Svima je dobro poznato da loša higijena i nepravilno održavanje oralnog zdravlja i te kako utiče na zdravlje unutrašnjih organa, a posledice loše higijene mogu biti ozbiljne. Stručnjaci upozoravaju da pored bolesti desni, gubitka zuba i neprijatnog zadaha postoji veza između demencije i lošeg stomatološkog zdravlja. Takođe, bakterije u usnoj duplji mogu da izazovu upalu pluća, dijabetes, bolesti srca, ali i komplikacije u trudnoći.

 

Savremena tehnologija vam i te kako može pomoći da sprečite pojavu negativnih posledica zbog loše higijene zuba. Naime, mnoge aplikacije za IOS uređaje mogu vam koristiti kako biste pravilno i redovno održavali svoje oralno zdravlje.

Ako imate neki stari Iphone koji treba da se malo sredi, odnesite ga u  servis telefona i koristite taj telefon u svrhe održavanja oralnog zdravlja. A evo i kako.

Stomatološke aplikacije za svaki IOS

Postoji nekoliko odličnih aplikacija koje korisnici Iphone-a mogu da instaliraju i da na veoma zanimljiv način deci objasne zašto je važno brinuti o zdravlju zuba i kako efikasno da se održava oralna higijena kod odraslih.

Naime, reč je o Brush DJ, KidsDental, Orasphere, iBracesHelp i Tooth Firs Aid aplikacijama.

         # 1 Brush DJ – Stomatolizi znaju zašto!

Ovu aplikaciju razvili su sami stomatolozi i preporučuje se svima koji su zainteresovani za pravilno održavanje oralne higijene. Kako ova aplikacija radi? Zahvaljujući ovoj platformi možete prati zube 2 minuta uz muziku, a takođe možete podesiti i alarm kada treba da perete zube ili da namestite podsednik kada treba da posetite stomatologa. Mogžete je preuzeti besplatno, a stomatolozi savetuju svim pacijentima da je koriste.

            # 2 A za decu – Kids Dental Care!

Ako želite svojoj deci da objasnite zašto je važno brinuti o zdravlju zuba i kako pravilno održavati oralnu higijenu, onda je KidsDental prava aplikacija za vas i vaše dete. Posebno je važno napomenuti da se preko ove aplikacije deci može objasniti kako nastaje  karijesgingivitis i zašto dolazi do gubitka zuba.

            # 3 Za obrazovanje pacijenata tu je Orasphere!

Ova stomatološka aplikacija namenjena je svim pacijentima koji žele da se obrazuju u vezi sa stomatoloških zahtevom koji ih čeka. Da li znate šta je vađenje živca, a šta čišćenje kanala zuba? E pa onda brzo i lako instalirajte Orasphere i saznajte sve informacije koje želite. Sigurni smo da ćete biti potpuno pripremljeni za sledeći stomatološki tretman.

            # 4 Ako nosite ortodontski aparat, onda je  iBracesHelp prava aplikacija za vas!

Ukoliko vam je stomatolog ukazao na to da postoji mogućnost ugradnje  ortodontskog aparata ili ako ga već nosite, onda bi najbolje bilo  da preuzmete aplikaciju iBracesHelp. Ona će vam i te kako pomoći tokom ovog perioda, jer sadrži fotografije i video materijal u kome se objašnjava kakve sve neugodnosti mogu nastati prilikom nošenja ovog aparata. Takođe, ova aplikacija vam može pomoći i prilikom čišćenja aparata, jer nudi mnogo korisnih informacija.

            # 5 A za prvu pomoć, tu je Tooth First Aid.

Ako ste povredili desni ili je došlo do povrede zuba onda vam prvu pomoć u obliku informacije može pružiti aplikacija Tooth First Aid. Naime, pomoću ove platforme brzo i lako ćete saznati koja je najbliža stomatološka ordinacija, a takođe korisnici mogu saznati neke osnovne infromacije, npr. u vezi sa osetljivošću zuba na hladne napitke ili kako se ponašati u situaciji kada vam ispadne plomba. Imajte na umu da ova aplikacija ne uključuje sve problematične situacije, pa kada ne dobijete traženu informaciju, onda bi najbolje bilo da pogledate mapu i aplikacija će vam pokazati koja se stomatološka ordinacija nalazi u vašoj blizini.