Razmišljate o tome da nadoknadite oštećen ili izgubljen zub dentalnim implantom, ali se pitate koliko ta stomatološka intervencija boli? To je česta bojazan potencijalnih i budućih pacijenata. Imajte u vidu da sam proces ugradnje ne boli puno i da je nelagodnost minimalna.

 

Kako funkcioniše proces ugradnje zubnog implanta?

Proces  ugradnje zubnog implanta traje od nekoliko nedelje do nekoliko meseci. Stomatolog se najpre dogovori sa pacijentom oko same procedure ugradnje implanta i potrudi se da je prilagodi svakom pacijentu. Individualan pristup je zaista bitan.

Svrha ugradnje zubnog implantata je da zameni koren zuba, a potrebno je da prođe određeni vremenski perod kako bi implant pravilno srastao. Za to vreme se obično ugrađuje privremena zubna krunica čiji je cilj da pacijentu omogući da se smeje i neometano hrani. Nakon toga se na novi koren, tj. implant ugrađuje ili  metalo-keramička ili bezmetalna keramička krunica u zavisnosti od želja i mogućnosti pacijenta.

 

Da li je proces ugradnje bolan?

Tokom ugradnje implanta čućete bušenje i zavrtanje, što može zvučati i delovati neprijatno, ali će vas sigurno utešiti činjenica da je ugradnja zubnog implanta ipak lakša od procesa vađenja zuba. Najčešće se koristi lokalna anestezija. U toku operacije ne biste trebali da osećate nikakav bol, posebno ako se radi sa zdravim tkivom.

Isto tako, vilična kost u koju se postavlja dentalni implant nema mnogo nerava osetljivih na bol. Međutim, ako ste previše anksiozni zbog intervencije, možete popiti sedativ.

Nekoliko dana nakon ugradnje veštačkog korena ćete osećati nelagodnost. Međutim, iako se bol javi trebalo bi da bude u granicama izdržljivosti. On se najčešće oseća u bradi, obrazima ili ispod očiju. Može se javiti i bol na mestu implanta ili manje krvarenje. Stomatolog će vam svakao prepisati nešto protiv bolova ukoliko se oni jave.

Nakon intervencije, trebalo bi da koristite led kako biste smanjili otok, a meka hrana treba da je na vašem meniju desetak dana nakon ugradnje. Ispiranje toplom i slanom vodom nekoliko dana nakon intervencije može pomoći da se desni umire, a samim tim umanji bol i oseti olakšanje.

 

Da rezimiramo

  • Aktivirajte se tokom postoperativnog procesa. Pratite sva upustva svog zubara kako bi izbegli eventualne komplikacije. Uzimajte prepisane lekove (antibiotici, ibobrufen) na vreme, ispirajte usta preporčenom tečnošću, odmarajte se.
  • Hladite obraz ledom tokom prvih 48 sati.
  • Ispirajte usta toplom i slanom vodom.
  • Smanjite konzumaciju toplih jela kako biste smanjili mogućnost krvarenja. Ona mogu da izazovu povećanje krvarenje tokom prvih 24 sata.
  • Redovno održavajte higijenu usta. Ne dozvolite da vas intervencija sprečava u sprovođenju redovne oralne higijene. Tako ćete sprečiti razvoj infekcija ili komplikacija pri zarastanju.
  • Najvažnije, odmorite nekoliko dana nakon operacije.

Kombinacija odmora, lekova protiv bolova i adekvatna oralna higijena će vam olakšati prvih nekolko dana nakon intervencije. Redovne kontrole kod vašeg stomatologa i pridržavanje instrukcija mogu ubrzati i olakšati proces oporavka. Sve vreme ipak znajte da će se na kraju sve isplatiti!

Sve o implantima

ZAŠTO IMPLANTI?

Ubacivanjem novog zuba, zajedno sa korenom, moguće je iskopirati funkciju prirodnog zuba, sa čvrstim i stabilnim temeljem…

Više

ZBOG ČEGA TREBA NADOKNADITI IZGUBLJEN ZUB?

Bilo da živite u Beogradu, širom Srbije ili na bilo kom kraju planete, svedoci ste situacije u kojoj se na estetiku gleda…

Više

PROCEDURA UGRADNJE IMPLANTATA

U ovom odeljku probaćemo da slikovito i u etapama pojasnimo sve segmente ugradnje implanata, kako bismo otklonili zabune….

Više

DA LI JE UGRADNJA ZUBNIH IMPLANTATA BOLNA?

Razmišljate o tome da nadoknadite oštećen ili izgubljen zub dentalnim implantom, ali se pitate koliko ta stomatološka inte…

Više

ZUBNI IMPLANTI CENA

Cena implanta zuba je stavka koju treba imati u vidu i koju treba isplanirati. Cene  zubnih implantata postaju zadnjih godina sve niže, ali se ne može reći da su implanti zuba jeftini. Međutim pošto su zubni implanti dugoročna investicija…

Više

IMMIDIATE LOADING - MOMENTALNO OPTEREĆENJE IMPLANTA

Zahvaljujući konstantnom stručnom usavršavanju, praćenju svetskih trendova iz oblasti implantologije nudimo Vam …

Više

SINUS LIFT

Oralno hirurška procedura kojom se povećava visina kosti u gornjem delu vilice naziva se Sinus lift. Radi se da bi se omogućilo…

Više

MINI IMPLANTI

Razvoj implantologije u proteklim godinama doneo je nove tehnike i materijale koji su nam pomogli da bolje, lakše, kvalitetnije…

Više

MATERIJALI OD KOJIH SE IZRAĐUJU IMPLANTI

Ovako namenski oblikovane nadoknade izrađuju se od posebnih materijala upravo zbog toga jer se veštački materijali ugrađuju …

Više

MOGU LI SE ZUBNI IMPLANTI IZVADITI?

Odgovor na ovo pitanje je DA. Ipak, ne vidimo suštinske razloge za vađenje implanata ukoliko već uložite trud, vreme i novac…

Više

KADA ORGANIZAM ODBACUJE DENTALNI IMPLANT?

Dešava se, naravno, da pojedini organizmi reaguju drugačije od uobičajenog na ugradnju implanta. Odbacivanje implanta…

Više

ISTORIJA ZUBNIH IMPLANATA

Implantologija, istorija zubnih implantata i ugra…

Više

Niste pronašli odgovor?

Pošaljite upit našem osoblju i poslat ćemo Vam odgovor u najbržem roku.