Ortopan predstavlja način snimanja zuba. Drugi naziv za ortopan je ortopantomograf, a u pitanju je snimak vilice koji služi kao dijagnostičko sredstvo uz pomoć kog se postavlja tačna dijagnoza u zubu. Ovo je veliki pomak u stomatologiji i medicini uopšte jer je doveo do toga da medicina uznapreduje, a načini rešavanja procesa u ustima evoluiraju.

Ortopan karakteriše to što se na njemu vide obe vilice, i gornja i donja, sa svim zubima, korenovima zuba, ali i sinusnim šupljinama i takozvanim temporomandibularnim zglobom.

Zdrave zube odlikuju brojne performanse, pa je nekada veoma važno znati celokupno stanje u ustima. Od detinjstva do poznih dana, treba sačuvati zube, ali i imati uvid u njihovo zdravlje. Snimanje zuba smanjuje rizike sa kojima bi se i pacijent i stomatolog u kasnijim i poodmaklim fazama bolesti mogli da nađu. Snimanje zuba se vrši često u samoj ordinaciji, a cene variraju od tipa snimanja.

Kada se ortopan koristi?

Ortopan se radi pre prvog stomatološkog pregleda, pored kliničkog pregleda, jer se tako utvrđuje stvarno stanje u ustima.

Ortopanski snimci se danas rade u digitalnim tehnologijama, pa osim samom zuba, na njima mogu da se vide i oni zubi koji su srasli ili su loše postavljeni u korenu. Najčešće se ortopanski snimak koristi za identifikaciju problema u ustima, kada umnjaci ne izniknu ili promene smer rasta.

Postoji nekoliko faza koje je potrebno uraditi pre nego što se odredi plan terapije. Ortopan snimak stomatolozi preporučuju u nekoliko slučajeva:

  • Ukoliko je potrebno proveriti položaj neizniklih umnjaka ili ostalih zuba
  • Ukoliko je potrebno proveriti kvalitet i količinu kosti.
  • Kod sumnje na problem sa sinusima
  • Ukoliko je potrebno proveriti da li postoji karijes ili neka druga vrsta oboljenja zuba
  • Kako bi se proverili položaj i dužina korenova zuba i videli procesi u kostima ukoliko postoje (ciste, infekcije, granulomi)
  • Kada je potrebno proveriti da li postoji oboljenje parodoncijuma i ustanovilo stanje kosti oko zuba.

Aparat kojim se izrađuje ortopan (ortopantomograf) je digitalni rendgen aparat poslednje generacije, veoma bezbedan po sveopšte zdravlje pacijenta, sa minimalnim stepenom zračenja.

Nakon snimanja zuba stomatolog postavlja dijagnozu, a 2D i 3D snimci služe i za dalje praćenje stanja pacijenta.

Vrste snimaka zuba

Postoji više tipova snimanja zuba, a najčešće govorimo o 3D snimanju zuba, kao i 2D ortopanskom snimku.

2D i 3D snimci se razlikuju, ali ne u mnogome. Naime, kada je u pitanju 2D snimak, na njemu se mogu videte samo osnovni položaji zuba, pa se ovakav snimak koristi za manje probleme. U protetici za dijagnostifikovanje problema, mnogo češće se koristi 3D snimak. Na njemu se vidi čitava struktura vilice, a problem se sagledavaju iz više uglova. To je i najveća prednost digitalnih ortopanskih snimaka.

U zavisnosti od toga na šta se sumnja, i šta se želi identifikovati kao problem, stomatolozi odlučuju o kojoj će vrsti snimka da se radi. Na taj način stomatolozi pristupaju pravilno saniranju problema, i odlučuju se za intervencije poput lečenja, vađenja ili protetike.

Trajanje snimanja zuba je veoma kratko, pa ne opterećuje dodatne poslove. Za to će vam biti potrebno svega nekoliko minuta, a u najgorem slučaju, zub ćete snimati do 10 minuta.

Štetnost ortopana po zdravlje

Iako postoji uvreženo mišljenje da je štetnost snimanja velika, zapravo i nije.

Aparati kojima se danas snimaju zubi su svetski sertifikovani, a njihovo zračenje nije ništa veće od kućnih aparata ili mobilnih telefona.

Kada je u pitanju snimanje dece i zuba kod dece, obično postoji nešto veća bojazan. Međutim, nema razloga za brigu, jer ortopanski snimci mogu samo biti od koristi. Kada je u pitanju procena problema u ustima i mogućnost rešavanja posledica koje se javljaju, ortopan je broj jedan za postavljanje dijagnoze.

Priprema za snimanje

Ne postoji neko pravilo ili apsolut kada je u pitanju ortopansko snimanje, vezano za pripremanje. Poželjno je nemati nakit i predmete koji bi mogli da naprave probleme sa senkom. Kompjutersko snimanje zuba i digitalizacija dovely su do toga da se snimak dobija gotovo instant, pa ne treba brinuti o tome koliko će dugo morati da se čeka.

Još je bitno znati i sledeće…

Kada jednom stomatologu prepustite svoje oralno zdravlje, lakše je da prati čitav proces koji se odvija u ustima do konačnog izlečenja. To je veoma važno, jer će u slučaju ponovnih kvarova, stomatolog znati odakle da pristupi problemu.

Stomatolozi koriste ortopanske snimke kako bi što bolje prevenirali mogućnost nastajanja bolesti poput karijesa, paradontopatije ili drugih sličnih bolesti.

Kao što smo već u jednom od blogova pomenuli, stomatologija ne boli, boli nedostatak stomatologije. Ovo je važno pravilo koje treba imati na umu uvek kada se nećkamo da rešavamo temeljno problem u ustima.

Zanemarivanje zdravlja stvara brojne probleme, a danas, kada je medicina dovedena do vrhunca u istoriji, važno je imati na umu da treba koristiti gotovo svaki njen segment.

Stomatolozi su zahvalni za postojanje ortopan tehnologije snimanja, a ortopanski snimci možda prokrče put još nekim savremenijim metodama. Sve u svemu, za svega nekoliko hiljada dinara možete pratiti apsolutno svaku promenu u ustima koja se dogodila zbog nepažnje, zanemarivanja zdravlja ili lošeg ophođenja.

Za razliku od onih vremena kada je stomatologija bila pitanje magije u kombinaciji sa minimalnim travarskim znanjem, danas imamo jedan razvijen sistem. Uprkos tome, veoma je često da se stomatologije plašimo. Mi smo tu da razbijamo predrasude, i da pomažemo onima koji su zdravlje zanemarili. Ortopan je prvi korak do poboljšanja stanja ili makar uvida. Bolje je na vreme imati uvid o svom zdravlju, nego sanirati posledice kada odu predaleko.

Ističemo još jedanput da je 3D snimak u pojedinim momentima mnogo značajniji od 2D snimka, ali da nije uvek neophodan. Stoga, ne brinite ni o sredstvima.