Trudnoća je divan period u životu žene kada se pojačava svest o važnosti zdravlja i brige o telu. Tokom trudnoće nivo hormona u organizmu raste što sa sobom donosi brojne promene, ali i moguće tegobe.

 

Upravo zbog promene hormonalnog statusa, zubi u trudnoći zahtevaju posebnu negu.  Povećan rizik od karijesa i sklonost ka gingivitisu samo su neki od problema koji se mogu javiti kada je žena u drugom stanju.

Pročitajte u tekstu kako održati zube u trudnoći zdravim i šta činiti ako do kvara ipak dođe.

Zašto je oralna higijena posebno važna u trudnoći

Briga o čistoći i zdravlju zuba i desni u trudnoći treba da bude jedan od prioriteta. Pravilna i redovna oralna higijena zapravo je najbolji način za sprečavanje karijesa i paradontalnih bolesti. Pažljivo perite zube dva puta dnevno u trajanju od dva minuta. Koristite pastu za zube sa fluorom i mekše četkice sa malom glavom, jer desni mogu u trudnoći biti posebno osetljive. Ukoliko niste sigurni da li uspešno skidate dentalni plak za površine zuba, konsultujte svog stomatologa za savet.

Koristite zubni konac

Upotreba zubnog konca bar jednom dnevno može vam mnogo pomoći u održavanju zuba čistim. Zubnim koncem možete ukloniti ostatke hrane između zuba do kojih četkica ne dopire. Ukoliko koristite tečnost za ispiranje usta, izaberite onu koja nema alkohol u svom sastavu.

Izbegavajte slatka jela i pića

Izbegavajte da previše često pijete slatka pića kao što su gazirana pića ili zaslađeni čaj. Poželjno je da takođe da ne jedete slatkiše i grickalice. Ukoliko osećate glad između obroka, ne posežite za keksom ili čokoladom. Radije pojedite neku voćku, sveže povrće ili popijte šolju jogurta.

Bez cigareta u trudnoći

Ukoliko ste pušač, ostavite cigarete. Pušenje ostavlja negativne posledice na zdravlje trudnice i bebe. Ovo uključuje i povećan rizik od upale desni i paradontopatije.

Zubi i jutarnje mučnine

Jutarnje mučnine i povraćanje nisu prijatelji zuba. Obavezno isperite usta običnom vodom nakon povraćanja. Na ovaj način uklonićete kiselinu, sprečiti razmnožavanje bakterija i tako sačuvati zube od mogućih oštećenja.

Četkanje zuba neposredno nakon povraćanja dok su zubi još prekriveni želudačnom kiselinom se ne preporučuje. To je zbog toga što snažno delovanje četkice u kombinaciji sa kiselinom može oštetiti gleđ. Pranje zuba odložite makar sat vremena.

Uz pravilnu higijenu kod kuće i profesionalnu pomoć svog stomatologa, zubi bi trebali ostati zdravi tokom trudnoće.

Ispadanje zuba u trudnoći je mit

Jedan od najvećih mitova koji se tiču zuba i trudnoće jeste onaj o strašnom ispadanju zuba. Veoma je važno reći da trudnoća ne oštećuje automatski vaše zube. Priča o tome kako beba crpi sav kalcijum iz zuba majke, te da se oni zbog toga kvare i ispadaju nije tačna. Zapravo, ukoliko majčin unos kalcijuma nije dovoljan tokom trudnoće, njene kosti – a ne zubi – obezbediće količinu koja je bebi u stomaku potrebna. Ovaj gubitak kalcijuma brzo se nadoknađuje nakon prekida dojenja.

Ispadanje zuba je zapravo strašna posledica paradontopatije, bolesti potpornog aparata zuba, koja počinje upaljenim desnima i – lošom oralnom higijenom.

Upala i krvarenje desni u trudnoći

Trudnički gingivitis jedan je od najčešćih stomatoloških problema od kog pate trudnice. Tokom trudnoće, nivo hormona progesterona je visok. Ovo povećanje dovodi do razvoja bakterijskog plaka koji napada desni. Veću sklonost ka gingivitisu u trudnoći imaju žene koje su i pre začeća imale problema sa desnima.

Upala desni se uglavnom javlja u toku drugog tromesečja, a simptomi uključuju oticanje desni i krvarenje, posebno tokom pranja zuba. Gingiva menja svoju boju, pa umesto svetloružičaste postaje jako crvena, a u neki slučajevima ima čak modru nijansu.  Pored toga što je otečena, gingiva je osetljiva i na bol, a na dodir krvari.

Krv u ispljuvku je već ozbiljan signal da se javite svom stomatologu. Kada se na vreme reaguje i počne sa lečenjem, onda nema opasnosti od povlačenja desni, kao ni od razvoja paradontopatije.

Prvi korak koji se preduzima jeste intenzivna nega gingive. Gelovi za umirenje desni, blagi čajevi za ispiranje usta, kao i redovno i pravilno pranje zuba najbolji su i najsigurniji put do ozdravljenja.

Za razliku od drugih tegoba koje se u trudnoći jave zbog povišenog nivoa hormona, upala desni se često ne povuče sama od sebe posle porođaja. Zbog toga je veoma važno da se obratite svom stomatologu i pošto rodite.

Važna napomena: Krvarenje desni u trudnoći često ume da uplaši. Međutim, nikako ne treba prestati sa četkanjem zuba uprkos bolu i krvi. Umesto tvrdih i oštrih četikica izaberite onu sa mekanim vlaknima i intenzivno i strpljivo perite zube, sve dok ne skinete sve naslage. Samo na taj način bakterije iz dentalnog plaka neće održavati upalu i izazvati druga zubna oboljenja poput karijesa ili paradontopatije.

Popravka zuba u trudnoći

Da li smem da popravim zub u trudnoći? Ovo je pitanje koje trudnice najčešće postavljaju svom ginekologu i stomatologu.  Karijes u trudnoći nije retka pojava, a kada zub jako zaboli mnogo je pametnije uraditi popravku, no trpeti bolove.

Idealno vreme za sve stomatološke intervencije  jeste drugo tromesečje trudnoće, kada je organogeneza završena, odnosno kada se formiraju svi organi ploda. Međutim, hitna lečenja i popravke mogu i treba da se urade u bilo kojoj gestacijskoj nedelji.

U trećem tromesečju se ne preporučuju intervencije na zubima, a razlog za to uglavnom leži položaju na stomatološkoj stolici koji je neudoban za trudnice. Ipak, odlaganje stomatološke nege nakon porođaja može biti problematično, jer su nove majke usredsređene na brigu o svom novorođenčetu.

Vađenje zuba u trudnoći

Vađenje zuba tokom trudnoće je uglavnom poslednji izbor stomatologa, koji će uvek pokušati da sačuvaju zub ako je to moguće. Međutim, kada je zub prekomerno zahvaćen karijesom da bi se popravio, radi očuvanja oralnog zdravlja trebalo bi ga ukloniti.

Vađenje zuba se može obaviti i tokom trudnoće, mada ih stomatolozi uglavnom ne preporučuju zbog eventualnog bola i stresa koji mogu biti štetni za trudnicu i bebu. Međutim, u slučaju infekcije ili gingivitisa, vađenje zuba treba razmotriti. Ovde se postavlja pitanje: kada je najbolje izvaditi zub u trudnoći?

Prvi trimestar

S obzirom na to da je prvi trimestar presudan za razvoj bebe, u tom periodu treba izbegavati stomatološke procedure. U slučaju da imate problema sa zubima, stomatolozi će preporučiti  uzimanje lekova na bazi bilja, kao i redovno sprovođenje oralne higijene.

Drugi trimestar

Drugo tromesečje trudnoće smatra se najsigurnijim periodom za vađenje zuba, jer se do tog trenutka razvije većina organa bebe. Ujedno tako izbegavate rendgensko snimanje u prvom tromesečju.

Treći trimestar

Ležanje u stomatološkoj stolici u poodmakloj trudnoći može biti neugodno iskustvo, te zubari ne savetuju vađenje zuba posle sedmog meseca. Ako osetite intenzivan bol zbog kojeg je vađenje zuba neizbežno, prvi mesec trećeg tromesečja obično se smatra bezbednim. U suprotnom, bolje je odložiti intervenciju posle porođaja.

Anestezija za zub u trudnoći

Ako ste trudni i treba da izvadite zub, sasvim je sigurno da ćete biti zabrinuti zbog anestezije. Međutim, brojna medicinska istraživanja su pokazala da anestetici ne predstavljaju opasnost po zdravlje trudnice i bebe. Tretmani koji uključuju anesteziju bezbedni su tokom trudnoće, ne stvaraju rizik od pobačaja, urođenih mana, prevremenog rođenja, niti utiču na težinu bebe.

Osim vađenja zuba postoje i drugi stomatološki zahvati koji su indikacija za anesteziju, poput lečenja kanala korena, na primer. Stomatolog će koristiti najmanju moguću koncentraciju anestezije za vrstu postupka koji se izvodi, ali ipak dovoljno da vam pomogne da se opustite. Bezbolno vađenje zuba znači manju izloženost stresu, a to je od najvećeg značaja za trudnicu i bebu.

Rendgensko snimanje u trudnoći

Nasuprot opštem mišljenju, rendgensko snimanje u trudnoći potpuno je bezopasno i ne utiče na razvoj i dobrobit bebe. Ova kratka i bezbolna procedura je neophodna kada se pripremate za vađenje zuba, ali i kada treba uraditi lečenje kanala korena ili utvrditi smer rasta umnjaka. Zahvaljujući zaštitnoj kecelji, izloženost X-zracima prilikom snimanja je minimalna, te ne postoji opasnost po vaše zdravlje. Ipak, iz predostrožnosti stomatolozi izbegavaju snimanje u prvom trimestru kada se uglavnom razvijaju vitalni organi ploda.

Rast umnjaka u trudnoći

Umnjaci su često odgovorni za mnoge stomatološke probleme. Uprkos redovnoj oralnoj higijeni, veoma je verovatno da nećete uspeti detaljno da ih očistite zbog njihove nepristupačnosti. Takođe, rast umnjaka može biti izuzetno bolno iskustvo, a ukoliko je pritom i smer rasta nepravilan, uklanjanje može postati neophodno. Pošto je vađenje zuba umnjaka invazivni hirurški postupak, najbolje je to učiniti nakon porođaja.

Šta raditi ako vam raste umnjak u trudnoći? Može biti izuzetno nezgodno i stresno trpeti bolove bez mogućnosti da popijete neki analgetik. Konsultujte se sa svojim lekarom i razmotrite sve svoje mogućnosti. Redovne posete stomatologu koji prati stanje u ustima najbolja je prevencija od potencijalnih komplikacija.

Kako sačuvati zube u trudnoći?

Sada kada smo razbili mit o obaveznom gubitku zuba u trudnoći, jasno je da je zabrinutost povodom oralnog zdravlja neosnovana. Iako je svaka trudnoća drugačija, postoje koraci koje neizostavno morate preduzeti ukoliko želite zdrave zube. Pre svega, tu je pravilna i redovna oralna higijena, uravnotežena ishrana i redovni odlasci na preventivne stomatološke preglede.

Čak i ako se, uprkos svemu, pojave izvesni problemi poput karijesa ili upale desni, nema razloga za paniku. Svi stomatološki postupci izvedeni u drugoj polovini drugog tromesečja, kao i u celom trećem tromesečju uglavnom su bezopasni.

Ukoliko ste primetili krvarenje desni u trudnoći, imate zubobolju ili jednostavno želite da proverite u kom stanju se nalaze vaši zubi, posetite našu ordinaciju u Beogradu da porazgovaramo o svim nedoumicama. Zajedno ćemo pronaći rešenje koje najbolje odgovara vama i vašoj bebi.