Može se slobodno reći da je pranje zuba najbitniji proces koji štiti naše zube od stvaranja plaka, kamenca, karijesa, paradentoze i brojnih drugih bolesti koje nastupaju zbog loše oralne higijene. Pranje zuba četkicom za zube je osnovno pranje zuba, ali ovaj proces uključuje i još mnogo dodatnih stepena kako bi se oralna higijena i nega održavali upravo onako kako je neophodno.

Četkice za zube su izum koji je definitivno promenio dentalne navike, a paste za zube su osnovni dodatak. Međutim, konac za zube i interdentalne četkice su najveća revolucija u čišćenju zuba jer one mogu ono što četkica ne može – da dopru do nepristupačnih delova vilice.

S obzirom na to da se hrana često gomila u prostoru između zuba, čišćenja zuba uz pomoć interdentalne četkice je odličan metod za sve koji imaju problem sa lepljenjem hrane, ali i za one koji imaju veštačke zube, fasete, nadogradnje, krunice. Zbog toga smo naredne redove posvetili interdentalnoj četkici kao i načinima korišćenja iste.

Šta je interdentala četkica i zašto je koristiti?

Interdentalna četkica ima za zadatak da prevenira probleme i oboljenja desnih, tako što  uklanjanja ostatke hrane i plaka na mestima koja su teško dostupna, a nalaze se u prostorima između zuba.

Ono što odlikuje interdentalne četkice jeste mala glava, ali i veoma male i tanke čekinje koje mogu da se podvuku između zuba i dohvate prostore bez obzira na to da li su razmaci među zubima veći ili manji. Interdentalne četkice mogu se kupiti u apotekama, ali i u bolje snabdevenim supermarketima.

Razni su proizvođački četkica, pa je najbolji način da odaberete pravu taj da se posavetujete sa svojim stomatologom.

Kako se koristi interdentalna četkica?

Uprkos tome što često perete zube običnom četkicom za zube, savetujemo da ovom interdentalnom četkicom zube perete makar jednom dnevno. Ovo će sigurno pomoći da legnete bez naslaga između zuba, a ne zaboravite da su bakterije aktivne i noću. Zapravo, i te kako su aktivne noću.

Interdentalne četkice birajte na osnovu prostora između vaših zuba. Zbog različitih veličina prostora između zuba, možda će biti potrebno da koristiti više od jedne veličine četkica.

Interdentalna četkica treba veoma nežnim pokretima da se umeće u prostore između zuba. Probajte malim kružnim pokretima očistiti delove zuba bez upotrebe velike sile.

Šta ukoliko desni prokrvare?

Kada prvi put koristite interdentalnu četkicu, nije nemoguće da će vaše desni početi da krvare, i da će se blago iritirati. Ukoliko primetite da se ova praksa ponavlja, to vrlo moguće predstavlja indikator da imate problem. Obavezno posetite zubara prvi put kada primetite da je ovo simptomatično.

Uzroci za krvarenje desni mogu biti brojni, od onih bezazlenijih kakav je kamenac, pa sve do paradontopatije i težih oboljenja.

Interdentalne Curaprox četkice

Jedna od najpoznatijih četkica kada su u pitanju brendovi koji proizvode interdentalne četkice jeste  Curaprox. Curaprox su veoma efikasne četkice koje omogućavaju da se gotovo svi delovi zuba dohvate. Ono što Curaprox četkice izdvaja jesu nežne čekinje koje mogu da ispune sav prostor između zuba, a prevencija od povreda je velika.

Curaprox četkice se koriste kako bi se dohvatili i najuži delovi interdentalnog prostora. Činjenica je da se redovnom upotrebom Curaprox četkica smanjuje mogućnost razvoja karijesa, ali i mogućnost da se dogodi  upala desni koja uzrokuje ispadanje zuba.

Zubne naslage se ne talože samo na prednjim delovima zuba, pa je veoma bitno voditi računa da se interdentalni prostor čisti. Curaprox četkice su toliko jednostavne za korišćenje da je ponekad potrebno provući ih samo jednom kroz interdentalni prostor.

Održavanje zuba tokom nošenja fiksne proteze

Nošenje fiksne proteze je pomalo naporno. Da budemo iskreni, čak i oni koji su najuporniji u nošenju, ne vole kada im se hrana zaglavi u delove proteze koje ne mogu da dohvate. Ipak, znajući koji su benefiti kada zubi najzad “legnu” na svoje mesto, niko u tom procesu ne odustaje. Ili makar malo ko. Interdentalna četkica se može nabaviti u apotekama i širim lancima kakav je DM, a osim običnih zuba, mnogo će pomoći i onima koji na zubima imaju protezu.

Održavanje fiksne proteze je od suštinske važnosti da bi zub istrajao u svom ispravljanju. Ukoliko se dogodi kvar na zubu koji je pod protezom, to će zakomplikovati stvari. Zbog toga nikako nemojte odustajati ukoliko imate mogućnost da protezu nosite.

Nega i čišćenje delova proteze interdentalnom četkicom slično je kao i čišćenje zuba. Na vama je da odgovorno pristupite higijeni i da svakog dana ne zabušavate. Isto kao što između zuba lakim pokretima uz mali pritisak čistite zube, moći ćete da čistite i prostor između zuba i proteze. To će vašu vilicu pripremiti za bolji oporavak, a kada protezu skinete imaćete blistave bele zube koji će osim vašeg zdravlja poboljšati i vaše samopouzdanje.

Koje su moguće posledice neredovnog i nepravilnog pranja zuba?

Pranje zuba je osnovni način da se sačuvaju zubna gleđ, ali i oni delovi zuba koji se nalaze na nevidljivim delovima vilice. Upravo zbog toga što nedovoljno dobra higijena uzrokuje probleme, treba biti uporan u otklanjanju nečistoća.

Zanimljivo je da šećeri koji ostaju na zubima tokom noći uzrokuju kiseline koje razrađuju zubnu gleđ. Neodržavanje higijene, nepravilno čišćenje i neadekvatna nega uzrokuju probleme sa kamencem, koji se uklanja relativno lako. Međutim,  ukoliko se kamenac i plak ne uklanjaju, veoma lako dolazi do progresivnog karijesa koji sa jednog zuba može preći na drugi i tako redom.

Karijes se da popraviti, ali u poodmaklim fazama zub može zahvatiti gangrena. Imajući u vidu i to da se desni mogu upaliti, i da je moguće da se razvije gingivitis, ovi problemi više nisu bezazleni. Gubitak zuba je jedan od koraka koji se može dogoditi, ali treba podsetiti i na to da se bolesni zubi veoma lako pokazuju kao inicijatori daljih problema. To znači da loši zubi mogu da naprave probleme i sa srcem, jetrom, želucem, pa da u konačnom dovedu do smrtnog ishoda.

Koliko god ovo bile fatalne posledice i izgledale nam daleko, sve to može da se dogodi zbog lošeg održavanja higijene i ukoliko se ne primenjuje adekvatna nega. Zbog toga vam od srca savetujemo da zube perete i na vreme pregladavate, kako se ne bi dogodilo da mali problemi uznapreduju u velike i nerešive. Svaka bolest se u temelju valja saseći, kako bi život nastavio nesmetano da se odvija. A sve počinje od malih, gotovo neprimetnih navika.