Koliko god se trudili da prihvatite svoje mane i estetske nepravilnosti, nekada krivi zubi znaju da potpuno izlude. Osim što utiču na estetski utisak, oni mogu napraviti i dodatne probleme. Hrana se često lakše glavi, što može napraviti problem gomilanja plaka i stvaranja kamenca ili karijesa. Zbog toga stomatolozi preporučuju da se problemi sa krivim zubima rešavaju odmah i bez pogovora. Ortodoncija je tu od krucijalnog značaja.

Ukoliko je potrebno da vi nosite protezu, poznajete nekog ko je nosi, ili ste samo radoznali, ovaj tekst će vam pomoći da otkrijete šta to proteze čini posebnim i bitnim, po čemu se razlikuje fiksna od mobilne proteze, ali i šta sve prethodi i sledi kada stavite protezu. Šta su zapravo proteze, koja im je cena, kako se vrši ispravljanje zuba, da li su potrebne kod dece i još mnogo toga, probaćemo da odgovorimo u nastavku.

Šta je ortodoncija, a šta su ortodonski aparati?

Ortodoncija je grana medicine, odnosno stomatologije koja se bavi ispravljanjem zuba, radi postizanja što bolje zdravstvenog i estetskog momenta.

Ortodonski aparati su proteze, koje predstavljaju sredstvo za ispravljanje zuba. Mobilne proteze još se mogu naći i pod nazivom mobilni ortodonski aparat, a koriste se u ortodonciji kako bi se ispravili zubi kod deteta, i kako bi se postigao dobar zagrižaj.

Aparati mogu biti pločasti aparati i funkcionalni aparati.

Zubi koji krivo rastu

Ne dešava se retko, a o tome smo već i pisali, da zubi ne niknu kako treba. To može biti posledica genetskog faktora, može biti posledica loše razvijene vilice, ali i posledica oboljenja koje se na takav način manifestuje. Bilo kako bilo, pojedina deca, imaju probleme sa krivo izraslim zubima.

Ukoliko su u pitanju mlečni zubi kod deteta, to nije veliki problem jer se oni menjaju. Međutim, kada u ustima izrastu novi zubi koji menjaju mlečne, postoji opcija da oni budu postavljeni ukrivo. U tom slučaju, oni mogu predstavljati estetski problem, međutim, oni su potencijalno opasni iz nekoliko razloga zbog čega dete blagovremena treba odvesti kod stomatologa.

Naime, u krivim zubima dosta je čest slučaj da se glavi hrana. Kao što smo to pominjali, hrana može napraviti plak koji prerasta u kamenac i karijes. Zubni plak je očvrsla hrana koja se sjedinajva sa hemijskim jedinjenjima, a koja je pogodno tlo za razvoj štetnih bakterija.

Zbog toga je potrebno da se čim pre pozabavite ispravljanjem zuba, jer ukoliko dođete u nešto starije godine, taj proces će biti komplikovaniji. Jedan od puteva da u ranom detinjstvu, ali i prilikom manjih zakrivljenja, ispravite zube, jeste da nosite mobilnu protezu.

Šta je zapravo mobilna proteza?

Mnoge ljude koji se prvi put sreću sa pojmom mobilne proteze, muči terminologija. Da odmah naglasimo, najčešće je u pitanju proteza za zube koja se pravi za decu, kako bi ispravljala anomalije, a koja za razliku od  proteze koja je fiksna, može da se skida. Upravo to je razlog zbog čega mobilnu protezu zovemo tako.

Što je osoba bliža poznijem dobu, nepravilnosti na zubima teže se ispravljaju. Proteza se može skidati i nameštati, pa je mogo pogodnija od fiksne jer stvara manje neugodnosti.

Međutim, u nekom dobu ili kod većih anomalija, mobilna proteza nije dovoljna te su fiksne proteze neminovnost (bilo estetska ili klasična).

Od čega se pravi mobilna proteza?

Ovo pitanje takođe je jedno od često postavljanih pitanja.

Mobilna proteza se pravi od kombinacije metalne žice i akrilata. Nakon što se u dogovoru sa pacijentom pregleda stanje u ustima i ostavi otisak, izrađuje se mobilna proteza. Proteza se izrađuje tako što se na osnovu otiska pravi deo od akrilata koji prijanja na nepce, kao i žica koja se postavlja na zube. Kada je u pitanju donja vilica, akrilat se postavlja na deo ispodjezičnog prostora.

Da li je bolno nošenje proteze?

Pitanje o bolovima je jedno od čestih pitanja, ma koja da je u pitanju stomatološka intervencija. Odgovor na ovo pitanje je dvojako.

Naime, u samom početku nošenja proteze dolazi do pomeranja zuba i to iz korena zuba, pa se može desiti da proteza napravi manje neprijatnosti i bolove. Vremenom se, ipak, pacijenti naviknu na to, pa bez većih problema mogu da nose protezu i bez poteškoća komuniciraju sa ljudima.

Ukoliko se jave bolovi većeg intenziteta, proteza se može skinuti, a svakako vam u tom slučaju savetujemo da se konsultujete sa svojim stomatologom.

Koja je prednost mobilne proteze za zube?

Iako je mobilna proteza u odnosu na fiksnu protezu manje učinkovitosti i može ispravljati samo zube koji još uvek nisu potpuno srasli, najveća prednost mobilne proteze je što je pacijent može stavljati i skidati.

Mobilna proteza se prema nekim pravilima uglavnom nosi noću, pa preko dana možete bez problema da funkcionišete.

Ovakva proteza lakša je i za održavanje, ali se njenom najvećom manom smatra to što zube modifikuje lakše samo kod dece.

Šta je pločasti aparat, odnosno pločasta proteza?

Pločasta proteza je proteza koja se koristi da bi se pomerili određeni zubi ili čitava grupa krivih zuba. Ona takođe ima za cilj da proširi i oblikuje zubni luk, odnosno vilicu.

Ovakva vrsta proteza može se izrađivati za gornju i donju vilicu, a koristi mehaničku silu. Kao što smo napomenuli ranije, proteze se izrađuju po otisku, a pacijent uz njih dobija ključić za okretanje šrafa.

Ono što je važno znati jeste da se preporučuje da se tokom spavanja nosi proteza, kako bi period u toku dana kada se proteza nosi, bio duži od perioda kada se ne nosi. Tokom jela i fizičke aktivnosti, pločasti aparat bi trebalo da se skida.

Šta je funkcionalni aparat?

Kada su u pitanju funkcionalni aparati, odnosno mobilne proteza sa funkcionalnom namenom, govorimo o protezama koje imaju upotrebu kako bi menjale tonus i aktivnost mišića, a koriste se najčešće za korekciju nepravilnog zagrižaja, promenu disanja i gutanja, kao i kod logopedskih intervencija.

One imaju za svrhu da odviknu decu od sisanja prstiju ili grickanja noktiju.

Cena mobilnih proteza za ispravljanje zuba

Cene mobilnih proteza razlikuju se od ordinacije do ordinacije, ali i od materijala od kojih se izrađuje.

Cena mobilne proteze za ispravljanje zuba kod dece se kreće od 200 do 400 eura, ali se u zavisnosti od kompleksnosti mogu naći i skuplje i jeftinije. Bilo kako bilo, znajući koje posledice ovakva proteza sanira, može se reći da to nije velika cena.

Cena mobilne proteze za zube u našoj  stomatološkoj ordinaciji u Beogradu iznosi 250 eura.

Naime, ukoliko zube ispravite na vreme, manja je verovatnoća da ćete za fiksne proteze morati da date više novca. Imajući u vidu dugoročnije posledice koje može izazvati kvaranje zuba, ovo je svakako podnošljiva cena.

Folije za ispravljanje zuba

Kada govorimo o ispravljanju zuba, stomatologija nudi više rešenja, ša nije na odmet pomenuti i ovu opciju.

Folije za ispravljanje zuba su zapravo set folija kojima možete rešiti nepravilan položaj zuba u vilici, bez obzira na to da li je u pitanju dete ili odrasla osoba. One blagom silom deluju na zube i pomeraju ih. Izrađene su od tanke, providne plastike, udobne su za nošenje. Ono što ove folije izdvaja u odnosu na fiskne ili mobilne proteze je što su folije na zubima nevidljive.

Folije se izrađuju za svakog pacijenta na osnovu otiska zuba i vilica. Pre svega se analizira situacija i pravi se plan terapije. Planom se predviđa koju poziciju bi na kraju terapije svaki zub trebao da zauzme. Folije se izrađuju tako  da odgovaraju budućem položaju zuba, te ga na taj način pritiskaju i pomeraju ga.

Proces ispravljanja zuba folijom je postepen i isplaniran da se zub po malo pomera u novi položaj. Sam proces ispravljanja zuba podeljen je na mesečne intervale, tako da pacijent dobija novi set folija koje menja na 7 do 14 dana. Nakon toga se ponovo uzima otisak zuba  i izrađuju se nove folije. Ovaj proces se ponavlja do postizanja željenih rezultata.

Zablude

Zanimljivo je da ljudi veoma često vole da se bave izmitomanisanim rečenicma koje se pojavljuju kao posledica neznanja.

Naime, često se čuje da nema potrebe da se nose mobilne proteze, kada će se svakako desiti da se nosi estetska ili fiksna proteza sa metalnim bravicama ili da se  postavljaju fasete ili zubne navlake. To je jedna od češćih zabluda koje se pojavljuju, a koje su utemeljene na predrasudama. Ono što je važno pomenuti jeste da je uvek lakše ići lakšim putem sa manje posledica.

Zbog toga, svojoj deci uvek savetujte da nose protezu na vreme, a u dogovoru sa našim stomatolozima, saniraćete mogućnost da se dogodi veća šteta. Ne bavite se zabludama.

Higijena prilikom nošenja proteze

Pitanje kako održavati protezu, ali i higijenu u ustima je takođe jedno od često postavljanih pitanja.

Proteze se održavaju veoma lako. Naime, potrebno je oprati ih pre korišćenja mlakom vodom, a postoje i sredstva za čišćenje proteza.

Što se tiče održavanje zuba prilikom nošenja proteze, proteza se najpre skine, a potom se savetuje pranje zuba pomoću četkica sa manjom glavom. Na taj način moći ćete da doprete do delova zuba koji su teže dostupni i sprečiti da se gomilaju bakterije.

Ono što je veoma važno pomenuti jeste da se proteza nosi primarno noću, pa je potrebno da se obrati pažnja na higijenu zuba i proteze, jer bakterije noću ne spavaju. Ukoliko je reč o detetu, potrebno ga je podsećati. Izbegavajte loše navike, i slatko, a pogotovo jelo nakon pranja zuba. Bakterije to prosto obožavaju, pa nema sumnje da će vam se nakalemiti i na protezu i na zube.

Osim toga, valja imati na umu da je u pitanju metalna žica, koju treba održavati kako se ne bi desilo da je zahvati neki proces, da se savije ili izvitoperi. Vaša vilica, njena budućnost, kao i vaš osmeh, znajte da zavise od nje.

Na samom kraju, savetujemo vam da se dobro informišete i uputite u prednost mobilnih proteza, ali i da svaku promenu koju primetite prijavite stomatologu. On će odrediti terapiju i načine kako da ispravite zube.

Budite mudri i rešavajte probleme na vreme. Kada dođe do problema, tada je već kasno. Zato o problemima mislite i iz preventivne vizure. To je jedini način da se spasite i zaštitite. Stomatologija i ortodoncija su na vašoj strani!