Bezmetalne krunice (keramičke) su se zbog svojih osobina nametnule kao trenutno najbolji materijal za izradu protetskih radova. Naše višegodišnje studije pokazuju izuzetnu stabilnost i trajnost bezmetalnih krunica, a estetika koja se postiže je ono sto je ovaj materijal izdvojilo i postavilo na ubedljivom prvom mestu.

Centar za savremenu stomatologiju Dental Implant se može pohvaliti da je poslednjih godina dve trećine radova izradio od cirkonijumskih, tj. bezmetalnih keramičkih krunica. Cirkonijum je odličan jer se uz pomoć njega postiže odličan estetski efekat. Prelamanje svetla i transparentnost cirkonijuma su veoma slični prirodnim zubima. Takođe treba napomenuti da je ovo jedan od najtvrđih metala i da se koristi u svemirskim tehnologijama.

Kada dođe do gubitka jednog ili više zuba nastaju problemi kao što je pomeranje zuba u vilici ili preopterećenje kosti vilice. Ugradnjom bezmetalnih krunica od keramike ovi problemi nestaju.

Bezmetalna keramika i njene prednosti

Bezmetalna keramika je vrhunac današnje stomatologije. Estetska stomatologija bi praktični bila nezamisliva bez bezmetalne keramike.

Postoji više prednosti koje nude bezmetalne krunice za zube. Lista ovih prednosti može biti veoma dugačka, ako bismo upoređivali svaki segment.

Možemo reći da je osnovna prednost to što je u pitanju veoma dugotrajna krunica. Bezmetalne krune se odlikuju još i otpornošću i čvrstoćom.

Takođe, bezmetalne krunice se ne moraju menjati, ukoliko se dobro održavaju.

Sam način izrade bezmetalnih keramičkih kruna: kompjutersko skeniranje otiska, jako precizno brušenje i lasersko sečenje cirkonijuma dovodi do preciznog naleganja budućeg bezmetalnog rada bez ikakvog dugotrajnog upasivanja i guranja pod desni. Samo brušenje za bezmetalne krune ide tik do desni ili pola milimetra ispod desni (ovako se dobija najbolji estetski efekat) tako da ne postoji nikakvo ugrožavanje ili reakcija desni na cirkonijum, a i sam materijal je višestruko biokompatibilniji od metala.

Estetski momenat je takođe jako važan za svakog pacijenta a i za nas. Sa bezmetalnom keramikom se može postići nešto što se nije moglo zamisliti sa metalokeramičkim zubnim krunama. Pacijentima ordinacije Dental Implant-a i nama je naravno najvažniji krajnji rezultat tj. kvalitet, trajnost i fukcionalnost samog protetskog rada da bismo mogli da stojimo iza njega deset i više godina.

 

Materijali od kojih se izrađuju bezmetalne krunice

Zubne krunice se izrađuju od bezmetalnih i metalnih materijala. Kada su u pitanju bezmetalne krunice, tu se radi o materijalima poput cirkonijuma, koji je mnogo pogodniji za ugradnju, otporan je i dugo traje. Osim toga, estetski momenat je mnogo značajniji.

Bezmetalne krune bolje prijanjaju na desni, pa se gotovo uopšte ne vidi da je reč o veštačkim zubima.

Izuzetno tvrda metalna keramika osnova je svih zuba koji se izrađuju na ovaj način. U pitanju je cirkonijum, ili cirkonijum oksid koji se projektuje na digitalnom modelu pacijentove duplje. Ponekad se za ovo koristi i aluminijum u kombinaciji sa staklom, ali je tu reč o drugačijem materijalu koji se nešto ređe koristi.

Cirkonijum kristal otkriven je krajem osamnaestog veka, ali je stomatologija tada bila daleko iza ovoga što danas imamo. Kada je cirkonijum ušao na velika vrata u stomatološku industriju, sva ispitivanja su pokazala da on nimalo nije štetan po ljude i ljudsko zdravlje.

Procedura ugradnje zubne krunice

Ortopanskim snimkom se utvrđuje koji oblik najbolje pristaje na vilicu, pa se nakon što se od pacijenta uzme otisak, zub brusi i postavlja se krunica. Zubna krunica se može stavljati i na veštački koren, tj. implantat, nakon što on sraste u kost.

Nekada je potrebno više dolazaka kako bi se napravila dobra dijagnoza i kako bi se zubi potom dobro uklopili. Nakon brušenja zuba dolazi do konsultacija sa stomatologom, da li će krunica biti veća ili manja, koje će biti boje i kako će se uklopiti. Ponekad se čitava stvar može završiti u jednom danu, a nekada je potrebno i više od toga.

Kada se ugrađuje krunica, ona ostaje nekoliko dana u ustima, pre nego što dođe do finalnog cementiranja. Nakon probne varijante, u ustima se oblikuju model i boja.

Cirkonijumske krunice se inače modeluju u posebnom programu, pa je mnogo lakše postići prijanjanje.

Da bi se postavila bezmetalna ili bilo koja druga krunica, potrebno je da zub nije adekvatno saniran na vreme. Kada je u pitanju zub koji je malo stradao, problem mogu rešiti i fasete, a stomatolozi određuju šta je najbolje uraditi sa zubom. Bezmetalne krunice mogu se ugraditi i umesto metalnih, a poneko umesto faseta insistira upravo na krunicama.

Postavljanje zubne krunice može potrajati jer postoji procedura. No, ukoliko želite da konačno imate lep osmeh koji će se svima dopasti, a pritom i zdravu oralnu duplju,  ovo je put u sve to.

Bezmetalne ili metalokeramičke krunice?

Bezmetalne krunice od cirkonijuma su u potpunosti preuzele primat u odnosu na krunice sa metalnom osnovom. I dalje su  metalokeramičke krune dosta popularne ali prvenstveni razlog za to je finansijske prirode, sve ostalo je na strani bezmetalne keramike.

Prelamanje svetla i transparentnost cirkonijuma su veoma slični prirodnim zubima, pa su upravo to razlozi zbog kojih bezmetalne krunice imaju apsolutni primat u odnosu na krunice sa metalnom osnovom.

Takođe, metalne krunice ponegde su izazivale alergijske reakcije, pa je stomatologija morala da ide korak dalje. Ugradnjom bezmetalnih krunica, sprečena je mogućnost da stvar krene po zlu. To ih, naravno, čini nešto skupljim, ali i te kako efektnim i pouzdanim.

Bezmetalne krune i zubni implanti

Razlika između implanta i metalne i bezmetalne krunice takođe zanima mnoge. Implant je zapravo koren koji se ugrađuje u kost, tako što se kost buši. Na njega se šrafi zubna osnova koju će na kraju “krunisati” veštački zub.

Krunica se može postaviti na pomenuti implant ili na prethodno izbrušeni zub, pa ne mora da znači da će čitav zub biti veštački.

Bezmetalne krunice i mostovi za zube

Mnoge zanima i to da li se bezmetalne krunice mogu staviti na zubni most. Odgovor je da. Na gotovo identičan način ugrađuju se bezmetalni mostovi, kao i bilo koji drugi most. Keramički zubi mogu se praviti od nemetala, ali i osnove mosta takođe mogu biti od materijala koji ne sadrže metal.

Bezmetalne krunice cena

Cena bezmetalnih krunica se poslednjih godina prilagođava potrošačima i može se reći da je sve pristupačnija.

Cena bezmetalnih krunica nekada može biti presudna u odluci da upravo njih stavimo. U našoj ordinaciji, cene se prilagođavaju savremenom dobu, ali i savremenom džepu. Pogledajte na našem cenovniku cenu bezmetalnih krunica.

Reč je o promo ceni krunice! Iskoristite ovu promo ponudu i povratite osmeh na svoje lice!

Održavanje krunica

Kao što smo napomenuli, kada se jednom krunica ugradi, uz dobro održavanje ona može da se koristi dosta dugo. Održavanje bezmetalnih krunica ne treba da se razlikuje od metalnih krunica ili uopšteno od održavanja zuba.

Kod zuba koji nisu prirodni, veoma je važno koristiti četkice sa manjom glavom, jer su one pogodnije za održavanje zuba i sprečavanje pojave kamenca. Iako možda zvuči čudno, da, veoma je važno prati krunicu blagim pokretima jer se tako smanjuje mogućnost pojave plaka, a to sprečava pojavu eventaualne infekcije zuba.

Još je bitno naglasiti i sledeće…

Znajući da loši zubi mogu izazvati brojne bolesti i probleme, sigurno vam je isplativije da se njima posvetite na vreme. No, ako stvari odmaknu, nije sve izgubljeno. Ima nebrojeno načina da sanirate svoje probleme i ponovo se nasmešite blistavim osmehom.

Lepi zubi vezuju se i za šarm i stav, ali ne treba da vam samo samopouzdanje bude vodilja. Neka to bude ljubav prema zdravlju i odgovornost prema sopstvenom organizmu. Jedino tada ćete sistematski rešiti problem. Javite nam se na vreme i ne dozvolite da stvari rešavate kampanjski i tek kad se zakomplikuju!

Sve o estetskoj stomatologiji

BEZMETALNE KRUNICE

Bezmetalne krunice (keramičke) su se zbog svojih osobina nametnule kao trenutno najbolji materijal za izradu protetskih radova. Naše višegodišnje studije pokazuju izuzetnu stabilnost i trajnost bezmetalnih krunica, a estetika koja se postiže je…

Više

METALOKERAMIČKE KRUNICE

Fiksne protetske nadoknade koje se sastoje od osnove (kapice) i keramike, poznate su u svetu stomatologije kao metalo…

Više

IZBELJIVANJE ZUBA

Izbeljivanje zuba je proces uklanjanja raznih mrlja i diskoloracija sa površine zuba, a samim tim i boja zuba postaje…
Više

FIKSNA PROTEZA

Fiksna proteza se uglavnom koristi u starijem uzrastu i kod izraženih nepravilnosi. Fiksne proteze za zube daju mnogo bolje rezultate od mobilnih proteza za zube jer se ne skidaju i zalepljene su za vaše zube, tako da je korigovanje zuba…
Više

KERAMIČKE FASETE – VINIRI

Keramičke fasete ili viniri predstavljaju trend koji iz dana u dan postaje prepoznatljiv i zastupljen, a koji predstavlja …
Više

BELE PLOMBE

Zubni kvarovi zahtevaju konzervativni zahvat koji podrazumeva uklanjanje inficiranih delova zuba (karijesa) i postavljanje…
Više

TOTALNA RESTAURACIJA

Već dugo želite da uradite kompletnu restauraciju zuba? Mi mislimo na Vas!  Naša ordinacija…
Više

ANTI-AGEING STOMATOLOGIJA (HOLYWOOD SMILE)

Više nije dovoljno da zubi budu zdravi i na broju, već treba da imaju i višu, estetsku dimenziju. Kada je estetska stomato…
Više

KOMPOZITNE FASETE ZA ZUBE

Kompozitne fasete su veoma često najbolje estetsko rešenje kako bi se dobio idealan osmeh. Ukoliko, uz to, imate i zube koje treba izbrusiti i popraviti, fasete su mnogo bolji izbor od pukog izbeljivanja zuba. Fasete se koriste za promen…
Više

CAD – CAM

STOMATOLOGIJA BUDUĆNOSTI KRUNICE U JEDNOM DANU! Primena CAD/CAM (Computer-Aided Design and C…
Više

GUMMY SMILE

Vidljive desni tokom smeha (Gummy smile ) su relativno česta pojava kod pacijenata. Takve osobe izbegavaju da…
Više

Niste pronašli odgovor?

Pošaljite upit našem osoblju i poslat ćemo Vam odgovor u najbržem roku.