SREDSTVA ZA HIGIJENU

Zubni konac

je prvo sredstvo za higijenu međuzubnog prostora, a oni koji sadrže topljivi pirofosfat od 21% do 37% bolje sprečavaju nastanak zubnog kamenca u poređenju sa običnim.Takođe, interdentalne četkice su se pokazale kao superiornije u otklanjanju plaka u odnosu na zubni konac.

Koliko je dobra čačkalica? 

Ponekad nije loše odstraniti komadiće hrane čačkalicom, ali kroz duže vreme, dugo čačkanje zuba može izazvati abraziju zuba i povlačenje zubnog mesa. Navika držanja čačkalice u ustima može uzrokovati oštećenje zuba i viličnog zgloba. Treba paziti da se vrh čačkalice ne zabije u zubno meso.

Rastvori za ispiranje usta 

Rastvori za ispiranje usta su pogodni i za suzbijanje parodontnih bolesti. Utiču na smanjenje gingivitisa. Mnoge studije su pokazale da antiseptički rastvori uz redovno pranje zuba daju bolji efekat na parodont od samog pranja zuba. Osim klasičnog čišćenja zuba, pacijentima sa gingivitisom i parodontitisom izrazito je važna higijena prostora između zuba.

Intradentalne četkice 

Najkritičnije tačke u Vašim ustima ne možete dostići ni sa jednom četkicom za zube. Samo sa odgovarajućom interdentalnom četkicom, koja ispunjava kompletan interdentalni prostor, možete mehanički odstraniti plak sa površine zuba, koji se nalazi i stvara u interdentalnom prostoru.

Sa premalom interdentalnom četkicom čišćenje ne bi bilo delotvorno, sa prevelikom bi mogli oštetiti desni. Zato za savet o izboru interdentalne četkice pitajte svoga stomatologa. Interdentalni prostor Vam može čak izmeriti i odrediti idealnu interdentalnu četkicu! Upotreba interdentalnih četkica je odgovarajuća i kod mostova, implantata, fiksnih ortodontskih aparata, posle operacija desni.

Upotreba interdentalnih četkica 

Interdentalnu četkicu polako ugurajte u interdentalni prostor. Pri tome nikako ne smete osetiti bol, već samo nežno četkanje. Zatim napravite par pokreta napred-nazad i izvucite interdentalnu četkicu. Isperite je ispod tekuće vode i nastavite sa čiščenjem u sledećem interdentalnom prostoru.

ISTORIJA ČETKICE ZA ZUBE

Najstarija poznata zubna četkica postojala je već pre hiljadu godina. Poznata kao „štapić za žvakanje“ radila se tako da su se grizle ili žvakale male grančice ili koreni drveća dok konačno biljna vlakna nisu bila dovoljno razdvojena da formiraju grubu četku. Čišćenje površine bilo je uspešno približno toliko koliko to žvakanje kraja čačkalice. Još i danas neki domoroci u Australiji i Africi čiste svoje zube takvim „štapićima za žvakanje“.

Stari Kinezi, Rimljani i Grci sa entuzijazmom su se posvećivali dobroj higijeni usne šupljine.

Pre pet hiljada godina Kinezi su smatrali da kvarenje zuba uzrokuju beli zubni crvi sa crnim glavama koje se vide kad se zub izvadi. U to vreme lečenje zubobolje vršilo se purgativno, ispiranjem zuba, masažom i pilulama. Obično su pilule bile napravljene od mrvljenog češnjaka, slanog kamena, a umetale su se u uho nasuprot strani lica koje je bilo natečeno od zubobolje.

Stari Rimljani su imali isto tako svoje sopstvene načine kako da vode brigu o zubima. Plinije Mlađi (61. – 113.) izdao je proglas da korišćenje pera ptice lešinara kao čačkalice za zube može uzrokovati loš zadah, ali je zato korišćenje bodlje od bradavičaste svinje prihvatljivo jer čini „zube čvrstim“.

Grci su međutim bili mnogo moderniji. U trećem veku Pr. Kr. Aristotel je Aleksandra Velikog savetovao da svoje zube svako jutro trlja „tankim lanenim peškirom koji je pomalo grub“. Korišćenje lanene tkanine za čišćenje zuba zabeleženo je čak do 1602. godine, kada je Vilijam Vaughan napisao u Petnaest pravila za očuvanje zdravlja, da kako bi očuvali zube „bele i nepokvarene (treba) prati svoja usta posle svakog jela, spavati s poluotvorenim ustima, a ujutro uzeti lanenu krpu te dobro ostrugati zube spreda i sa unutrašnje strane usta„.

U Evropi petnaestog veka široko je bila prihvaćena navika čačkanja zuba sve dok filozofi nisu počeli izdavati uputstva o dobrom ponašanju. Rhodes je rekao „nemojte čistiti zube svojim nožem već upotrebite štapić ili neku čistu krpicu kako ne biste vređali druge“.

Godine 1780. Engleska je konačno ponudila svetu prvu modernu zubnu četkicu. Ručka je bila napravljena od kosti, a vlakna od svinjske dlake bila su ubačena u izbušene rupice.

Zubna četkica se proširila i u Sjedinjene Države te je godine 1880, rukom izrezana i polirana goveđa bedrena kost bila smatrana izuzetnom ručkom za zubne četkice, a dugačke svinjske dlake su se umetale rukom, jedna po jedna u rukom izbušene rupice.

U dvadesetom veku, skromna zubna četkica zasjala je novim sjajem. Dr Robert Hutson, stomatolog iz San Josea u Kaliforniji, izumeo je prvu zubnu četku sa mekim okruglim završecima najlonskih vlakana. Svoj proizvod nazvao je Oral-B. Godine 1969 Neil Armstrong koristio ju je minut pre svog istorijskog koraka na Mesecu. Godine 1991, Oral-B uveo je prvu zubnu četku Oral-B ® Indicator ® sa plavim vlaknima indikatora koje izblede tokom upotrebe i na taj način vam daju na znanje kada treba zameniti četkicu.

IZBOR ČETKICE ZA ZUBE

Danas je teško zamisliti naš život bez četkice za zube. Ova mala stvar postala je deo naše svakodnevnice i njena svrha je da život učini kvalitetnijim. Ali kako da znamo da li koristimo pravu četkicu za zube? Većina od nas kupuje automatski, vodeći se samo izgledom četkice. Ovaj članak pomoći će da napravite dobar izbor prilikom kupovine četkice za zube.

Veličina četkice 

Za bolje razumevanje podelićemo četkice u nekoliko kategorija i vrsta klasifikacije. Prvo ćemo analizirati njihovu veličinu. Važno je odabrati četkicu za zube koja će omogućiti lak pristup svim površinama zuba.

Za većinu odraslih osoba, glava četkice za zube široka nešto više od centimetra i dugačka oko dva i po centimetra najlakša je za upotrebu i najefikasnija. Iako postoje veće glave četkice za zube, one mogu stvarati problem prilikom četkanja kutnjaka koje je teško dohvatiti. Četkica za zube trebala bi imati dovoljno dugačku dršku tako da je možete udobno držati u ruci.

Neki stručnjaci kažu da bi glava četkice za zube trebala biti mala za dobro čišćenje svih područja usta, zuba i desni. Manja glava će lakše dopreti do sićušnih razmaka između zuba.

Oštrina četkice 

Kada je u pitanju oštrina četkice, postoje tri vrste: meka, srednja i tvrda (soft, medium i hard).

Meka nudi nežno čišćenje zuba za decu, starije osobe, one s protezama i drugim stomatološkim pomagalima ili problemima sa desnima. Ovaj tip četkice ipak ne daje željene rezultate ljudima sa normalnim zubima, ali je savršena za one koji imaju različite zubne traume i iritacije desni.

Meke četkice su najbolje četkice za zube, po preporuci stomatologa. Ipak, srednje i tvrde četkice se najviše prodaju. Četkica srednje oštrine je dobra za ljude svih uzrasta čiji su zubi u dobrom stanju a njihova usta zdrava. Dlačice imaju određeni stepen fleksibilnosti i pružaju efikasno četkanje svih područja usta i zuba.

Tvrde četkice za zube su dobre za velike, čvrste zube i desni. Ovakva četkica je namenjena onima koji zahtevaju snažnije četkanje. Kada koristite ovu vrstu četkice, važno je da ne preterate prilikom četkanja, pošto možete oštetiti zubnu gleđ ili iziritirati desni.

Ručne i električne četkice 

Sledeća klasifikacija deli četkice na ručne i električne. Ručne četkice su jednostavne i najraširenije u upotrebi. One zahtevaju određeni stepen veštine pri korišćenju, da bi se tačno znalo koje delove usta i zuba je potrebno isčetkati.

Dokazano je da se više zubnih naslaga uklanja pomoću električnih četkica za zube. Električne četkice zahtevaju manje veštine pri korišćenju. Sve što morate uraditi je uključiti četkicu i ona će odraditi svoj posao. Međutim, morate znati koliko dugo treba da traje pranje zuba. Budući da većina ljudi zapravo nije svesna vremena koje je potrebno da se zubi operu neke električne četkice imaju ugrađen „tajmer“ i automatski se isključuju.

UPOTREBA INTRADENTALNIH ČETKICA

Posebne četkice za površine između zuba primenjuju se kada postoji teskoba ili drugi poremećaji zubnog niza mada su veoma korisne i kod potpuno normalnog zagrižaja.

Ove četkice posebno koriste osobe sa oštećenim ili operisanim desnima.

Takođe, koriste se i kod održavanja ortodontskih aparata i ugrađenih implantata.

Radne površine ovih četkica su u obliku jelkica, malih su dimenzija, kako bi mogli da ih utisnemo između zuba.

Primenjuju se tako što se utiskuju u interdentalne prostore i pokretima ka unutra pažljivo očiste površine oko zuba.

PRIRODNI LEK PROTIV ZUBOBOLJE

Nije lako izdržati bol u zubima. Dobre vesti su: sa poboljšanom zubnom negom i redovnim kontrolama, užasni bol u zubima nije tako uobičajen kao nekada. Ali, kada se bol ipak pojavi, to je važan znak koji ne treba zanemarivati- čak i kada sam od sebe nestane.

Treba da smatrate sebe jako srećnom osobom ako niste prošli kroz agoniju i užasan bol. Ali, nikada ne znate šta može da vam naškodi u bliskoj budućnosti. Zato, uvek treba da znate ponešto o oslobađanju bola zuba.

Budite spremni da nepodnošljivi bol sprečite odmah. Iako je poseta zubaru jedna od opcija, ovoga puta isprobani kućni lekovi nude automatsko olakšanje od agonije zubobolje.

Endodentisti daju savete o olakšanju bola 

Ne ignorišite manji ili prolazni bol. To može biti znak problema koji se može lečiti pre nego što problem nastane. Oštar bol pri žvakanju može biti znak napukle ili olabavljene plombe, pukotine u zubu ili karijesnog zuba. Zubobolja je jača noću zato što sva krv odlazi u vašu glavu kada legnete. Podizanje glave može pomoći da se smanji bol.

Ako se plašite popravke zuba, pričajte sa vašim zubarom o vašim strahovima. Ovo može pomoći da umanjite brige, a studije su pokazale da opušteni pacijenti manje osećaju bol.

Ukoliko osećate bol prilikom popravke, recite zubaru. U većini slučajeva može se učiniti nešto da se nelagodnost ukloni.

Vodite računa o vašim zubima. Perite ih pravilno, koristite zubni konac i redovno idite na kontrole. To je najbolji način da izbegnete bol u zubima i da sačuvate vaše zube za ceo život.

Nekonvencionalni saveti o tome kako zaustaviti zubobolju 

Tinktura semena kravljeg paškanata- 5 kapi ove tinkture može biti izuzetno korisno za oslobađanje bola kod nekih zubobolja, ukoliko je problem površinski.

Oslobađanje bola rasta umnjaka je najefektnije kod kodeina, hidrokodona i oksikodona. Većina proizvođača kombinuje analgetike sa narkoticima koji se mogu dobiti bez lekarskog recepta da bi postigli efekat oslobađanja bola.

Led nudi izvrsne efekte trnjenja. Držite led oko bolom zahvaćenog područja i pokušajte da ga pritisnete na to mesto. Najčešće, bol se smanjuje, pošto je led sjajan u suzbijanju bola na nervne završetke.

Uzmite krastavac iz bilo koje piljare i isecite ga na deblje kolutove. Držite ih na i oko zuba koji vas boli i počeće da deluje ostavljajući umirujući efekat.

Stavite mali snop listova sušene nane oko bolnog zuba oko 15 minuta a onda ga ispljunite. Ponovite isto 10 do 15 puta na dan. Nana deluje dvostruko. Prvo, izvlači apsces na površinu, a njena ljutina daje umirujući efekat.

Među najefektnijim domaćim lekovima za zubobolju je beli luk. Čen belog luka sa malo soli treba staviti na oboleli zub. Oslobodiće vas bola a ponekad čak i izlečiti. Takođe, treba sažvakati čen belog luka dnevno i to ujutru. To će učiniti lečene zube zdravim i jakim.

Najčešće zubobolja počinje noću, kada postoji malo toga što možete učiniti osim da popijete tabletu protiv bolova i čekate zubarsku intervenciju do jutra u agoniji. Zato, ne paničite. Pretražite vaše kuhinjske police i pronaći ćete brojne načine da se oslobodite bola.

ZAŠTO BI TREBALO DA ČISTITE SVOJ JEZIK

Da li ste znali:

  • da bakterije u vašim ustima mogu da uzrokuju naslage koje uzrokuju karijes, probleme sa desnima i neprijatan zadah
  • čišćenje zuba četkicom i koncem uklanja samo neke od ovih bakterija
  • bakterije takođe žive na površini jezika

Bakterije na jeziku su glavni uzrok neprijatnog daha.

Što je vise bakterija u vašim ustima, veće su šanse da imate neprijatan dah kao i probleme sa oralnim zdravljem.

Šta možete da preduzmete? 

Kao dodatak vašoj oralnoj nezi, čistite svoj jezik 10 sekundi dva puta dnevno. Ovo će pomoći da se smanji količina bakterija prisutnih u vašim ustima.Upotreba čistača je jednostavna: sa strugačem nežno očistite jezik 2-3-puta od nazad prema napred. Nakon toga isperite usta sa svežom vodom.

Upozorenje: 

Jake naslage na jeziku mogu biti i znak lošeg varenja ili oboljenja organizma. Za savet potražite svog lekara.