Koliko ponekad mislimo da sve znamo, a činjenice govore potpuno drugačije, možda najbolje govori naš odnos prema pranju zuba. Koliko god verovali da zube peremo peremo na način koji je potreban, gotovo nikada to ne radimo potpuno pravilno. Uz izuzetke, prva je greška to što ne provodimo dovoljno vremena sa četkicom u ustima. Zanimljivo je da izgovore za pranje zuba možemo uvek da nađemo, a vreme nam je često ograničavajući faktor. Kada uzmemo u obzir da nam je potrebno manje od pet minuta vremena dnevno za pranje zuba, vreme zaista ne može biti izgovor. Ali…

Znati od najranijih dana detinjstva kako se pravilno peru zubi, sigurno je veoma važno. Zbog toga, ukoliko ste u životu vi grešili, vaspitavajte decu tako da od malena shvate važnost ovih koraka za oralno i opšte zdravlje.

Verujte, koliko god da je deci neprijatno i dosadno da provode vreme u kupatilu četkajući zube, biće vam beskrajno zahvalni onda kada porastu sa svim zdravim zubima. Zbog toga ćemo se osvrnuti na sve korake koje je nužno preuzeti kada je pranje zuba u pitanju, ali i kako prati mlečne, kako stalne zube, a i na to koje sve posledice mogu da se dogode onda kada se oralna higijena ne praktikuje kao izrazito važna navika.

Četkica i pasta

Najpopularniji način za pranje zuba bespogovorno jeste četkanje zuba četkicom. Četkica za zube je osnova kada je u pitanju oralna higijena. Što se tiče vremena na koliko je treba menjati, preporuka je da se to čini na 2 meseca. U zavisnosti od tipa zuba, ali i od toga da li imate  veštačke zube ili prave, da li ste zube nadograđivali krunicama ili fasetama, ali i zavisno od drugih faktora, morate se konsultovati zubara kakvu četkicu da koristite.

Četkice sa manjom glavom i tvrđim čekinjama dobre su za one zube na koje se hrana češće lepi. Pasta za zube takođe treba da se bira po tome koliko sadrži fluorida, da li čuva gleđ, da li je za izbeljivanje itd.

Zube četkicom treba četkati minimum dva puta dnevno i to ujutru i pred spavanje. Oba ova puta valjalo bi zube prati dva ili više minuta. Pravilan način je da se zubi četkaju odozgo na dole i kruženjem u smeru od desni ka zubima. Svakako, nije preporuka četkati samo zube koji se vide, već i zube koji služe za žvakanje i to u svim pozicijama. Treba obratiti pažnju i na teže dostupne delove zuba, a ukoliko do nekih delova ne možemo doći, potrebno je koristiti konac.

Čišćenje koncem za zube

Upotreba konca je izuzetno bitna ukoliko želite blistav osmeh i zdrave zube. Konac za zube je izmišljen još u prethodnim vekovima, ali se može reći da je tek krajem minulog veka ušao u češću upotrebu.

Konac za zube poprilično je postao upotrebljiv onda kada je obložen voskom. Dobre kompanije za proizvodnju konaca za zube trude se da čišćenje njime bude što udobnije. Na vama je da zubni konac razvučete između prstiju ili na alatkicu koja se pravi od plastike, i da provučete među zube, tamo gde su prostori u kojima se hrana gomila.

Smaknuti odatle nagomilane delove hrane uz pomoć konca sigurno će smanjiti mogućnost da se stvore plak, karijes ili kamenac.

Više o korišćenju konca za zube pročitajte u  ovom blog tekstu.

Skidanje plaka sa zuba

Plak je često neprijatelj zdravlja jer se iz njega može razviti nebrojeno drugih bolesti. Stomatolozi utvrđuju da li se plak nataložio na nekim mestima koje je nemoguće videti golim okom i to tako što koriste malo ogledalo.

Pomoću posebnih alata zubara, oni stružu sa zuba plak, a to struganje može biti pomalo neprijanto. Međutim, posledice koje se ovom prilikom preveniraju čine da vam to struganje nije nimalo strašno, ako znate šta bi vas sve i u zdravstvenom i u materijalnom smislu čekalo ukoliko ne sanirate problem na vreme.

Više o dentalnom plaku i njegov uticaju na oralno zdravlje i osmeh  pogledajte ovde.

Ispiranje usta i desni

Veoma važan segment svakog pranja zuba jeste i ispiranje zuba. Da bi se potpuno očistili, ali i da bi se održala higijena i zdravlje unutar usta, potrebno je posle pranja četkicom i koncem promućkati vodu i isprati usnu duplju.

To se može raditi pomoću obične vode, ali se preporučuju i posebne tečnosti koje mogu da uklone veći broj bakterija. Imati bakterije u ustima nije ništa opasno niti zabrinjavajuće. Imati nesklad bakterija, pak, ono je što pravi razliku.

Da se u ustima ne bi taložile štetne bakterije koje mogu izazivati kiselinu iz šećera, potrebno je čistiti usnu duplju. Ove bakterije mogu napraviti problem, tako što šećere pretvaraju u kiselinu, a kiselina potom nagriza zdrave delove zuba. Pravilno čistiti zube korak po korak makar jednom dnevnom pomoću specijalizovanih četkica, od presudne je važnosti za dugoročno zdravlje zuba.

Posledice loše higijene

Ko god je ikada osetio koliko je nezgodno  kada zaboli zub, zna kako izgleda preispitivanje svih prethodnih navika koje su vezane za održavanje higijene ili njeno neodržavanje. Zbog toga što se nekih situacija setimo tek onda kad problem dođe na naplatu, događa se da probleme često ne umemo da rešimo.

Nepravilno pranje zuba ili nevođenje računa o tome da se zubi peru redovno dovodi do zadržavanja hrane na njima. Ta hrana je izuzetno stanište bakterijama koje se mogu razviti na vidljivim ili nepristupačnim delovima zuba. Bakterije mogu napraviti haos u ustima, izazvati infekcije desni, grla, sluzokože.

Osim toga, plak može da izazove kamenac na zubima, koji se kasnije mora skidati u stomatološkoj ordinaciji od strane zubara. To, naravno predstavlja samo jedan od potencijalnih problema, koji se zapravo i ne rešava preterano teško.

Međutim, kada dođe do toga da kamenac ostane na zubima, nastaju naslage koje osim na estetiku utiču i na dalje zdravlje. Stvaranje karijesa jedan je od problema zuba koji se ne održavaju kako treba. Karijes napada i spoljnje i unutrašnje delove zuba, a bol koja može da nastane tom prilikom je katkad nepodnošljiva. Ukoliko ignorišemo i karijes, može doći do potpunog propadanja zuba.

Kada zub propadne bolest i infekcija se može preneti i na druge organe, te u najgorem slučaju rezultirati smrću, infarktom ili slično.

Pravilna tehnika pranja zuba

Na samom kraju, pozabavićemo se i savetima koji se tiču pravilnog pranja zuba, korak po korak, kako biste izbegli mogućnost pojave karijesa. Redovno pranje zuba je jedini preduslov da se spreči razvoj karijesa. Pranjem zuba se uklanjaju naslage, plak, bakterije i ostale čestice sa površine zuba.

Četkica treba da se postavi sa spoljnje strane zuba, a potom se drži pod uglom od 45 stepeni u odnosu na osu zuba. Laganim pokretom četkica se povlači prema dole ukoliko su u pitanju gornji zubi. Da bi zubi bili dobro oprani, potrebno je prati dva do tri zuba, a pokrete treba ponoviti između 8 i 12 puta. Četkicu treba pomerati od pozicije do pozicije, tako da svaki zub bude zahvaćen. Donji zubi peru se ka gore, čime se događa da se uspešno očetkaju spoljni delovi zuba. Posle ove korake treba ponoviti i sa unutrašnje strane.

Na kraju se čiste grizne površine zuba, kružnim pokretima. Uz sve ovo treba koristiti i konac za zube, a potom i promućkati vodu ili tečnost za ispiranje zuba. Sve te navike uštedeće vam novac, a pomoći i sveukupno zdravstveno stanje.