Režanj operacija se pokazala kao najbolji način u rešavanju parodontopatije.

Parodontopatija ja oboljenje potpornog aparata zuba odnosno veze korena zuba sa košću. U početku se manifestuje upalom desni, kasnije povlačenjem kosti, u zadnjim stadijumima klaćenjem zuba i njihovim ispadanjem.Zubni kamenac predstavlja glavni razlog nastanka parodontopatije a sa njom se javlja neophodnosti režanj operacije. Više o tome možete pročitati u edukativnom članku o parodontopatiji.

Režanj operacija se primenjuje u uznapredovanom stadijumu parodontopatije. Ona podrazumeva hiruršku metodu, pri čemu se dižu Vaše desni i uklanjaju patološke promene. Ukoliko je izraženo povlačenje kosti i klaćenje zuba obavezno je ubacivanje veštačke kosti i membrane da bi došlo do nadoknade defekata u kosti.Važno je napomenuti da se parodontopatija ne leči već se samo stanje zaustavlja. Dobrom oralnom higijenom i redovnim kontrolama, parodontopatija se održava na nivou posle intervencije.Nivo kosti se ne može podići na nivo koji ste nekada imali ali dobijate mogućnost da zaustavite dalje propadanje kosti.

Često savetujemo da nakon režanj operacije Vaše zube vežemo u blok ako procenimo da je to najbolje rešenje za Vaše trenutno stanje jer time zube stabilizujemo i sprečava se njihovo dalje rasklaćenje.Parodontalni džep – PDP je prostor između desni i zuba, tu se nakupljaju naslage koje su pune bakterija, one svojim toksinima dovode do upale desni i razaraju koštane strukture u kojima je zub.Parodontopatija ne daje ili daje minimalne simptome, nema bolova.

U parodontalnoj hirurgiji jedan od osnovnih zahvata je upravo režanj operacija. Čišćenje koštanih džepova i aplikacijom veštačke kosti dolazi do stvaranja nove kosti i regeneracije parodontalnog aparata.

Sve o parodontologiji

BOLESTI DESNI

Bolesti desni (paradontalne bolesti) danas postaju sve češća pojava, a procena je da 80% odraslog stanovništva boluje…

Više

UPALA DESNI

Upala desni (Gingivitis) je problem koji se javlja kod gotovo 80% odrasle populacije. Upala desni je najčešće posledica loše oralne higijene. Uzrokuje je zubni plak koji je pun bakterija koje oštećuju gleđ zuba. One izazivaju karijes, ali i in…

Više

POVLAČENJE DESNI

Povlačenje desni je pomeranje nivoa ivice desni (gingive) ka korenu zuba. Povlačenje desni može zahvatiti sve ili sko…

Više

REŽANJ OPERACIJA

Režanj operacija se pokazala kao najbolji način u rešavanju parodontopatije. Parodontopatija ja oboljenje pot…

Više

PARODONTOPATIJA

Parodontopatija predstavlja uznapredovalo hronično zapaljenje gingive. Ona pripada najčešćim oboljenjima uopšte. Zbog pris…

Više

GUMMY SMILE

Vidljive desni tokom smeha (Gummy smile ) su relativno česta pojava kod pacijenata. Takve osobe izbegavaju da…

Više

Niste pronašli odgovor?

Pošaljite upit našem osoblju i poslat ćemo Vam odgovor u najbržem roku.