Kada govorimo o higijeni zuba, gotovo je nemoguće ne pomenuti osnovno sredstvo koje se koristi već vekovima. U pitanju je, naravno, četkica za zube. Vreme dvadesetog veka dovelo je do toga da se mnogi proizvodi unaprede, a struja je u tome dala svoju novu dimenziju. Tako je nastala električna četkica za zube.

Električna četkica za zube je zapravo četkica za zube koja pravi automatske pokrete i oscilacije, a izuzetno pomaže boljem čišćenju zubne površine. Ovi pokreti su posledica elektromotora koji se može pokretati pomoću baterija. Različite frekvencije oscilacija i brzina zavise od toga kakvog je kapaciteta električna četkica za zube. Kome god je padalo na pamet da običnu četkicu za zube zameni električnom, savetujemo da to i uradi i testira da li mu odgovara.

O nastanku električne četkice

U koje doba seže ideja o električnoj četkici prvo je logično pitanje koje se nameće kada o njoj razmišljamo. Zna se de je prvu koja radi na struju dizajnirala i napravila kompanija Electro massage, a nastala je u Sjedinjenim Američkim Državama. Kada govorimo o godini proizvodnje, u pitanju su veoma plodne godine – dvadesete godine dvadesetog veka. Prva je četkica, dakle, nastala 1927. Međutim, 1954 Bokodent je u Švajcarskoj napravio prvu četkicu ovog tipa u Evropi, a koristila se za ljude koji imaju ograničene motoričke sposobnosti.

Automatska četkica za zube predstavljena je ranih 60-ih, a bila je bežična sa baterijama. Može se reći da su devedesete godine dovele najveću ekspanziju električnih četkica, a danas mnogi ne mogu da zamisle oralnu higijenu bez njih.

Tipovi električnih četkica za zube

Prema vrsti delovanja električne četkice, mogu se razlikovati brojni tipovi četkica za zube koji kao pogon koriste električnu energiju.

Među poznatije četkice spadaju one kojima se vibracija prenosi bočno sa jedne na drugu stranu. Drugi tip je električna četkica koja može da vibrira u dva pravca i da menja smerove u zavisnosti od toga kako vama odgovara.

Kružne četkice su one četkice kojima glava rotira u jednom pravcu, krećući se u krug, a koja je odlična za čišćenje površine sekutića. Zanimljivo je da se u poslednje vreme pojavljuju četkice koje koriste ultrazvučne frekvencije – veće od 20 kilo herca.

Tipovi električnih četkica mogu se razlikovati i prema brzini pokreta. U zavisnosti od frekvencije pokreta, četkice mogu biti sporije i brže.

Četkice za zube u DM-u

Jedan od poznatijih brendova, kada su u pitanju četkice za zube, a posebno električne četkice jeste  dm drogerija. DM je brend koji je poreklom iz Nemačke, a bavi se prodajom kozmetike, zdravstvene nege, lekova, ali i proizvoda za ishranu i dopunu ishrani. Iako je DM nemačka marka, mnogi ga identifikuju sa Balkanom. To je stoga što je devedesetih godina iz Češke DM prešao na terotoriju Mađarske, Slovenije, Slovačke i Hrvatske.

Početkom 2000 tih Makedonija, Srbija, Bugarska, Rumunija i Bosna i Hercegovina postale su domaćini ovoj firmi. Online kupovina električnih četkica za zube moguća je danas preko sajtova DM-a, ali u svakoj apoteci ovog tipa možete naći razne vrste električne četkice za zube.

Oral B električne četkice

Može se reći da Oral B četkice predstavljaju najpoznatiji brend. Zanimljivo je na primer da Oral-B punjive četkice za pranje zuba imaju dvominutne tajmere koji će se pobrinuti da se vaši zubi peru kako to preporučuju stomatolozi. Takođe, Oral-B četkice za zube, koje su posebno dizajnirane za decu, pomoći će im da efikasnije peru zube. Još jedan od faktora koji treba uzeti u obzir jeste da korišćenje Oral-B četkice za zube održavaju zdravlje usta, uklanjajući dentalni plak. Na primer, Oral-B 2000 je sjajan izbor za one koji žele da poboljšaju svoje oralno zdravlje.

Svakako, kada biste se konsultovali sa stomatologom, izvesno je da ne bi napravio suštinsku razliku između Oral B i drugih električnih četkica za zube. Ukoliko su čekinje kvalitetne, a elektromotor pravi stabilne oscilacije, brend i ne igra presudnu ulogu.

Ono što mi možemo da vam savetujemo jeste da ćete električnu koristiti duže nego običnu, pa stoga oprezno birajte onu koja vam zaista odgovara. Četkice će omogućiti da imate bolju negu oralnog zdravlja jer će vam biti zanimljivije da  perete zube, a učinak će biti brže vidljiv.

Cena električnih četkica u apoteci?

Presudnu ulogu prilikom kupovine četkice, pokatkad igraju i odnos kvaliteta i cene. Zbog toga je sasvim logično pitanje koje ćete postaviti, kolika je cena električne četkice za zube. Možda bi ipak, pre nego što se zapitate o ceni, trebalo da imate na umu činjenicu da ponekad oralno zdravlje može da se apsolutno poboljša zdravim navikama. Te okrenite tezu, pa postavite pitanje, koliko će vas koštati ukoliko ne vodite računa o svom oralnom zdravlju i higijeni. Ulaganje od 10 do 20 eura za četkicu koja će vas služiti dugo vremena, nije neko ulaganje, ako uzmemo u obzir da posledice loše pranih zuba mogu da budu nesagledive. Stoga, cena od 1000 do 3000 dinara u  Lilly drogerijama i nije nepremostiva.

Dečije električne četkice na struju

Često pitanje na koje možete naići, guglajući o električnim četkicama i istražujući njihove karakteristike jeste i da li deca mogu da ih koriste. Ukoliko ste se do sada pitali da li je preporučljivo da dete koristi električnu četkicu, imamo adekvatan savet za vas. Sačekajte da dete napuni najmanje tri godine. Nikako ne koristite četkicu za decu mlađu od tri godine jer se može dogoditi da im se povredi sluzokoža i desni.

Treba li koristiti pastu?

Ovo je pitanje koje možda deluje smešno, ali ga poneko i postavi. Pa, zašto da ne odgovorimo na njega. Naravno, kao i bilo koja druga četkica i četkica za zube koja koristi elektromotor treba da se „podmaže“  pastom za zube. Ona, zapravo, funkcioniše apsolutno isto kao i druga četkica,  s tim što ćete manje morati da se mučite kada trljate zube. Stoga, savetujemo vam da uz četkicu nabavite i neku pastu čiji će vam ukus biti interesantan, a koja sadrži sve adekvatne sastojke.

Koliko često menjati četkicu?

Postoje električne četkice koje imaju zamenjivu glavu na kojoj su čekinje. To u prevodu znači da ne morate menjati čitavu četkicu, već samo deo koji služi za pranje zuba. Preporučuje se da ovaj uložak menjate jednom u tri do šest meseci. S obzirom na to da ćete četkicu koristiti isto kao i običnu, u nekom trenutku je logično da se čekinje pomalo zgužvaju i promene oblik, a samim tim i funkcionalnost. Ako četkicu koristite dvaput dnevno po dva minuta, onda je poželjno da uložak menjate jednom u tri meseca.

Da li su električne četkice bolje od običnih?

Svaka inovacija je uglavnom poželjna i dobra. Zbog toga možemo reći da električne četkice jesu bolje od običnih. A nabrojaćemo vam i nekoliko dokaza da ovu tvrdnju potrkepimo.

Prilikom uklanjanja plaka, električne četkice imaju mnogo veću efektivnost. To je jedan od razloga zbog čega je nesumnjivo da električna ima prednost nad običnom.

Što se tiče lakoće upravljanja, ove četkice su sigurno bolji izbor za one koji imaju problem sa koordinacijom i pokretima. S obzirom na to da su i dizajnirane najpre za ljude koji imaju neku vrstu invaliditeta, ove četkice su tim pre i preporučljivije za njih.

Imajući u vidu da su zanimljivije klincima, eto još jednog od načina da „navučete“ svoju decu na pranje zuba koje im može postati zanimljivo.

Od kojih materijala se izrađuju električne četkice?

Materijali koji se koriste za pravljenje dobrih manualnih četkica za zube, često se nalaze i u električnim četkicama. Istini za volju, glavni materijal električnih četkica je polipropilen, polieten i najlon. Najlon je materijal od kog se izrađuju čekinje, a u zavisnosti od debljine četkice, zavisi i osećaj pranja.

Eh to vreme

Večito se žalimo kako nam je vreme presudni faktor kada bilo šta radimo. Kada je pranje zuba u pitanju, moglo bi se reći da je definitivno minut dug kao sat. Niko nema dovoljno strpljenja kada su u pitanju četkanja i ispiranja. Ali, nešto što je inovacija kada su po sredi električne četkice, stvar makar za detalj čini interesantnijom. Tajmer je pun pogodak.

Naime, četkicu za zube možete programirati na određeno vreme, a ona će tačno toliko da pravi pokrete koji su neophodni da operete sve zube kako valja. Tajmer na dva minuta zadaće vam ritam pranja, ali ćete i ispoštovati ta 4 minuta dnevno. Bolje je da to vreme iskoristite perući zube nego slušajući kako se po lavabou praćaka neiskorišćena četkica.

Pa eto, moramo priznati da je taj koji je izmislio tajmer mislio baš na sve. Pa čak i na ljudsku lenjost.

I za kraj sunčeva energija

Postoje električne četkice koje se pune na solarnu energiju. To znači da ste dok perete svoje zube i odgovorni prema sebi, ali i odgovorni prema prirodi.

Naime, umesto da stalno menjate i bacate teškorazgradive baterije, baterija koja se puni na sunčevu energiju pomoći će vam da operete zube, a pritom i biti samoodrživa. U tom smislu niko vam ne može zameriti da ste neodgovorni i da se ponašate bahato prema izvorima energije.

Pa, sada kada to znate, ne ostaje vam mnogo toga, već pravac DM ili Lilly i pronađite svoj primerak. Četkica, bilo ona klasična ili električna, će vas služiti onoliko koliko joj vremena posvetite. A mi vam savetujemo da za druženje sa njom odvojite makar ta četiri minuta dnevno. Ako već ne možete više.