Bulvear Despota Stefana 13 (u zgradi kod Skadarlije), Beograd

Zubobolja: šta mogu biti uzroci i kako lečiti bolove?

Zubna bolest, zubobolja, bol u zubu, sve su ovo sinonimi za bol koja se opisuje kao jedna od najintenzivnijih i najneprijatnijih boli koja je uzrokovana različitim promenama u zubnom tkivu. Zubobolja je toliko naporna, da ponekad zbog nje ne možemo ni da spavamo ni da jedemo, a često ume potpuno da preokrene dnevne aktivnosti u svoju korist i doslovce nas zalepi za krevet.


Brojni su uzroci koji dovode do zubobolje, brojne posledice koje može da aktivira, ali i brojni načini za saniranje, od onih manje popularnih, alternativnih, do onih koji su jedini ispravni – stomatoloških intervencija.

Uzroci bola u zubu

Najčešći uzrok zubobolje je loše oralno zdravlje i upala odnosno zapaljenje pulpe, kojoj prethodi  krvarenje zubastvaranje karijesa. Nju može da izazove i hipersenzitivnost zubne gleđi, paradentoza,  kamenacgingivitis i još niz oštećenja i bolesti. Zubobolja potom može napraviti velike probleme grlu, usnoj duplji, sinusima, ali i organima unutar stomaka, srcu i plućima.

Zbog toga, zubobolju, nikako ne smete smatrati nebitnim simptomom, već odmah nakon saniranja boli, krenuti put stomatologa.

Nažalost, poneki procesi iziskuju i hirurško lečenje, a nekada je potrebna hitna intervencija kako bi se smanjila mogućnost veće upale okolnog tkiva.

Različiti tipovi zubobolje

U zavisnosti od toga iz kog konkretnog tkiva potiče bol, može se govoriti o pet raznovrsnih zubobolja, koje istina, nekada podsećaju jedna na drugu. 

  • Dentinska zubobolja je površinska zubobolja i nastaje kao posledica iritacije dentina odnosno zubne gleđi najraznovrsnijim faktorima. Oštećenje gleđi i izlaganje dentina koji je oštećen karijesom nekom spoljnjom faktoru, uzrokuje ovu vrstu zubobolje. Senzitivne ćelije reaguju tako što mozgu šalju signal da nešto nije u redu.
  • Pulpna zubobolja je posledica oboljenja zubne pulpe. Pulpa je najvitalniji deo zuba i proces upale pulpe nimalo se ne razlikuje od bilo kog drugog patološkog procesa unutar organizma. Pulpa vrlo često proizvodi bol koju ne možemo identifikovati, pa stoga imamo utisak da nas bole i okolni zubi, sinusi, glava, uho. Ovo je nešto oštriji bol koji je dugoročniji i govori o većem problemu u zubu. 
  • Periapikalni proces je proces koji se događa onda  kada zub počinje da truli, a pulpa odumire. U zubu se tada stvaraju brojne bakterije koje mogu napraviti problem okolnom tkivu i napasti viličnu kost i meka tkiva. 
  • Paradontolna zubobolja je ona koju izaziva infekcija drugih zuba, infekcija nakon stomatološkog procesa, paradentoza, stanje nakon vađenja ili hirurške intervencije itd. Od umereno jakog do jakog bola varira ova vrsta zubobolje, a neretko je nadovezana na reflektovanu zubobolju koja predstavlja osećaj da pored pokvarenog zuba bole i svi ostali.
  • Osim toga, postoji i perikoronitis koji izaziva zubobolju u neizniklim zubima (vrlo često umnjacima), kao i upala alveole, koja nastaje nakon  vađenja kutnjaka. Ona se održava na okolne zube, desni i mišiće.

Verujemo da će vam i ovaj video biti od koristi.


Lek za zubobolju (brze intervencije)

Mnogi se, tek onda kada nastupi bol u zubu, umesto da obrate pažnju na uzroke, bave lečenjima posledica. No, nismo tu da osuđujemo loše oralno zdravlje, već da posavetujemo, pa ćemo ovde napomenuti šta možete uraditi kako bi zubobolja prestala. 

Svi se pitaju kako da zubobolja prestane, tek onda kada zub doživi upalu. Nju treba zaustaviti pre i nego nastane, tako što ćemo voditi računa o higijeni, o zdravim navikama i redovnim posetama stomatologu. Ukoliko nismo disciplinovani, zububolja, otok zuba i upala zuba mogu se javiti u bilo koje doba.

Što se lekova za bolove u zubima tiče, kako biste pomogli sebi, trebate najpre koristiti analgetike.  Aspirinanalginbaralginbrufenrapten, samo su neki od lekova koje možete koristiti. Kapi za zube, odnosno zubne kapi protiv bolova možete nakapati na komad vate i staviti na zub. Čim bol prestane, treba se obratiti zubaru, kako bi on postavio dijagnozu.

Prirodni lekovi za zuboblju

Imajući u vidu da je stomatologija uznapredovala tek u dvadesetom, a vrhunac doživela u dvadeset i prvom veku, jasno je da još uvek posežemo za metodima za dobro zdravlje koji su korišćeni u vreme naših pradeda i čukundeda.

I naravno, neki od njih imaju efekata u saniranju posledica ili prevenciji. Retko i u pravom lečenju bolesti. To ne znači da ih treba ignorisati, jer pojedini segmenti alternative medicine mogu biti odlična dopuna stomatologiji.

- Ispiranje usta

Ispiranje usta samo je jedan od metoda koji može unaprediti našu oralnu higijenu. Žalfija, kamilica i nana pomažu u dezinfekciji usne duplje. Dve čajne kašičice prelivene ključalom vodom pomoći će da se umanji broj bakterija. Ovaj rastvor koristite mlak, a nikako vruć ili prehladan jer može dodatno zakomplikovati stvari.

Rastvor kafene kašičice soli u toploj vodi pomoći će takođe da se ublaže bolovi, a isto to može učiniti i soda bikarbona. Ona je dobra i kod gljivičnih infekcija.

Svi se slažu da je rakija odlična u ovim situacijama. Tu ima istine, jer je rakija antiseptk, pa može da učini da zubobolja i zubni otok utrnu.

Led uvek dobro dođe kada dođe do otoka zuba, pa kockicu leda možete držati unutar usana, a potom i na obrazu, kako bi se umanjio otok.

- Karanfilić

Sećate se onog mirisa zubne ordinacije koji ste identifikovali i kada ste pili kuvano vino? E, pa nije ni čudo, jer je to miris sastojka koji vrlo često ide u lekove za zube. Ili makar njegovi delovi. Reč je o klinčiću odnosno karanfiliću. 

Kapi karanfilića pomoći će vam da se ublaže bolovi, ali morate oprezno naneti na željeno mesto. Ostavite na bolnom mestu i trudite se da ne dodirujete jezikom. Tri do četiri puta dnevno možete da nanosite ovu smesu na zub, ali pazite jer je začin poprilično intenzivnog i ljutkastog ukusa.

- Maslinovo ulje

Devičansko maslinovo ulje ima protivupalna svojstva zbog svojih fenola koji efikasno pomažu u ublažavanju boli i upale zuba. Potrebni će vam biti vata i pomenute ulje. Namočite vatu uljem i prinesite je na zub. Ovo možete ponoviti nekoliko puta u toku dana.

- Beli luk

Dobro poznata metoda, tj. sastojak protiv zubobolje je beli luk. Ovo je odavno provereno i dokazano. Prosto očistite beli luk i stavite ga između desni i unutrašnjeg dela obraza, pored upaljenog i bolnog zuba. Videćete i sami kako će neprijatan osećaj uskoro nestati.

- Origano

Kapi divljeg origana često se koriste za bolesti oralnog tipa. Kapi origana se mogu nanositi štapićem za uvo direktno na bolno mesto. Osim što ulje origana ubija bakterije, ono deluje i antiseptički pa će osećaj da nestaje bol biti stvaran.

- Ekstrakt vanile

Ako vam je potrebno brzo olakšanje, ovaj ekstrakt će vam pomoći. On ima antiseptička i analgetska svojstva koja će vrlo brzo ublažiti neprijatne bolove u usnoj duplji. Par kapi ekstrakta nanesite na vatu i nanesite na zub. Ovo možete ponoviti više puta dok ne osetite olakšanje.

- Đumbir

Još jedan ljutkasti začin može  vam pomoći u vašem problemu sa zubima. Reč je o blagotvornom dejstvu đumbira koji u kombinaciji sa vodom i crvenom paprikom može napraviti pastu zlata vrednu. Naime, ovakvu pastu namažite na vatu i stavite na bolno mesto. 

Đumbir smanjuje bol i upalu, a može vam pomoći čak i ukoliko imate otok. Naravno, nakon toga svakako posetite stomatologa jer jedino on može da vam pomogne da problem rešite dugoročno. Sve drugo je samo prekrajanje problema.

- Crni luk

Njega svakako svi imamo u frižideru te nam je na raspolaganju. Upravo sokovi luka mogu biti korisni kod zuboblje.

Luk iseckajte na sitne parčiće ili kolutiće pa ih stavite u papirni ili pamučni ubrus te ga još malo rukom zgnječite da pusti pomenute sokove. 

Ubrus nakon toga prislonite na bolno mesto na obrazu, a ako možete izdržati njegov miris i ljutinu, oblog od luka stavite direktno na bolni zub, jer će ga brže "anestezirati" pa će bol i pulsiranje barem na neko vreme nestati.

Odlazak stomatologu - jedini pravi lek za zubobolju

Koliko god da ste metoda alternativne medicine u lečenju zubobolje isprobali, koliko god da ste viših sila dozivali da vam prekinu bolove u zubu, ne postoji bolji i učinkovitiji način od  posete zubaru

Nijedan blog na internetu neće vam pomoći da zub izlečite, ali vam može dati korisne savete da premostite problem, izgurate noć ili sačekate svoj red do stomatologa. 

Verujte nam na reč, nijedna intervencija na zubu ne boli koliko incizija koja se mora raditi onda kada zub otekne, a kada ne postoji način da se gnoj izvuče prirodnim putem. Anestezija tada ne deluje, pa se mora zasecati tkivo desni. Sigurni smo da ne želite da svoj problem lečite tako što ćete ga dodatno zakomplikovati. 

Već pomenute metode lečenja bolova u zubu, smanjivanja otoka i upale uzimajte samo kao pomagalo do prve posete stomatologu. Ono što sigurno nećete moći da vratite jeste neredovan odlazak kod zubara, loša higijena, zapostavljeno oralno zdravlje, nemar i nezdrave navike. Upravo su ovo četiri segmenta koja su veoma važna za zdravlje zuba. 

Kada neki od njih izostane, mogu se dogoditi problemi zbog kojih ostajete bez jednog ili više zuba. Sve zbog neutemeljenog straha. 

Medicina je danas toliko uznapredovala, da stomatološke ordinacije treba da vam budu omiljena mesta, a zubu osim funkcionalnosti i estetski biseri kojima zračite u javnosti.

Bulvear Despota Stefana 13 (u zgradi kod Skadarlije), Beograd

011 / 72 46 995 065 / 56 80 060