Bulvear Despota Stefana 13 (u zgradi kod Skadarlije), Beograd

Umnjaci: Sve o rastu, upali, bolu, operaciji i vadjenju

Ovo je pitanje koje je gotovo svako oko 25 godine postavio makar jednom. Budimo iskreni, čak i kada se problem ne tiče direktno nas, već smo o umnjacima, komplikacijama sa njima i problemima koje nose nesanirani pokvareni umnjaci, samo slušali, ipak znamo da smo se zapitali o tome šta su to umnjaci, kako izgleda kada se umnjak vadi i kako izgleda operacija. U ovom tekstu potrudićemo se da se pozabavimo temom umnjaka i svim onim nedoumicama koje ovi zubi sa pomalo čudnim nazivom sa sobom nose. Stoga predlažemo da ostanete fokusirani jer se u nastavku krije nekoliko bitnih pitanja i odgovora na teme koje su od suštinske važnosti za oralno zdravlje. Predlažemo da se najpre pozabavimo time šta je to umnjak, jer sve što jednom izvadimo (iz usta), najpre je u našem organizmu bilo. Da li su i koliko su osmice potrebne, kako izgledaju njihove operacije, šta ukoliko ostanu u vilici, koje komplikacije izazivaju, kako rastu, kada rastu, o njihovoj upali i impaktiranim umnjacima, čitajte u nastavku. 


Šta su umnjaci?

Čini se da smo već razvili naviku da na početku odgovaramo na pitanja koja se samo naizgled podrazumevaju. Zbog toga se i u ovom prvom podnaslovu bavimo pitanjem šta su to umnjaci i kako se još mogu zvati. 

Umnjak je takozvani dentes serotini koje je još medicina definisala i kao treći molar. S obzirom na to da molari predstavljaju kutnjake, a da osmice rastu u trećem nizu i poslednji, ovi zubi nazivaju se treći molari ili treći kutnjaci. Sapijentesi je njihovo ime, a u kolokvijalnom govoru zovu ih još i osmicama jer predstavljaju osmi zub od takozvane medijalne linije u ljudskoj vilici. 

Osmice rastu na četiri mesta u vilici, a s obzirom na to da rastu poslednji, zanimljivo je da ih nazivaju i zubima mudrosti. Za razliku od svih ostalih zuba, ovi zubi kreću da se razvijaju tek od četrnaeste godine, iako izbijaju tek posle dvadesete. Jedna od teza, prema grčkoj filozofiji jeste da se zubima mudrosti nazivaju jer bolovi koji se katkad javljaju prilikom njihovog rasta, bacaju ljude u razmišljanje o suštini. 

Umnjaci na krunici ponekad imaju svega tri kvržice, nekada ih imaju i pet, a često i više. Broj korena koje umnjak poseduje može biti raznovrstan i neretko se dešava da su koreni umnjaka srasli u jednu celinu i obično su te formacije u čašici zakrivljene.


Zašto rastu umnjaci?

Možda je ovo pitanje zaista u rangu sa onim pitanjem zašto sija Sunce, ali umnjaci nisu baš toliko nepotrebni zubi koliko postoji uvreženo mišljenje. Naime, oni predstavljaju zube koji su granični i ne učestvuju u kontaktu sa hranom ili u procesu žvakanja i varenja. I te kako imaju svoju funkciju kada je u pitanju očuvanje vilične kosti i oralnog zdravlja. 

Da umnjak ne postoji, prostim rečnikom rečeno, vilica ne bi imala svoju potpunu funkciju jer sprečavaju gubljenje kosti na krajevima vilice. Ovo simbolično podseća na one krajičke na garnišnama za zavesu koji omogućavaju da se zavesa ne svuče sa prozora, sama od sebe. Iako ishod zuba i bez umnjaka ne bi bio baš kao na garnišni, evolucija je udesila da oni ipak zadrže svoju funkciju. 

Ono što jeste mali problem, koji je zapravo sve češći, jeste jak i uporan bol koji se širi prema uvu prilikom nicanja. Često ovi zubi imaju anomalije u položajima, pritiskaju druge korene i neophodno je katkad izvršiti njihovo  snimanje, ali i vađenje putem operacije. Možda i nije najbolje mesto za sledeći odeljak, ali kada smo već ovde, obratimo pažnju i na to kakve komplikacije osmice mogu da izazovu, nakon čega ćemo se nadovezati na mogućnost i neophodnost njihovog uklanjanja, hirurškog vađenja i vađenja impaktiranog umnjaka.


Komplikacije, puste komplikacije u vezi umnjaka

Postoji li išta u ovom organizmu što ne preti da se nekada zakomplikuje. Pa, odgovor i nije previše optimističan, ali makar imamo medicinu i stomatologiju koje nam omogućavaju da u celoj priči ostanemo pozitivni i ordžimo oralno zdravlje. No, pre nego što ponudimo konkretna rešenja problema i objasnimo njihovu prednost, hajde da se načas osvrnemo na to kakve sve zdravstvene komplikacije može da izazove zub koji nije iznikao, što je veoma čest slučaj sa umnjacima.

  • Karijes umnjaka – je jedan od problema koji sam po sebi može biti lako rešiv onda kada se primeti na vreme. U protivnom, dešava se da se karijes cirkularno sa zuba na zub proširi sa umnjaka na ostale molare. To svakako može biti problem po oralno zdravlje.
  • Resorpcija korena susednog zuba – ovo je još jedna od komplikacija o kojoj se često govori, a koja je uzrokovana time što zub koji niče potkopava drugi zub pa su operacije u ovom slučaju česte.
  • Teskoba i potiskivanje ostalih zuba – zamislite situaciju u kojoj jedan zub želi da pomeri čitav niz ostalih zuba. Još kada je on poslednji isklijao, možete misliti kolika je to bol. E upravo na to mislimo kada govorimo o potiskivanju zuba i „gužvi u vilici“.
  • Pericoronitis predstavlja infekciju koja se javlja kada se ne mekom tkivu zadržava hrana koja razmnožava na hiljade hiljada novih bakterija. Ovo su samo uzroci daljih bolesti koje mogu nastati u sinusima, okolnim tkivima i žlezdama.


Šta sad – jesmo li beznadežni?

Nismo! Idemo dalje. Naime, prethodni paragraf imao je funkciju da vam skrene pažnju na to koliko oprezno treba pristupati problemima koji nastaju u vilici i koliki je značaj toga za oralno i opšte zdravlje. 

Kada je zaista neophodno vađenje umnjaka i kome se vadjenje preporučuje? Ovo pitanje iziskuje nešto temeljniji odgovor. Naime, pošto rast umnjaka može da napravi probleme i intenzivnu bol u vilici, mnogi se odlučuju na preventivno vadjenje umnjaka. Ipak, ljudi koji imaju zdrave umnjake, često ih čuvaju jer je svaki zub u glavi dragocen, pogotovo ako je na njega potrebno nešto kasnije vezati most drugih zuba. 

Impaktirani umnjaci su oni koji nisu izrasli, a koji zaista mogu da naprave velike probleme te se najčešće predlaže njihovo vađenje. Probleme umnjaka treba rešavati sistematski i smisleno. Ukoliko su osmice zdrave, dakle, njihovo vadjenje nije neophodno, ali one neiznikle valja rešiti na vreme.


Šta sa bolom kada rastu umnjaci?

Ova bol zaista, moramo biti iskreni, nije kao nijedna druga bol, nimalo privlačna. Zbog toga brufen, nimulid, kafetin mogu biti samo usputna stanica između bola i javljanja  zubaru. Dakle, ono što je zasigurno dobro uraditi pre i nego što umnjaci krenu da rastu, jesu stalne provere stanja u ustima. Redovnim kontrolama mogu se sprečiti komplikacije, a praćenjem rasta zuba i prevenirati određeni problemi. Stoga je na nama da vas posavetujemo da problemima pristupate tako što nećete dozvoliti da se dogode.


Šta ako dođe do operacije umnjaka?

Nijedna operacija niti bilo kakva hirurška intervencija ne može sama po sebi izazvati pozitivne reakcije onih koji se operišu. Ali, jedna stvar će vam zauvek promeniti perspektivu. Čak i ako dođe do situacije kod koje je vađenje ovih zuba neophodno, posmatrajte to kao korak koji će poboljšati vaše zdravlje, sreću i samopouzdanje. Operacije nisu same sebi cilj, već su sredstvo kojim se postiže izlečenje. Zbog toga operacija i vađenje umnjaka ne treba da bude bauk jer ćete nakon nje zasigurno biti zadovoljniji. Od vas očekujemo saradnju sa stomatologom, a o procesima koje treba preduzeti nekoliko dana posle operacije, pričamo u nastavku.

Dvadesetak minuta posle intervencije, gazu koju vam je hirurg dao da zagrizete, gazu vadite iz usta. Nakon toga operisano područje valja hladiti, držeći naizmenično hladne obloge 20 minuta, pa dvadeset oslobađajući se obloge. I tako par sati.

Nijednu ranu od vađenog zuba, pa ni kod izvađenog umnjaka, ne treba ispirati vodom ili rastvorima jer se nakon vađenja zuba formira koagulum (zgrušena krv) koja ispiranjem može da izazove sporje zarastanje.

Dok traje anestezija, trebalo bi izbegavati hranu, a nakon operacije prvih 24 sata ne bi trebalo jesti i piti toplo.

Vađenje umnjaka je proces koji ima svoj oporavak, pa pušenje (nikotin i katran) mogu doprineti stvaranju problema. Analgetici i antibiotici se primenjuju par dana posle vađenja umnjaka, ali nikako na svoju ruku i bez konsultacije sa lekarom.

Vrlo često se dešava da je ranu potrebno ušiti, pa se posle 6-7 dana treba javiti na kontrolu kako bi se uklonili konci iz usta, tj. desni.


*Pretpostavljamo da će vam ovaj video biti od koristi.


Večito pitanje – koja je cena vađenja umnjaka?

Na kraju, ali nikako najmanje važno, postavlja se i ono pitanje koje sagledava naš novčanik iz perspektive njegove punašnosti. Da budemo iskreni, svi se mi katkad zapitamo koliko ćemo nešto platiti, ali nikad ne sagledavamo posledice za zdravlje koliko ćemo platiti ako ne platimo. 

Informacije radi, u novčanim sredstvima, operacije vađenja umnjaka se kreću oko 100 eura, ali u nematerijalnom smislu vađenje impaktiranih umnjaka mnogo je značajnije. 

Operacija vađenja umnjaka nekad može biti spas života, ponekad može produžiti životni vek, a o estetici i samopouzdanju da ne govorimo. Svaka pozitivna promena na našem organizmu, koja u krajnjem cilju ima i uticaj na naš osmeh, lepotu i zdravlje, nesaglediva je u pogledu mršavljenja novčanika. Zato, još jedan bonus savet. Umesto što na mesečnom nivou trošite novac za cigarete koje u vašim ustima prave još veći haos, eto ideje. Čak i da ne želite da prestanete da pušite, odreknite se makar jedne mesečne doze, i izvadite to što vam može napraviti brojne komplikacije. Pa kada se sami sebi osmehnete u ogledalu, gledajući sve svoje zdrave zube, shvatićete da to što vas je nešto iskoštalo, u praksi za zdravlje zapravo i nema svoju cenu. U krajnjem, zdravlje je ipak najbitnije, zar ne?

Na samom kraju, kao neka vrsta post scriptuma,  savetujemo vam da narednih dana   zakažete pregled u našoj stomatološkoj ordinaciji i utvrdite da li vam je potrebno vadjenje osmica. Tako ćete se sa lekarom konsultovati i oko toga da li je potrebno odraditi dodatne preglede i snimanja umnjaka.

Bulvear Despota Stefana 13 (u zgradi kod Skadarlije), Beograd

011 / 72 46 995 065 / 56 80 060