u doslovnom prevodu može biti sidro u korenu, što znači da se u samom korenu zuba postavlja nešto slično implantu. Međutim, razlika je u tome što je koren zuba ležište za anker, za razliku od viličine kosti koja je matica za nadogradnju krunice. 

Radiks anker je metalni kočić, pa se ovakva vrsta stomatološke tehnike smatra nadogradnjom pomoću metalnog kočića.

*pogledajte video na temu polomljenih zuba

Nadogradnja sekutića

Veoma je često da je potrebno nadograditi frontalne zube, odnosno one koji se vidljivi prilikom osmeha, žvakanja ili pričanja. Takvi zubi zovu se još i sekutići, a u stalnoj denticiji postoji osam sekutića.

U pitanju su zubi koji su spljošteni i poznati su kao jedinice i dvojke. Prvi gornji i donji sekutići su često izloženi pritisku zbog zagrižaja, a i mogu se lako slomiti jer su „prvi na udaru“. Osim njih nije retko da se dogodi da se i treći i četvrti zub polome, jer se nalaze na najvidnijem i najdostupnijem mestu. 

Nadogradnja sekutića radi se na isti način kao i nadogradnja drugih zuba.

Kako se ophoditi prema nadograđenom zubu?

Svako ko je imao prilike da nekada radi nadogradnju zuba, zna da je novi zub neka vrsta proteze. Zbog nepažnje, nepažnje drugih, neobazrivog odnosa prema zubu, loše higijene, pritiska, hladnog ili vrućeg delovanja, i još koječega, može se ostati bez zuba. 

Naravno da ne treba da krivite sebe onda kada se stvar već zakomplikuje. Na vama je tada da se potpuno posvetite načinima da prebrodite problem. Imajte na umu da najpre treba da sprečite mogućnost da se zub polomi ili ošteti. Međutim, ako se to dogodilo, nema očajavanja. Nakon što nađete načina da nadogradite zub, bilo da ste se odlučili za fiberglas, metalno livenje ili bilo koju drugu nadogradnju, nakon toga morate ispoštovati određene rituale. Mi vam savetujemo šta ne bi trebalo da radite.

  • Pušenje može napraviti dodatne probleme u diskoloraciji, ali i dovesti do problema sa ostalim zubima ili patrljkom. Smanjite konzumaciju duvana ili se odviknite od te ružne navike. To je savet koji je zlata vredan.
  • Ne izlažite zube ekstremima. Pod ovim podrazumevamo da bi trebalo da se odviknete od toga da jedete ledenu hranu ili hranu koja je preterano vruća. To može dovesti do ispadanja nadograđenog zuba, razlabavljivanja cementa i ponovog lomljenja. Povedite računa o tome kako se ophodite prema nadogradnji, jer se ukoliko ste neobazrivi može dogoditi da se i ona polomi.
  • Štitite se tokom bavljenja sportom. Preporučujemo vam da ukoliko se bavite sportom, bilo da je ekstremni ili je u pitanju fudbal, rukomet ili neki od grupnih sportova gde ste izloženi eventualnim povredama, koristite gumenu zaštitu za zube. Koliko god vam se to činilo besmisleno, ovakva guma moći će da vam pomogne da vam zubi ostanu u glavi. Bilo da je reč o nadogradnji ili da je reč o sasvim zdravom zubu.
  • Izbegavajte slatkiše. Iako je u pitanju zub koji više nije prirodan, okolno tkivo je živo. Šećeri koje unosite slatkišima pretvaraju se u štetne bakterije i kiseline koje razaraju tkivo desni, ali i okolnih zuba. Budite obazrivi i odmereni kada unosite slatkiše.

Da li je nadogradnja zuba isto što i zubni implant?

Nije retko da se ovo pitanje postavlja kao posledica nedovoljne informisanosti, straha, neredovnih poseta stomatologu. Odgovor je: „nije“. 

Razlika između implanta i nadogradnje je u tome što se implant stavlja tek onda kada nastupi potpuni nedostatak zuba. Implant je šraf koji se ubacuje u vilicu, tako što se ušrafljuje, a zapravo predstavlja i menja koren zuba. Potom se četiri meseca čeka na to da šraf straste u vilicu, a onda se na njega ušrafljuje nadograđena krunica. 

Za razliku od implanta, nadogradnja zuba traje kraće, i što je važnije stavlja se u već postojeći zub i koren, odnosno kanal zuba koji je polomljen ili oštećen.

Ovim zaključujemo da implant i nadogradnja imaju sličnu, gotovo istovetnu svrhu, ali nisu u pitanju iste intervencije.

Cena nadogradnje zuba?

Nadovežimo se sada na prethodno pitanje, jer se ono i te kako tiče cene. Naime, dok je cena implanta i po nekoliko stotina eura, i livena i fiberglas nadogradnja, koštaju 50 eura. U našoj stomatološkoj ordinaciji cena za obe nadogradnje košta upravo toliko, a procedura nije preterano komplikovana, te ćete veoma lako moći da imate zub na mestu oštećenja. Ukoliko zubar ugradi zub kako treba, nećete imati problema niti će zub izgledati neprirodno.

Naši dobri i vešti stomatolozi u Beogradu uvek nastoje i mogu da naprave zub gotovo istovetan kao pravi, te ne morate da brinete o tome kako ćete izgledati. Naša stomatološka ordinacija je upravo specijalizovana za ugradnju implantata i kočića, kao i za postavljanje zubnih kruna (protetika). Kontaktirajte nas i zakažite besplatan pregled!

Bulvear Despota Stefana 13 (u zgradi kod Skadarlije), Beograd

011 / 72 46 995 065 / 56 80 060