Trudnoća utiče na svaki aspekt života žene, uključujući i oralno zdravlje.

Zbog čega trudnice najviše brinu po pitanju oralnog zdravlja?

Gingivitis u trudnoći (zapaljenje desni)

Većina žena primeti promene na svojim desnima. Uglavnom desni izgledaju crvenije, otiču, krvare u toku pranja… Ovi simptomi mogu početi već od drugog meseca trudnoće. Ovo zapaljenje ulazi u najteži stadijum u osmom mesecu trudnoće a polako nestaje posle porođaja.

Zapaljenje desni se češće manifestuje u prednjem delu usta. Simptomi su isti kao i kod standardnog gingivitisa ali se neki uzroci ipak razlikuju. Hormonski status trudnice može biti delom uzrok zapaljenja desni. Nivo progesterona u trudnoći može biti 10x veći od normalnog što može da ubrza razvoj i rast nekih bakterija koje uzrokuju zapaljenje. Imuni sistem može da funkcioniše drugačije tokom trudnoće što može da promeni način reagovanja vašeg tela na bakterije koje izazivaju zapaljenje desni.

Da bi se izborili sa gingivitisom u trudnoći vodite računa da Vaša oralna higijena bude idealna:

• perite zube minimum dva puta dnevno u trajanju od najmanje dva minuta

• svakodnevno koristite dentalni konac za čišćenje zuba

• korišćenjem dentalnih antibakterijskih sredstava za ispiranje usta možete konstrolisati infekciju desni.

Obavezno u toku trudnoće redovno odlazite na preglede kod stomatologa. Zapaljenje desni koje se javlja u trudnoći može se smanjiti redovnim skidanjem kamenca i poliranjem zuba, lečiti profesionalnim čišćenjem tj. kiretažom.

Granulom ili tumor u trudnoći (Pyogenic Granuloma or Pregnancy Tumor)

Granulom u trudnoći koji se javlja na desnima nastaje u proseku od 2-10% trudnica. Poznat je i kao piogenični granulom ili tumor u trudnoći. Budite bez straha, jer on ustvari nije tumor i nije kancerogen, nije opasan ali ipak izaziva nelagodnost. Izgleda kao crveni čvorić i smešten je u gornjem delu desni mada se mogu naći i u drugim delovima usne duplje. Lako mogu da prokrvare, stvore otvorenu ranu koja nakon određenog vremena postaje krasta.

Uzrok granuloma je i dalje nepoznat ali se smatra da je loša oralna higijena primarni faktor. Virusi, hormoni, razne povrede i malformacije krvnih sudova smatraju se pratećim faktorima. Žene kojima se javljaju ove izrasline često imaju i zapaljenje desni u poodmaklom stadijumu.

Granulomi obično nestaju po porođaju. Ako granulomi ometaju žvakanje ili govor moraju se ukloniti pre porođaja. Statistika kaže da je skoro polovini žena koje su uklonile granulom, on se kasnije ponovo javio.

Trošenje zuba

Kod žena koje imaju jake jutarnje mučnine i učestalo povraćanje javlja se trošenje gleđi prednjih zuba sa unutrašnje strane. Ako često povraćate, javite se na pregled i konsultaciju u svojoj zubarskoj ordinaciji.

Suva usta

Trudnice se često žale da su im usta suva. To se može sprečiti uzimanjem velikih količina vode, žvakaćih guma ili tvrdih bombona bez šećera.

Preterano lučenje pljuvačnih žlezda

Manje učestala pojava u trudnoći je preteranog lučenje pljuvačke, javlja se u ranijem stadijumu trudnoće i nestaje do kraja prvog tromesečja. Moze biti povezano sa pojavom mučnine.

NAJČEŠĆA PITANJA TRUDNICA   

Čula sam da trudnice gube po jedan zub u toku svake trudnoće. Da li je to istina? 

Neki misle da fetus koji se razvija i koji ne dobija dovoljno kalcijuma to nadoknađuje uzimajući kalcijum iz majčinih zuba. Netačno. Ovo je neka vrsta mita. Ako imate dobru tehniku pranja zuba i održavate redovnu oralnu higijenu, nećete dobiti karijes i naravno, nećete gubiti zube u trudnoći ništa više nego inače.

Kako da brinem o svojoj oralnoj higijeni za vreme trudnoće? 

Jedite dobro izbalansirane, hranljive namirnice sa puno proteina, kalcijuma i vitamina A, C i D. Perite zube minimum dva puta dnevno po najmanje dva minuta. Koristite paste sa fluorom. Čistite zube koncem. Korišćenje sredstava za ispiranje usta pomaže uništenju bakterija.

Da li mogu da posećujem zubara u toku trudnoće? 

Drugo tromesečje je najbolji period za preventivni pregled. Ako postoji potreba za intervencijama poput rekonstruktivih korekcija i hiruških zahvata to treba odložiti za period posle trudnoće.Pokušajte da izbegnete odlaske kod zubara u periodu prvog tromesečja i druge polovine trećeg tromesečja.Takođe, pri kraju trudnoće jako je neudobno sedeti na zubarskoj stolici pa sve preglede i popravke treba odraditi ranije.

Šta da radim ako mi je potrebna terapija u toku trudnoće? 

Ako je nepohodna, možete primiti terapiju da bi ste umanjili bol ili da bi se sprečila infekcija. Vaš stomatolog bi trebalo da uz saglasnost sa vašim ginekologom ili akušerom donese odluku po pitanju određenih lekova.

Da li je sigurno ići na zračenje rendgenom za vreme trudnoće?

Rendgenski zraci koji su danas u upotrebi su mnogo sigurniji od prethodnih. Ispitivanja su pokazala da se korišćenjem zaštitnog provodnika može zaštiti vaše dete i Vi od zračenja. Međutim, mnogi stomatolozi izbegavaju korišćenje rendgena u toku trudnoće osim u slučajevima gde se treba postaviti dijagnoza ili kod lečenja koje je neodložno i ne možemo čekati porođaj.

Da li mogu da uzimam lekove za zube dok dojim? 

Količina leka koj se izluči u mleko je oko 1-2% celokupne doze koju ste uneli. Malo je verovatno da će dentalni lekovi uticati na razvoj deteta. Da bi ste rizik upotrebe leka sveli na minimum uzimajte terapiju odmah posle dojenja. Koncentracija leka u mleku je najveća 1-2 sata po uzimanju terapije.

Sve o porodičnoj stomatologiji

ZUBI U TRUDNOĆI

Trudnoća utiče na svaki aspekt života žene, uključujući i oralno zdravlje. Zbog čega trudnice najviše brinu p…
Više

DEČJA STOMATOLOGIJA

ZALIVANJE FISURA Fisura je linijsko udubljenje na površini zuba koje služi za žvakanje. To je …
Više

LEČENJE KANALA KORENA

Lečenje kanala korena („vađenje živca“), odnosno endodontska terapija je među najnepopularnijim stomatološkim intervencija…
Više

OKLUZALNI SPLINTOVI I ŠTITNICI ZA ZUBE

Okluzalni splintovi (tzv. night guard) koriste se najčešće u slučaju bruksizma (nesvesno škripanje zubima, najčešće u toku…
Više

UKLANJANJE NASLAGA

Naslage se stvaraju na zubima kontinuirano, posebno posle obroka. Neophodno ih je redovno uklanjati. One se u velikoj meri…
Više

Niste pronašli odgovor?

Pošaljite upit našem osoblju i poslat ćemo Vam odgovor u najbržem roku.