Zubni implanti

Zubni implanti su vrhunac napretka stomatologije. Naravno, to je stoga što su tehnologija i napredak u medicini uspeli da vrate nadu pacijentima koji su igrom slučaja ostali bez jednog zuba ili više njih. Implanti su, zbog njihove prilagodljivosti u usnoj duplji, postali veoma česti, a naša stomatološka ordinacija Dental Implant zapravo je usko specijalizovana u polju implantologije odnosno ugradnje zubnih implanata.

Blizu dvadeset godina rada u ovoj oblasti, doprinelo je da neskromno možemo reći da smo jedni od onih koji su prvi pristupili praksi ugradnje implanata renomiranih svetskih proizvođača. Upravo zbog toga, mi se trudimo da rešavamo sve vaše probleme koji se tiču ostanka bez zuba.

Zubni implanti su najbolji izbor za vas ako želite da nadoknadite jedan ili više izgubljenih zuba. Ugradnjom zubnih implanata na mesto izgubljenih zuba izbegavate brušenje zdravih zuba i samim tim im produžavate vek. Ugradnjom implanata omogućićemo vam da dobijete fiksni rad koji će vam pružiti najpribližniji osećaj vaših prirodnih zuba.

Ugraditi implante znači trajno rešiti problem, tim pre jer je u pitanju vezivanje čitave strukture za vilicu.

Redovan dolazak pacijenta kod stomatologa i konsultacije sa njim, pomoći će da se ugradnja zubnih implanata gotovo ne oseti.

Kada postoje oboljenja sistemskog karaktera, izvesno je da će problem bolje rešiti nadomeštavanje potencijalnog problematičnog jednog zuba ili više njih. Zbog toga su tu implantologija i zubni implanti. Da vam pomognu i da vas spasu.

U stomatološkoj ordinaciji „Dental Implant“ ugradnju zubnih implanata smo doveli do savršenstva, i čak i da nemate uslove za ugradnju implanata zbog nedovoljne visine i širine kosti, taj problem ćemo jednostavno rešiti ugradnjom veštačke kosti čime ćemo stvoriti sve potrebne uslove za ugradju zubnih implanata.

Ako je indikovana paradontološka operacija i ugradnja veštačke kosti, pri samoj ugradnji zubnog implanta sve se završava u jednoj intervenciji, tako da ne morate da zakazujete više dolazaka, već sve završavamo u jednom danu.

Po želji pacijenata vršimo i ugradnju mini-implanta za zube koji služe za stabilizaciju i retenciju vaših totalnih proteza. Mini-implanti za zube su tanki i dugi zubni implanti koji se ugrađuju u prednji deo vaše donje ili gornje vilice.

Šta su ustvari zubni implanti?

Ovo pitanje je logično i postaviće ga svako ko ima makar kakav problem sa zubima. Da li su bezbedni, da li mogu da se izvade, koje su kontraindikacije, sve su to pitanja sa kojima se susrećemo.

Mnogima je poznat most kao jedno od rešenja problema postavljanja zuba koji fale. Međutim, kada dođe do one situacije da ne postoji zdrav zub na koji se može okačiti ostatak niske zuba na mostu, potrebno je ugraditi implant. Implant je, narodskim rečnikom govoreći, najsličniji navrtnju, tj. šrafu a predstavlja veštački koren zuba, koji se ušrafljuje direktno u kost i na koji se potom postavlja veštačka zubna krunica.

Zarad poprimanja oblika pravog zuba, krunica se mora ušrafiti u ležište koje se postavlja ispod desni i ona se ne vidi golim okom.

U našoj stomatološkoj ordinaciji je uspešnost ovih operacija veća od 98,5% pa nema razloga za brigu. Već nekoliko dana nakon ugradnje implanta imaćete povratnu reakciju organizma – da li će se implant primiti ili ne.

Bitno je da se prethodno proveri opšte stanje pacijenta, a potom se obavlja zahvat koji ne traje dugo i radi se u lokalnoj anesteziji. Sama ugradnja implanata traje svega 10 minuta i u potpunosti je bezbedna i bezbolna intervencija. Nakon ugradnje čeka se određeni vremenski period da se implant „veže“ za kost (od 2 do 4 meseca) , nakon čega se pristupa protetskoj fazi gde dobijate definitivni fiksni rad od  bezmetalnih krunica ili metalokeramičkih krunica.Da bi došlo do potrebe za implantom, treba da se desi baš veliko propadanje zuba, a to ne smete dozvoliti. Ipak, nema razloga za očajavanje, jer implant može zameniti i nedostatak prirodnih zuba, i zube zahvaćene  gangrenom i one koji su stradali zbog fizičke povrede.

Da li su mi potrebni zubni implanti?

Kao i kod svakog drugog problema u zdravstvenom smislu, potrebno je dijagnostifikovati stanje u kome se naše oralno zdravlje nalazi. Zbog toga je preduslov svemu ne postati kandidat za implant. To se postiže redovnim pregledima, oralnom higijenom i održavanjem zdravih navika. No, ukoliko stvari krenu po zlu, dovoljno je za početak da se odradi jedan sistematski oralni pregled koji će ustanoviti da li je vaša bezubost toliko uznapredovala da je potrebno izraditi implant.

Pacijenti neretko dolaze kod zubara i zbog estetskih razloga, pa se najpre treba rukovoditi onim šta oni zapravo žele. O implantima za zube ne znaju svi jednako, a pacijenti nekada prosto žele da urade implant. Ponekad se zbog želje pacijenata, izostavlja mogućnost da se pristupa drugim metodama, pa ukoliko želite da vam se ugrade implanti, prvo se konusltujte sa stomatologom da li vam je zaista potreban. Naša stomatološka ordinacija vam nudi besplatne konsultacije oko ovih pitanja.

Veoma je važno znati da je ortopanski snimak i te kako važan kada je sagledavanje situacije u ustima u pitanju. Snimak koji sagledava celokupno stanje u ustima iz više uglova, učiniće da se bolje pristupi rešavanju problema ugradnje zubnih implanata. Problemi koji se mogu javiti su nedostatak količine vilične kosti, što podrazumeva korekciju same vilice. Naravno, ovo ne treba da vas plaši jer je reč o izuzecima, a ne pravilima. Analizom ortopanskog snimka utvrđuje se ćinjenično stanje.

Da bi se pristupilo ugrađivanju implanata, potrebno je sanirati sve moguće kvarove, karijese, bolesti zuba i uvideti da li se na putu možda neće isprečiti paradentopatija.

Celokupno stanje tela, zdravstveni bilans, i druge bolesti mogu takođe doprineti tome da zubni implanti ne mogu da se ugrade. Pritom podrazumevamo da teška oboljenja i loše navike mogu praviti probleme jer se implanti u malom procentu mogu i ne integrisati. Tome doprinose navike poput alkohola ili cigareta.

Neretko se postavlja pitanje koliko je zapravo potrebno ugraditi zubnih implanata, a to pitanje s pravom se i postavlja. Ljudi baš ne vole intervencije i operacije, pa vas obaveštavamo da nije potrebno uvek ugrađivati implant onda kada zub nedostaje. No, da bi se utvrdilo koliko je zaista zuba potrebno, mora se napraviti plan terapije, o čemu odlučuje zubar.

Poželjno je i preporučljivo da implantski zahvat, od izrade protetskog dela do ugradnje izvodi jedan lekar, kako bi imao sveukupni uvid u situaciju.

Prednosti ugradnje zubnih implanata

Ugradnja zubnih implanata je trajno rešenje jer se strukturno vezuju za kost vilice. Međutim to je samo jedna od prednosti ugradnje zubnih implanata.

Postoji nebrojeno prednosti kada se ugrađuje zubni implant. Kada dođe do neplaniranog gubitka zuba, da li zbog povrede ili kvara, potrebno je nekako osposobiti vilicu za žvakanje. Osim funkcionalnosti zuba, složićemo se, estetski element je jako važan. Zbog toga je veoma bitno razmišljati na vreme. Ali, i kada izgubite zub, nije sve zauvek izgubljeno. Jedan zubni implant može spasiti gotovo čitavu vilicu, tako što ćete na njega staviti most, koji će se nadovezati do prvog sledećeg celog zuba.

Ukoliko izgubite jedan ili više zuba, žvakanje hrane biće otežano a to će dalje negativno uticati na još neke funkcije organizma kao što je recimo varenje.

Takođe, kada vam fali neki zub, prilikom žvakanja dolazi do trošenja vilične kosti zbog prevelikog opterećenja, a pošto ona podupire mišiće lica, lice dobija starački izgled zbog čega dolazi do funkcionalnih i estetskih problema. Kada smo već kod estetskog faktora, ukoliko ste izgubili neki od prednjih zuba treba napomenuti da implanti sa krunicama danas izgledaju kao prirodni zubi i razlika je neprimetna.

Ukoliko vam fali jedan zub, mnogo je bolje ugraditi zubni implant nego da veštački zub stavljate brušenjem susednih zuba. Ukoliko vam fali više zuba (ili čak svi), moguće je ugraditi zubne implante koji će služiti kao nosači zubnog mosta.

Preduslovi za ugradnju zubnih implanta

Pošto je zubni implant od biokompatabilnog materijala, organizam ga odlično prihvata. Međutim postoje neki osnovni preduslovi koje je neophodno ispuniti da bi bilo moguće ugraditi implant.

Najbitnije je da je opšte zdravstveno stanje pacijenta dobro. Takođe, mali broj bolesti može imati nepovoljan uticaj na vezivanje zubnog implanta za kost. Nekada je potencijalni problem bio nedovoljna visina i širina kosti, međutim danas je taj problem rešiv pomoću ugradnje veštačke kosti, a čak je moguće sve završiti prilikom jedne posete naše stomatološke ordinacije. Zahvat se obavlja u lokalnoj anesteziji.

Ono što je najbitnije nakon ugradnje zubnog implanta je da slušate savete stomatologa i da na odgovarajući način održavate oralnu higijenu. Implanti u najmanju ruku zahtevaju isto pažnje kao i pravi zubi. Redovno pranje zuba i implanta zuba uz korišćenje konca za zube se podrazumeva. Naravno tu je i redovan dolazak na kontrolne preglede zubnog implanta i krunica.

Zaključak je da ukoliko ne posedujete teška sistemska oboljenja i ukoliko se pridržavate uputstava, odbacivanje zubnog implanta je maltene nemoguće. Zubni implanti se ponašaju veoma slično prirodnim zubima i zbog toga predstavljaju najbolju moguću zamenu za izgubljene zube.

Proces ugradnje implanta zuba

Procesu ugradnje implanta prethodi utvrđivanje stanja u ustima pacijenta, i to tako što se radi  2D ili 3D ortopanski snimak. Eventualne komplikacije koje se mogu javiti u sinusnim šupljinama sprečavaju se 3D ortopanskim snimkom na kome se vidi tačna pozicija kosti i eventualno ugrađenog implanta.

U slučaju potrebe, u sinus se ugrađuje parče kosti kako bi se ona proširila, kada je nema dovoljno. Procedura ugradnje implanata traje, pa moraju da se ispune određeni uslovi. U običnim okolnostima, ova procedura traje oko 15-ak minuta do pola sata. Naravno, ukoliko se u kost ugrađuje više šrafova, procedura traje i nekoliko sati.

Da bi se utvrdilo stanje, pacijent dolazi na kontrolu već narednog dana. Ukoliko se ustanovi da je sve u redu, naredna četiri meseca čeka se da se šraf usadi u vilicu i da ga vilica prihvati. Kada je reč o potpunoj bezubosti, stomatolozi obezbeđuju privremenu protezu.

Nakon četiri meseca, sa stomatologom se dogovaraju oblici i nijanse zuba, a potom se na šraf postavlja među prostor zvani abatment. Montiranje zuba i gotov zub se očekuje 15 dana kasnije.

Zubne implante i krunice je potrebno održavati isto kao i prave zube, a na njih ćete se navići vrlo brzo. Prirodni zub se za razliku od veštačkog neko vreme može braniti sam. Zbog toga što bakterije napadaju i veštačke zube potrebno ih je prati češće. Može se desiti da bakterije sa veštačkog zuba napadnu desni, a na abatmentu može da se zadrži zubni plak, kao proizvod kamenca i bakterije.

Kako izgleda proces zarastanja rane?

Naravno da vas odgovor na ovo pitanje zanima. Koga ne bi. U pitanju je jedan dugoročniji proces, pa ćemo probati da objasnimo.

Nakon bušenja vilične kosti i postavljanja šrafa, događaju se posebni procesi koji nisu najjednostavniji. Naime, koštano tkivo vilice mora da se fuzioniše sa stranim telom. U pitanju je proces biointegracije koji podrazumeva formiranje nove kosti koja je u kontaktu sa titanijumom. Ovakav proces odvija se u dve faze.

Prva faza zarastanja naziva se faza formiranja kalusa. U toku ove faze dolazi do formiranja kalusa koji ima za cilj da popuni šupljinu između implanata i kosti.

Druga faza zarastanja naziva se faza remodeliranja kosti. U ovoj fazi događa se definitivno modelovanje kosti, srastanje i izgradnja njenog oblika. Na ovaj način implanti se konačno spajaju i postiže se stabilnost. Naravno, nakon toga događa se proces oporavka, ali i izrade protetskog rada. Već smo napomenuli, ovaj proces traje u proseku 4 meseca. Naime, u donjoj vilici kost zarasta brže, dok se u gornjoj dešava da proces traje do 6 meseci.

Održavanje implanta

Kada se u vilicu ugrade dentalni implanti, nastupa period privikavanja. Osim toga, logično je, kako već nismo vodili računa o prirodnim zubima, da se na izvestan način moramo posvetiti održavanju implanata. Ovo je pitanje koje je od velike važnosti, ali ga mnogi zanemaruju. Niti se ovom pitanju posvećuje dovoljno pažnje, niti ga pak postavljaju oni kojima je važno.

Iako samim implantima nije potrebno održavanje kao kod pravih zuba, logično je da je potrebno održavanje higijene u ustima. Zubni implant zaklanjaju desni, pa se oni i ne vide. Od trenutka kada implant nalegne na vilicu i postane integrisani deo nje, održavanje higijene je i te kako važno.

Ukoliko se na spoju krunice i abatmenta zadržava zubni plak, bakterije ili kamenac, lako se dešava da dođe i do upale desni. Za razliku od prirodnog zuba, veštački zub nema mogućnost da se odbrani sam. Najveći uzročnici upale desni, jeste upravo loša higijena.

S obzirom na to da integrisani zubi postaju deo organizma koji ćete nositi čitav život, bolja je opcija da abatment bude izrađen posebno za svaki zub, nego da se koristi fabrički.

Nakon ugradnje zuba, obavezno održimo i kraću obuku za pravilno održavanje higijene implanata i proteza.

Održavanje higijene zuba, redovno pranje kao i korišćenje konca bitni su segmenti održavanja higijene.

 

Trajanje implanta

Implanti zuba imaju neograničeni rok trajanja. Makar bi trebalo da je tako. No, ako tako gledamo i zubi bi trebalo da traju doveka. Ako se prema njima ophodimo kako treba.

Problemi sa zubima se uglavnom javljaju zbog nemarnosti ili neumerenosti. Nepravilna higijena je osnovni razlog nemanja zuba, a potom i izbegavanje pregleda, zanemarivanje svog zdravlja.

Nakon gubitka zuba i kada je ugradnja implanta završena, trebalo bi da vam percepcija bude drugačija, te da im se posvetite. Zbog toga prehrambene navike, higijena ali i odnos prema stomatologu, mogu imati presudan značaj kada je u pitanju trajanje implanta. Odgovor na pitanje koliko dugo mogu da traju implanti se krije upravo u vašim navikama. Kada se jednom implant postavi u kost, uz pravilno održavanje, trebalo bi da traje čitav život.

Implanti su iz godine u godinu sve povoljniji, ali se ne može reći da su jeftini. Zbog toga je bitno naglasiti da je moguće plaćanje u ratama.

Pošto su zubni implanti dugoročna investicija, cena ne bi trebala da vam bude glavni orijentir prilikom izbora stomatološke ordinacije u kojoj ćete ih ugraditi. Veoma je važno reći da su troškovi poprilično relativna stvar. Naime, ako imamo u vidu šta sve gubimo ukoliko nemamo zube, ili imamo pokvarene ostatke koji uzrokuju brojne bolesti, shvatićemo da zdravlje i nema cenu.

Cena zubnih implanta

Cena implanta zuba je stavka koju treba imati u vidu i koju treba isplanirati. Međutim, tačna i precizna cena zubnih implanta, tj. koliko će vas čitav zahvat koštati se ne može reći bez odlaska u stomatološku ordinaciju.

Kako bismo vam što više izašli u susret, pripremili smo ŠOK CENU implanta. AKCIJSKU CENU bezmetalnih keramičkih krunica na implantima. Više o svim našim cenama možete pročitati na našem  cenovniku .

Implanti su iz godine u godinu sve povoljniji, ali se ne može reći da su jeftini. Zbog toga je bitno naglasiti da je moguće plaćanje u ratama.

Pošto su zubni implanti dugoročna investicija, cena ne bi trebala da vam bude glavni orijentir prilikom izbora stomatološke ordinacije u kojoj ćete ih ugraditi. Veoma je važno reći da su troškovi poprilično relativna stvar. Naime, ako imamo u vidu šta sve gubimo ukoliko nemamo zube, ili imamo pokvarene ostatke koji uzrokuju brojne bolesti, shvatićemo da zdravlje i nema cenu.

Sve o implantima

ZAŠTO IMPLANTI?

Ubacivanjem novog zuba, zajedno sa korenom, moguće je iskopirati funkciju prirodnog zuba, sa čvrstim i stabilnim temeljem…

Više

ZBOG ČEGA TREBA NADOKNADITI IZGUBLJEN ZUB?

Bilo da živite u Beogradu, širom Srbije ili na bilo kom kraju planete, svedoci ste situacije u kojoj se na estetiku gleda…

Više

PROCEDURA UGRADNJE IMPLANTA

U ovom odeljku probaćemo da slikovito i u etapama pojasnimo sve segmente ugradnje implanata, kako bismo otklonili zabune….

Više

DA LI JE UGRADNJA ZUBNIH IMPLANATA BOLNA?

Razmišljate o tome da nadoknadite oštećen ili izgubljen zub dentalnim implantom, ali se pitate koliko ta stomatološka inte…

Više

ZUBNI IMPLANTI CENA

Cena implanta zuba je stavka koju treba imati u vidu i koju treba isplanirati. Cene  zubnih implantata postaju zadnjih godina sve niže, ali se ne može reći da su implanti zuba jeftini. Međutim pošto su zubni implanti dugoročna investicija…

Više

IMMIDIATE LOADING - MOMENTALNO OPTEREĆENJE IMPLANTA

Zahvaljujući konstantnom stručnom usavršavanju, praćenju svetskih trendova iz oblasti implantologije nudimo Vam …

Više

SINUS LIFT

Oralno hirurška procedura kojom se povećava visina kosti u gornjem delu vilice naziva se Sinus lift. Radi se da bi se omogućilo…

Više

MINI IMPLANTI

Razvoj implantologije u proteklim godinama doneo je nove tehnike i materijale koji su nam pomogli da bolje, lakše, kvalitetnije…

Više

MATERIJALI OD KOJIH SE IZRAĐUJU IMPLANTI

Ovako namenski oblikovane nadoknade izrađuju se od posebnih materijala upravo zbog toga jer se veštački materijali ugrađuju …

Više

MOGU LI SE ZUBNI IMPLANTI IZVADITI?

Odgovor na ovo pitanje je DA. Ipak, ne vidimo suštinske razloge za vađenje implanata ukoliko već uložite trud, vreme i novac…

Više

KADA ORGANIZAM ODBACUJE DENTALNI IMPLANT?

Dešava se, naravno, da pojedini organizmi reaguju drugačije od uobičajenog na ugradnju implanta. Odbacivanje implanta…

Više

ISTORIJA ZUBNIH IMPLANATA

Implantologija, istorija zubnih implantata i ugra…

Više

Niste pronašli odgovor?

Pošaljite upit našem osoblju i poslat ćemo Vam odgovor u najbržem roku.