Bulvear Despota Stefana 13 (u zgradi kod Skadarlije), Beograd

Zubni implanti

Zubni implanti su vrhunac napretka stomatologije. Naravno, to je stoga što su tehnologija i napredak u medicini uspeli da vrate nadu onima koji su igrom slučaja ostali bez zuba. Implanti su, zbog njihove prilagodljivosti u usnoj duplji, postali veoma česti, a naša stomatološka ordinacija Dental Implant zapravo je usko specijalizovana u polju implantologije odnosno ugradnje zubnih implantata.

Blizu dvadeset godina rada u ovoj oblasti, doprinelo je da neskromno možemo reći da smo jedni od onih koji su prvi pristupili praksi ugradnje implantata renomiranih svetskih proizvođača. Upravo zbog toga, mi se trudimo da rešavamo sve vaše probleme koji se tiču ostanka bez zuba.

Zubni implantati su najbolji izbor za vas ako želite da nadoknadite jedan ili više izgubljenih zuba. Ugradnjom zubnih implantata na mesto izgubljenih zuba izbegavate brušenje zdravih zuba i samim tim im produžavate vek. Ugradnjom zubnih implantata omogućićemo vam da dobijete fiksni rad koji će vam pružiti najpribližniji osećaj vaših prirodnih zuba.

Šta su ustvari zubni implanti?

Ovo pitanje je logično i postaviće ga svako ko ima makar kakav problem sa zubima. Da li su bezbedni, da li mogu da se izvade, koje su kontraindikacije, sve su to pitanja sa kojima se susrećemo.

Mnogima je poznat most kao jedno od rešenja problema postavljanja zuba koji fale. Međutim, kada dođe do one situacije da ne postoji zdrav zub o koji bi se mogao okačiti ostatak niske zuba na mostu, potrebno je ugraditi implant. Implant je, narodskim rečnikom govoreći, najsličniji navrtnju, tj. šrafu a predstavlja veštački koren zuba, koji se ušrafljuje direktno u kost i na koji se potom postavlja veštačka zubna krunica.

Da bi se poprimio oblik pravog zuba, krunica se mora ušrafiti u ležište koje se postavlja ispod desni i koji se ne vidi golim okom.

U našoj stomatološkoj ordinaciji je uspešnost ovih operacija veća od 95% pa nema razloga za brigu. Već nekoliko dana nakon ugradnje implanta imaćete povratnu reakciju organizma – da li će se implant primiti ili ne.

Bitno je da se prethodno proveri opšte stanje pacijenta, a potom se obavlja zahvat koji ne traje dugo i radi se pod lokalnom anestezijom. Sama ugradnja zubnih implantata traje svega 10 minuta i u potpunosti je bezbedna i bezbolna intervencija. Nakon ugradnje čeka se određeni vremenski period da se zubni implant "veže" za kost (od 2 do 4 meseca) , nakon čega se pristupa protetskoj fazi gde dobijate definitivni fiksni rad od  bezmetalnih krunica ili metalokeramičkih krunica.Da bi došlo do potrebe za implantom, treba da se desi baš veliko propadanje zuba, a to ne smete dozvoliti. Ipak, nema razloga za očajavanje, jer implant može zameniti i nedostatak prirodnih zuba, i zube zahvaćene  gangrenom i one koji su stradali zbog fizičke povrede.

Ugraditi implante znači trajno rešiti problem, tim pre jer je u pitanju vezivanje čitave strukture za viličnu kost.

Redovan dolazak kod stomatologa i konsultacije sa njim, pomoći će da se ugradnja zubnog implanta gotovo ne oseti.

Ukoliko postoje oboljenja sistemskog karaktera, izvesno je da će problem bolje rešiti nadomeštavanje potencijalnog problematičnog zuba. Zbog toga su tu implantologija i zubni implantati. Da vam pomognu i da vas spasu.              

U našaj ordinaciji ugradnju zubnih implanata smo doveli do savršenstva, i čak i da nemate uslove za ugradnju dovoljnog broja zubnih implanta zbog nedovoljne visine i širine kosti, taj problem ćemo jednostavno rešiti ugradnjom veštačke kosti čime ćemo stvoriti sve potrebne uslove za ugradju zubnog implanta. 

Ako je indikovana paradontološka operacija i ugradnja veštačke kosti, pri samoj ugradnji zubnog implanta sve se završava u jednoj intervenciji, tako da ne morate da zakazujete više dolazaka, već sve završavamo u jednom danu.

Po želji pacijenata vršimo i ugradnju mini-implanta za zube koji služe za stabilizaciju i retenciju vaših totalnih proteza. Mini-implanti za zube su tanki i dugi zubni implanti koji se ugrađuju u prednji deo vaše donje ili gornje vilice. 

Prednosti ugradnje zubnih implanata

Ugradnja implanta zuba je trajno rešenje, jer je strukturno vezuje za kost vilice. Međutim to je samo jedna od prednosti ugradnje zubnih implanata. 

Postoji nebrojeno prednosti kada se ugrađuje zubni implant. Kada dođe do neplaniranog gubitka zuba, da li zbog povrede ili kvara, potrebno je nekako osposobiti vilicu za žvakanje. Osim funkcionalnosti zuba, složićemo se, estetski element je jako važan. Zbog toga je veoma bitno razmišljati na vreme. Ali, i ukoliko izgubite zub, nije sve zauvek izgubljeno. Jedan zubni implant može spasiti gotovo čitavu vilicu, tako što na njega  možete  staviti most, koji će se nadovezati do prvog sledećeg celog zuba.

Ukoliko izgubite jedan ili više zuba, žvakanje hrane biće otežano a to će dalje negativno uticati na još neke funkcije organizma kao što je recimo varenje.

Takođe, ukoliko vam fali neki zub, prilikom žvakanja dolazi do trošenja vilične kosti zbog prevelikog opterećenja, a pošto vilična kost podupire mišiće lica, lice dobija starački izgled zbog čega dolazi do funkcionalnih i estetskih problema. Kada smo već kod estetskog faktora, ukoliko ste izgubili neki od prednjih zuba treba napomenuti da zubni implantati sa krunicama danas izgledaju kao prirodni zubi i razlika je neprimetna. 

Ukoliko vam fali jedan zub, mnogo je bolje ugraditi zubni implant nego da veštački zub stavljate brušenjem susednih zuba. Ukoliko vam fali više zuba (ili čak svi), moguće je ugraditi zubne implante koji će služiti kao nosači zubnog mosta.                                   

Proces ugradnje implantata zuba 

Ugradnji implanta prethodi utvrđivanje stanja u ustima, i to tako što se radi  2D ili 3D ortopanski snimak. Eventualne komplikacije koje se mogu javiti u sinusnim šupljinama sprečavaju se 3D ortopanskim snimkom na kome se vidi tačna pozicija kosti i eventualno ugrađenog implanta. 

U slučaju potrebe u sinus se ugrađuje parče kosti kako bi se kost proširila, ukoliko je nema dovoljno. Procedura ugradnje implanta traje, pa moraju da se ispune određeni uslovi. U običnim okolnostima, ova procedura traje oko 15-ak minuta do pola sata. Naravno, ukoliko se u kost ugrađuje više šrafova, procedura traje i nekoliko sati.

Da bi se utvrdilo stanje, pacijent dolazi na kontrolu već narednog dana. Ukoliko se ustanovi da je sve u redu, naredna četiri meseca čeka se da se šraf usadi u vilicu i da ga vilica prihvati. Kada je reč o potpunoj bezubosti, stomatolozi obezbeđuju privremenu protezu.

Nakon četiri meseca, sa stomatologom se dogovaraju oblici i nijanse zuba, a potom se na šraf postavlja među prostor zvani abatment. Montiranje zuba i gotov zub može se očekivati 15 dana kasnije.

Zubne implante i krunice je potrebno održavati isto kao i prave zube, a na njih ćete se navići vrlo brzo. Prirodni zub se za razliku od veštačkog neko vreme može braniti sam. Zbog toga što bakterije napadaju i veštačke zube potrebno ih je prati češće. Može se desiti da bakterije sa veštačkog zuba napadnu desni, a na abatmentu može da se zadrži zubni plak, kao proizvod kamenca i bakterije.

Preduslovi za ugradnju

Pošto je zubni implant od biokompatabilnog materijala, organizam ga odlično prihvata. Međutim postoje neki osnovni preduslovi koje je neophodno ispuniti da bi bilo moguće ugraditi zubni implant. 

Najbitnije je da je opšte zdravstveno stanje pacijenta dobro. Takođe, mali broj bolesti može imati nepovoljan uticaj na vezivanje zubnog implanta za kost. Nekada je potencijalni problem bio nedovoljna visina i širina kosti, međutim danas je taj problem rešiv pomoću ugradnje veštačke kosti, a čak je moguće sve završiti prilikom jedne posete naše ordinacije.

Zahvat se obavlja pod lokalnom anestezijom. Ono što je najbitnije posle ugradnje zubnog implanta je da slušate savete stomatologa i da na odgovarajući način održavate oralnu higijenu. Zubni implantati u najmanju ruku zahtevaju isto pažnje kao i pravi zubi. Redovno pranje zuba i zubnog implanta uz korišćenje konca za zube se podrazumeva. 

Naravno tu je i redovan dolazak na kontrolne preglede zubnog implanta i krunica. Zaključak je da ukoliko ne posedujete teška sistemska oboljenja i ukoliko se pridržavate uputstava, odbacivanje zubnog implanata je maltene nemoguće. Zubni implantati se ponašaju veoma slično prirodnim zubima i zbog toga predstavljaju najbolju moguću zamenu za izgubljene zube.

Materijali za zubne implante

Biokompatiblni materijali su materijali koje organizam prihvata bez određenih alergijskih reakcija. Među njh spadaju i implanti. Kod većine ljudi, implant se bez problema „prima“ u vilicu. Alergijske reakcije su moguće, ali su svedene na minimum. Ako eventualno dođe do alergijske reakcije (1% slučajeva), implant se može lako izvaditi.

Često je pitanje od kog materijala se izrađuju implanti i ljudi su ponekad s pravom zabrinuti. Loši materijali mogu napraviti probleme, pa se naša ordinacija trudi da nabavlja samo najbolje materijale. Kako bismo izašli vašim potrebama u susret, mi se trudimo da radimo sa materijalima poput  titanijuma, a on se pokazao kao odličan za prijanjanje u viličnu kost. Ovakvi implanti se odlično uklapaju u okolno tkivo i ne prave probleme kostima i desnima. 

Ukoliko ostanete bez zuba zbog kvara, povrede ili bilo kog drugog problema, implanti će vam dati utisak zdravih zuba, a izgled je neupitan. Kao i zubi koji se pravilno održavaju i implanti imaju neograničeni rok trajanja.

Ugradnja gotovo uopšte ne boli

Pitanje da li ugradnja implanata boli je opravdano, a odgovor je – gotovo ne. Lokalna anestezija omogućava da se mesto koje se sanira, potpuno „oduzme“ i da ga ne osećate. Proces oporavka pomalo ume biti nezgodan, ali nije nepodnošljiv. Čak i ako se jave bol ili otok u procesu oporavka i zarastanja, možete ga ublažiti običnim analgeticima.

Kod pojednih pacijenata, ali u veoma maloj meri, može se desiti da organizam odbaci implant. Implant se može ukloniti veoma brzo, a u slučaju da pacijent želi ponovo da proba, zubni implant se može ugraditi nakon što kost zaraste.

Zarastanje rane

Pošto se vilična kost izbuši i postavi šraf, događa se da vilica ima određenu reakciju. Koštano tkivo treba da se fuzioniše sa telom koje je novo u organizmu. Formiranje akozvanog kalusa je prva faza zarastanja rane, a kalus je čep koji se formira da zatvori šupljinu između kosti i šrafa.

Nakon toga, događa se remodeliranje kosti, odnosno srastanje. Kada rana potpuno zaraste, možete se osmehnuti bez skrivanja mana i anomalija. Osim toga što zubi utiču na samopouzdanje, problemi koji mogu da budu izazvani zbog nedostatka zuba su brojni. U pitanju je problem sa varenjem, redukcija vilične kosti, ali i brojni problemi u oralnoj duplji.

Vađenje implanta?

Prvo i osnovno pitanje jeste zašto biste to uopšte radili? Ako ste u nekom segmentu života odvojili vreme i novac da implante ugradite, ne postoji prava potreba zašto biste ih vadili. Ipak, ukoliko zaista želite da se iz nekog razloga odvojite od implanta, odgovor na pitanje da li se implant može vaditi je pozitivan. Implant se vadi slično kao što se i ugrađuje. Ukoliko pak želite da izvadite implant da biste ga zamenili, i to je moguće. Procedura će, podrazumevano biti nešto duža nego inače jer će rana morati da zarasta više puta.

Pre nego što ugradite implant, dobro se posavetujte sa stomatologom iz naše ordinacije jer je nekada moguće postojeće zube samo izbrusiti i dovesti do toga da se na njih može nadovezati most. Zbog toga morate izabrati stomatologa od poverenja koji će vam pomoći da zajedno prenebregnete sve probleme. Lekarska etika trebalo bi da bude vodilja svih stomatologa, koji bi za svaki vaš zub trebalo da se bore. Čak i jedan izgubljen zub, veliki je poraz kako za pacijenta tako i za stomatologa. Zbog toga će poraz pacijenta svakako biti i poraz zubara. Onaj pacijent koji zbog loše ugrađenog implanta odluči da ga izvadi, sigurno se neće vraćati istom stomatologu, pa neka vam univerzalni savet bude da ozbiljno i odgovorno birate svoje zubare.

No, kao glavni savet, moramo reći da je potrebno da pre nego što se bilo šta desi, obratite pažnju na to kako se ophodite prema sopstvenim zubima i higijeni. Na vama je koliko ćete novca i vremena potrošiti. Ako za pregled i pranje zuba odvajate po sat vremena nedeljno, nećete imati problema.

Cena zubnih implantata

Cena implanta zuba je stavka koju treba imati u vidu i koju treba isplanirati. Međutim, tačna i precizna cena zubnih implantata, tj. koliko će vas čitav zahvat koštati se ne može reći bez posete našoj ordinaciji. 

Kako bismo vam što više izašli u susret, pripremili smo promo cenu implanta sa popustom od čak 210€. Aktuelna cena zubnih implanata je 390€ (regularna cena je 600€). Više o ceni bezmetalnih i metalokeramičkih krunica možete pročitati na  ovoj strani.

Implanti su iz godine u godinu sve povoljniji, ali se ne može reći da su jeftini. Zbog toga je bitno naglasiti da je moguće plaćanje u ratama.

Pošto su zubni implantati dugoročna investicija, cena ne bi trebala da vam bude glavni orijentir prilikom izbora stomatološke ordinacije u kojoj ćete ih ugraditi. Veoma je važno reći da su troškovi poprilično relativna stvar. Naime, ako imamo u vidu šta sve gubimo ukoliko nemamo zube, ili imamo pokvarene ostatke koji uzrokuju brojne bolesti, shvatićemo da zdravlje i nema cenu.

Ubacivanjem novog zuba, zajedno sa korenom, moguće je iskopirati funkciju prirodnog zuba, sa čvrstim i stabilnim temeljem...
Bilo da živite u Beogradu, širom Srbije ili na bilo kom kraju planete, svedoci ste situacije u kojoj se na estetiku gleda...
Kao i kod svakog drugog problema u zdravstvenom smislu, potrebno je dijagnostifikovati stanje u kome se naše oralno zdravlje nalazi. Zbog toga je preduslov svemu ne postati kandidat za zubni implant. To se postiže redovnim pregledima, oralnom higijenom i održavanjem zdravih navika. No, ukoliko st...
U ovom odeljku probaćemo da slikovito i u etapama pojasnimo sve segmente ugradnje implanata, kako bismo otklonili zabune....
Razmišljate o tome da nadoknadite oštećen ili izgubljen zub dentalnim implantom, ali se pitate koliko ta stomatološka inte...
Naravno da vas odgovor na ovo pitanje zanima. Koga ne bi. U pitanju je jedan dugoročniji proces, pa ćemo probati da objas...
Cena implanta zuba je stavka koju treba imati u vidu i koju treba isplanirati. Cene  zubnih implantata postaju...
Zahvaljujući konstantnom stručnom usavršavanju, praćenju svetskih trendova iz oblasti implantologijenudimo Vam svetsk...
Oralno hirurška procedura kojom se povećava visina kosti u gornjem delu vilice naziva se Sinus lift. Radi se da bi se omog...
Razvoj implantologije u proteklim godinama doneo je nove tehnike i materijale koji su nam pomogli da bolje, lakše, kvalite...
Ovako namenski oblikovane nadoknade izrađuju se od posebnih materijala upravo zbog toga jer se veštački materijali ugrađuj...
Kada se u vilicu ugrade  dentalni implanti,...
Implanti zuba imaju neograničeni rok trajanja. Makar bi trebalo da je tako. No, ako tako gledamo i zubi bi trebalo da traj...
Odgovor na ovo pitanje je DA. Ipak, ne vidimo suštinske razloge za vađenje implanata ukoliko već uložite trud, vreme i no...
Dešava se, naravno, da pojedini organizmi reaguju drugačije od uobičajenog na ugradnju implanta. Odbacivanje implant...
Implantologija, istorija zubnih implantata i ugra...

Bulvear Despota Stefana 13 (u zgradi kod Skadarlije), Beograd

011 / 72 46 995 065 / 56 80 060