Dragulji i biseri nastali iz naše ljubavi, neretko postanu zanemareni, od prevelikog povlađivanja njima. Često zaboravljamo da deca, da bi bila potpuno srećna, od čije sreće zavisi i naša, moraju biti zdrava. Istraživanja, nažalost, pokazuju da veliki broj dece odsustvuje iz škole zbog zubobolje i da kao često opravdanje navode otekline. Decenije prolaze, a stanje se, po svemu sudeći, ne popravlja. Može biti da su i roditelji u svemu ovome saveznici, pa poneko odsustvo zbog pismenog može da se opravda. No, ako iza svega stoji čista istina, onda je stanje zaista zabrinjavajuće i mora se posvetiti velika pažnja na promeni životnog stila i navika održavanja oralne higijene.

 

Problemi sa karijesom

Deca koja konzumiraju veliku količinu slatkiša, često ne obraćaju dovoljno pažnje na to da bi im u kombinaciji sa bakterijama, šećeri mogli prouzrokovati karijes. Podrazumeva se, nije problem u šećerima, već u neadekvatnoj oralnoj higijeni. Zbog toga sumorne face i snuždena lica kada se pomene pranje zuba, nikako ne smeju biti uvažavane. Uz dobro objašnjenje posledica, deci treba uvek i iznova vraćati interesovanje za pranje zuba. Osim  oralne higijene, potrebno je govoriti i o obilnim izvorima šećera u raznovrsnoj ishrani. Šećeri su u ishrani potrebni, ali mogu biti i okidači za gojaznost i niz novih problema. Trebalo bi uvek birati opciju sa niskim sadržajem šećera. Poželjni izvori ugljenih hidrata su ceđeni sokovi, pa čak i kravlje mleko. Deci treba umereno uvoditi šećere i uvek kontrolisati njihove zube i higijenu.  Zubari navode da nisu retke situacije da deca koja dolaze u ordinacije, imaju svega par godina, a primarni mlečni zubi su im u potpunom stanju raspadanja. Ta deca su žrtve šećera koji ukoliko ne budu skinuti sa zuba, u toku noći fermentiraju i zajedno sa bakterijama oštećuju zubnu gleđ i dovode do raspadanja zuba.

Problemi školaraca

Školarci uzrasta od sedam do petnaest godina često pate od zubnih problema zbog velikog konzumiranja obrađenih šećera. Naime, u vrtićima i školama, deca gotovo da nemaju kontrolu nad potrošnjom šećera. Grickalice, čokoladice, bombone, veoma često su deo đačke užine koju ne kontrolišu ni roditelji, ali ni školski lekari ili zubari. Nekada deca prateći uzore druge dece, uzimaju nezdravu hranu, počaste se tuđom hranom, a potom ne obraćaju pažnju na higijenu. Bakterije u ustima se hrane šećerima, pa je uzrokovanje kvara koji se seli sa zuba na zub, neminovna pojava. Ukidanjem institucije školskog lekara i nepoštovanje sistematskih pregleda, možda je i osnovni problem sa kojima se školarci susreću.

Stoga, ukoliko želite da decu učite zdravim navikama, učite ih koliko je zdrava ishrana važna. Smanjivanje rizika da deca obole od gojaznosti i bolesti zuba, manje od 5 posto energije treba se unositi iz šećera. To je manje od 16 grama šećera, za decu u uzrastu od 4 do 8 godina.

Saveti i naravoučenije

Na samom kraju, važno je pomenuti i nekoliko saveta, za roditelje i onu decu koja se interesuju o stanju sopstvenog zdravlja. Savete smo podelili u nekoliko kategorija, a oni su gotovo pa univerzalni.

-Uvek radije birajte zdravu užinu kao što je sir, voće i povrće, koštuničave plodove.

-Sveže voće je uvek bolji izvor nego voćni sok.

-Ograničite unošenje sokova na jednu čašu dnevno za decu od 1-3 godine života, dve za decu do 6 godina, a tri za decu do 18.

-Izbegavajte davanje sokova iz tetrapaka, pogotovo u kasnim časovima.

-Deca treba da peru zube najmanje dvaput dnevno, ali je poželjno i  tri.

-Koristite četkice koje vam preporuči zubar

-Posetite zubara čim vašem detetu izraste prvi zub ili makar do prvog rođendana.

-Stomatolog će vas voditi kroz dalje procese, navike u ishrani i podučiti oralnoj higijeni, prevenciji i značaju oralne higijene.