Roditelji najbolje znaju kako izgleda nespavanje u dane kada bebama rastu prvi zubi. Međutim, radost koju nosi prvi zub jedna je od većih kada su u pitanju bebe. Treba znati da su u pitanju zubi koji ne opstaju do kraja života, već se menjaju. Ali do toga ćemo u nastavku teksta, ukoliko vas bude zanimalo, postepeno doći.

Ovaj blog posvećen je mnogim odgovorima na pitanja koja se tiču zuba, rasta zuba kod deteta, menjanja zuba kod deteta, ali i kvarova na mlečnim zubima. Svi odgovori na pitanja koja muče roditelje, ali i one koji imaju problema sa nepromenjenim mlečnim zubima, naći će se u ovom tekstu, pa vam preporučujemo da pažljivo, red po red prođete kroz korisne informacije, zanimljivosti, savete i činjenice. Krenimo redom.

Nicanje zuba

Ovaj proces muči mnoge koji zube shvataju podrazumevanom vrednošću, a kao i većina ne pamte vreme kada su im nicali prvi zubi. Prvo što bi trebalo znati jeste da ne postoji uvek ustaljen redosled kada niču zubi, već od individualnih faktora to može biti drugačije.

Nešto što se može uzeti kao opšte pravilo koje odlikuje niz izuzetaka jeste da na svakih šest meseci deci niču po četiri zuba. Deca imaju 20 mlečnih zuba, što znači da je u svakoj usnoj četvrti od prvog do petog zuba mlečni zub. Vrlo je često da se kod devojčica mlečni zubi razvijaju brže nego kod dečaka, a i kod jednih i kod drugih uglavnom prvo niču donji zubi.

Rast zuba kod dece često uzrokuje nervozu i čini da deca budu razdražljivija. Bebe tokom ovog periodu budu plačljivije nego inače, guraju stvari u usta, dosta balave, a noću su, intenzivnije nego inače. Kada kažemo intenzivnije, mislimo na to da će roditelji uglavnom imati podočnjake.

Beba koja ima oko godinu dana, uglavnom ima četiri zuba. Najpre niču jedinice i dvojke, pa potom kutnjaci. Tek onda rastu očnjaci, pa beba sve mlečne zube ima do druge godine.

U ovom periodu možete koristiti gelove i tečnosti koje služe za ublažavanje bolova, a postoji verovatnoća da dete u tom periodu dobije i temperaturu. Tada je radi zdravlja deteta važno da kontaktirate stomatologa ili pedijatra.

Pogledajte video koji pokazuje kako i kada niču zubi

Da li se peru prvi zubi?

Ovo je vrlo često pitanje koje imaju mnogi roditelji. Odgovor je da, ali uz dopunu. Naime, prve zubiće bi valjalo prati vlažnom gazom. Postoje i posebne četkice za zube kojima se isti peru. Da bi se dete naviklo na te male rituale koji pomažu zdravlju i higijeni zuba, potrebno je od najranijih dana razvijati ovu naviku koja gotovo nikome nije mila.

Kada dete napuni dve godine, potrebno je ustaliti naviku pranja zuba. Tada treba nabaviti četkicu za dete, kao i dečju pastu za zube koja sadrži fluorid. Funckija ovog jedinjenja je sprečavanje  karijesa na zubima, a minimalne doze paste su i više nego dovoljne da se operu zubi. Tim pre ukoliko vaše dete ima lošu naviku da jedu pastu za zube.

Kako da pravilno perete zube deci?

Iako, kada su ovakve stvari u pitanju, ne postoje ultimativni vodiči koji će odgovoriti potpuno na sva pitanja koja se nameću, ipak postoji neki niz preporuka koje bi valjalo poštovati od najranijeg vremena, kada je u pitanju pranje zuba kod deteta.

Da se ne bi oštetile desni, poželjno je da ugao između zuba i desni i četkice bude 45 stepeni. Kružnim pokretima čisteći zub po zub, a potom i četkanjem cele površine, četkaju se svi zubi.

Veoma je važno pratiti oblik zuba i prati zube onako kako rastu – odnosno odozgo na gore i obratno. Detetu treba oprati i jezik kako bi zadržalo svež dah, a i pomoći mu prilikom ispiranja usne duplje, kako se ne bi dogodilo da mu pređe u naviku da guta pastu, ali i bakterije.

Da li mlečni zubi mogu da se pokvare?

Mlečni zubi, kao i svi drugi jesu podložni bakterijama, kao i kvarenjima, pa se veoma često događa da se na njima razvija karijes. Štaviše,  karijes se na zubima kod dece razvija mnogo brže i progresivnije nego kod odraslih ljudi. Za to se može „zahvaliti“ zubnoj gleđi koja je kod mlečnih zuba poprilično tanka, i neuporedivo tanja od gleđi stalnih zuba.

Javljanje karijesa na mlečnim zubima se takođe mora sanirati, jer se zub, kao što se lako kvari, veoma lako i popravlja i leči. Samo je potrebno odreagovati na vreme. Međutim, ukoliko dođe do kvarenja ostalih zuba i širenja karijesa, to može napraviti infekciju, koja rezultira vađenjem zuba i lošim formiranjem vilične kosti. Zbog toga što se naredni zub koji treba da nikne povlači na mesto onog koji fali, potrebno je ugraditi distancer. Ukoliko se to ne uradi, susedni zubi mogu zauzeti mesto stalnim zubima.

Kao i kod odraslih ljudi i kod dece šećeri prave probleme. Flašice su sigurno jedan od saveznika pravljenja problema, naročito ukoliko deca imaju naviku da odlaze u krevet sa flašicom. Flašice sa kašama, sokovima, zaslađenim mlekom, često deci prave problem jer se za vreme dok ona spavaju na zubima formiraju bakterije koje mogu uzrokovati cirkularni karijes. Naime, od prednjih zuba kojima se grize, karijes se širi ka daljim zubima i to i te kako može da napravi probleme.

Da se to ne bi desilo, izbegavajte da se deca uspavljuju sa tečnostima koja sadrže šećer, perite deci zube i što je najvažnije, vodite decu kod stomatologa na redovne kontrole. Kontrole bi trebalo obavljati na svakih šest meseci, kako bi se izbegle mogućnosti da nastupi bilo koji problem. Čak i ukoliko se u ustima javi određeni problem ili proces, dijagnostifikovanje na vreme mnogo je značajnije jer se zub može lakše lečiti. U kasnijim fazama i poodmaklim trenucima, lečenje je zahtevnije, terapija duža, a paleta posledica mnogo šira.

Zašto lečiti mlečne zube, ako se već vade?

Ovo pitanje zvuči zaista na mestu, međutim, ima nekoliko slojeva kompleksnog odgovora, koji idu u prilog lečenju mlečnih zuba. S obzirom na to da se ispod svakog od njih nalazi „klica“ za novi stalni zub, nelečenjem mlečnih, rizikuje se da onaj stalni ne izraste kako treba.

Ukoliko decu odvodite stomatologu od najranijih dana, njihov neopravdani strah od zubara će sigurno biti manji. Zubi su veoma važni za varenje, a varenje u ranim fazama detinjstva za pravilan razvoj. Zbog toga je od najranijih dana potrebno razvijati navike žvakanja i dobrog varenja, a u tome zubi poprilično pomažu.

Kako se vadi mlečni zub?

Kada svi mlečni zubi izrastu, tu ne prestaju „slatke roditeljske muke“ u izvođenju dečjeg osmeha na pravi put. Naime, posle sedme godine, zubi imaju tu tendenciju da se menjaju i oblikuju stalni zubi. Mlečni zubi počinju da se klate, a ponekad i sami ispadnju.

Nekada su se zubi vadili tako što su se oko njih obmotavali končići. Ipak, mi vam savetujemo da se tih starih metoda lišite i dete odvedete kod stomatologa. Vađenje mlečnih zuba ne košta puno, a nećete na taj način rizikovati da se stvari zakomplikuju. Iako su ovo rutinske intervencije, postoji mogućnost od infekcije ukoliko se zub ne tretira kako je potrebno.

Zbog toga, ne eksperimentišite sami, već se sa detetom uputite kod stomatologa da vam reši problem. I ne sekirajte se, stara verovanja ne prave razliku između zuba koja su vađena na kvaki i onih koje je izvadio stomatolog. Svakako će vam stomatolog dati zub vašeg deteta ako verujete u vile.

Kad smo već kod verovanja…

Da na samom kraju ovog bloga pomenemo i temu koja je na ovim prostorima već vekovima aktuelna. Iako medicina baš i nema mnogo veze sa običajima i verovanjima, zanimljivo je da u celom svetu postoje verovanja vezana za prve zube.

Naime, kod nas je običaj da se deci kada niknu prvi zubi kupuju pokloni u beloj boji. Kada se, pak, prvi zubi izvade, veruje se da decu obilazi vila koja ostavlja poklone. Svi običaji su uglavnom vezani za prevazilaženje strahova od nekih viših sila. Za dete, zubari i zdravstveni problemi, dakako izgledaju kao više sile, pa se pokloni koji slede čine kao dobra alternativa za gubitak zuba.

Običaji širom sveta nisu isti, pa se recimo u vile veruje i u anglosaksonskim predelima, dok su pojedine slovenske zemlje bile maštovitije.

Naime, u Poljskoj se mlečni zubi sade u zemlju, kako bi oni koji niču u ustima bili bolji, belji i lepši.

U Rusiji, pak, mlečni se zubi nazivaju i mišjim zubima, jer zubi koji ispadnu služe kao „mišja hrana“. Tako kaže verovanje koje savetuje da mali Rusi zub stave ispod kreveta, kako bi ih našli miševi.

Umesto zaključka

Kako god bilo, mlečni zubi su, na kraju ovog teksta, ispali veoma važni jer zahvaljujući njima osim magije u koju se veruje, vilica postaje otpornija, dete bolje žvaće i vari, a navike koje se formiraju sa ovim zubima prelaze u navike koje se realizuju i u daljim fazama života. Zbog toga mlečne zube ne treba zanemarivati i treba im se posvećivati baš onako kako se posvećujemo zdravim zubima kada smo odrasli. Ukoliko želimo da nam vrate dobrim.