Ima li nečeg privlačnijeg kod ljudi od lepog i bisernog osmeha? Gledajući nečiji zanosan osmeh i lepe zube, utvrđujemo da li neko brine o svojoj higijeni, lepoti i zdravlju. A beli i zdravi zubi odraz su vođenja računa o sebi. Zbog toga, ali mnogo više zbog zdravlja i sklada u organizmu, zubari treba da budu prva stanica, kada je u pitanju harmonija i zdravlje. Kamenac na zubima, vrlo često ruži estetsku sliku, ali i taba put brojnim bolestima i loše utiče na oralno zdravlje. Zbog toga će ovaj tekst pokriti sve one segmente koji su vam, kada je u pitanju kamenac, na ostalim Internet pointima, ostali nedorečeni. Krenimo redom. Od samog početka.

 

Šta je to kamenac na zubima?

One čvrste naslage koje se talože na zubima, i izgledaju kao da su zubi poprimili tamniju nijansu, zapravo su naslage koje su u međuvremenu kalcifikovane. Zubni plak koji se nakuplja u mekom stanju, na kraju očvrsne, a pogodno tlo za stvaranje zubnog kamenca pravi se kada se ove naslage nakupljaju dugoročno, što stvara sliku da zubi nisu zdravi. Tu na scenu stupa stalna opomena, koju od najranijih dana detinjstva, do kasnih dana shvatamo kao nametnutu obavezu. Pranje zuba, dakako, je osnova za oralno zdravlje. Upravo pranjem zuba, meke naslage, pa i plak, se skidaju sa zubne gleđi, što sprečava kalcifikaciju. Kamenac treba seći u korenu kako bi zubi bili zdravi i kako bi tako izgledali, ali ne brinite, u nastavku slede i druge mogućnosti skidanja kamenca sa zuba, ukoliko spadate u lenje.

Kako ukloniti kamenac sa zuba i šta očekivati?

Prvo pitanje koje se postavlja prilikom pripreme za skidanje zubnog kamenca jeste da li i koliko to boli. Možemo iskoristiti ovu priliku da vas ohrabrimo. S obzirom na to da nije reč o komplikovanom procesu, ovo ne bi trebalo ni da se oseti. Ipak, ukoliko ste dozvolili da stvari poodmaknu, zub može biti pomalo osetljiv. Postoje svedočenja da ovaj osećaj nekima i prija, a neprijatnost i bol osećaju se onda kada je kamenac dugo nataložen. Prilikom uklanjanja kamenca koristi se posebna ultrazvučna tehnika, a voda koja izlazi pod pritiskom, ponegde može izazvati kratke neprijatne senzacije.

Skidanje kamenca, učestalost?

Čišćenje kamenca sa zuba i tretmani ovog

tipa treba da se obavljaju uz stalne konsultacije sa izabranim  zubarom sa ciljem da oralno zdravlje bude na zadovoljavajućem nivou. Zbog toga nema nekog univerzalnog saveta kada je u pitanju nedoumica koliko često treba uklanjati kamenac. Ukoliko je kamenac dugo taložen, oporavak ide sporije, ali se preventivni stomatološki pregledi preporučuju ukoliko se žele zdravi zubi. Ukoliko makar jednom u 6 meseci odlazite kod stomatologa, ne bi trebalo da postoji rizik od stvaranja i nagomilavanja zubnog kamenca i posledica. Skidanje kamenca sa zuba smanjuje mogućnost da se talože nove bakterije, pa na taj način pravite put svojim zubima da budu biserno beli i zdravi, kao na početku našeg teksta.

Koja je cena uklanjanja kamenca sa zuba?

Iako se, kada je zdravlje u pitanju, ovakva pitanja često i ne postavljaju, radi smo da odgovorimo na pitanja vezana za cenu. Naime, čišćenje kamenca oslobađa mučni osećaj iz usta, estetski utiče na nas, a samim tim podiže samopouzdanje, a što je najvažnije, ova intervencija koja traje najduže pola sata, čini da se preveniraju problemi koji mogu nastati. U privatnim stomatološkim ordinacijama ovakva intervencija kreće se od 15 do 20 eura.

Znajući pozitivne posledice koje nosi ovakav vid estetske i zdravstvene korekcije, može se reći da ova cena predstavlja pravu sitnicu, pogotovo ako znamo da se skidanje kamenca, ukoliko je redovno, obavlja svega dva puta godišnje.

Izbegavajte alternativne recepte za čišćenje zubnog kamenca

Iako se na internetu često mogu naći recepti  izbeljivanja zuba i čišćenja kamenca pomoću limuna, sode bikarbone, soli i sličnih supstanci, ovakva proizvoljna pristupanja vrlo često mogu napraviti ozbiljne probleme koje kasnije ne možete lako sanirati. Naime, ovakvi efekti se zaista mogu postići, instant i ne rešavajući dugoročni problem. No, posledice vrlo često mogu biti mnogo veće nego što ste očekivali.

Šta čini zubni kamenac?

Mnogi bi se čovek zapitao šta zapravo predstavlja kamenac i od čega se taj kamenac sastoji. Kako se gotovo sva organska i neorganska jedinjenja sastoje od nekog sastojka iz Mendeljejevog sistema elemenata, i naš kamenac ima svoju hemijsku strukturu. Zato joj vredi posvetiti delić pažnje. Kamenac se sastoji od neorganskih materija, a pretežno ga čine kalcijum, magnezijum i fosfor. Čak 90 procenata ovog jedinjenja čine neorganske materije dok su mukopolisaharidi, lipidi i ostaci hrane organskog porekla i njih je 10-30%.  Zbog toga što je kamenac ovako vezan za zub, nije moguće odstraniti ga pranjem zuba. Kamenac gotovo da predstavlja magnet za dalje sastojke koji se talože, pa mu i boja varira. Tamni kamenac na zubima česti je kod pušača, ali vrlo često predstavlja indikator da je reč o tome da kamenac stari. Baš uz ivicu desni, nalazi se početni i najdeblji kamenac, a ponekad se podvuče i ispod ivice.

Bonus savet

Veliko je pitanje kako sačuvati zube od kamenca i sprečiti da se dogode neželjeni efekti koje hrana može da prouzrokuje. Dakle, kao što smo već pomenuli na samom početku, važno je imati u vidu kako treba pravilno prati zube. Kao što smo već ustanovili, a vredi podsetiti, čišćenje kamenca i skidanje kamenca sa zubne gleđi treba prepustiti stomatolozima i stručnjacima. Ali, prevencijom se, neupitno, možete baviti sami. Stoga podsećamo da je najbolji način čuvanja zuba od kamenca veoma jednostavan – ne dozvolite mu da se nastani.

Zaboravite na ono pranje zuba za koje vam je potrebno 20 sekundi uz komentar „ma dosta je“. Preporučeno vreme za četkanje zuba je dva minuta, te ga ispoštujte. Meka vlakna na četkici kao i mala glava četkica bonus su savet koji će učiniti da lakše doprete do onih specifičnijih delova zuba.

Zubni plak je lepljiv i gust tanak film koji se skuplja na zubima, a sastoji se od mikoplazme, virusa, bakterija, protozoe, ostataka hrane i odumrlih ćelija. Plak se najviše zadržava na mestima koja je zapravo najteže čistiti i gde četkica za zube ne može tako lako da dopre. Ovo znači da kvalitetna četkica često nije dovoljna, te je potrebno javiti se stomatologu.

Preporučujemo vam da obavezno prilikom pranja zuba koristite i konac za zube, ali i da vodite računa o tome šta jedete. Neverovatno je veliki procenat one hrane koja se lepi za zube. Takva hrana u saglasju sa bakterijama pravi plak na zubima pa osim kamenca možete imati problem i sa  karijesom, što zahteva temeljniji pristup.

Obavezni pregledi kod stomatologa

Na koncu ove priče vredi se podsetiti toga da je stomatologija jednako važna grana medicine, kao i bilo koja druga. Zbog toga, kao što se redovno pregledavate kod drugih lekara, posvetite i svojim stomatolozima. Oni koji prate stanje vašeg oralnog zdravlja, moraju imati uvid u sve probleme, počev od kamenca do ozbiljnijih oboljenja. Jer, na kraju, kada se stvari pomalo zakomplikuju, nije baš kao da i oni mogu biti čudotvorci. A znajući koje sve probleme mogu izazvati loši zubi, bolje je da stomatologiju konsultujete češće. Vremena su takva da je stomatologija poprilično napredovala, te stoga zaboravite mitove da će vas vasionski boleti intervencije. Ovo znači da boli tek onda kada dozvolite da boli, a vi čuvajte svoje zube i nemojte dozvoliti da se to desi. Jer, zdravi zubi podrazumevaju da ste vi zdravi!