Kada govorimo o popravci zuba, taj termin može podrazumevati na desetine različitih procedura koje se moraju uraditi kod zubara, kada se zub pokvari. Međutim, šta sve podrazumevamo pod pokvarenim zubom, dobro je pitanje. Čak ni zubari ne mogu uvek da se saglase da li je i čišćenje kamenca, kvar na zubu ili je u pitanju početna faza kvarenja zuba. Bilo kako bilo, pod terminom popravke mi ćemo ovde podrazumavati širi smisao, što znači bilo koju intervenciju vraćanja zuba u zdravo stanje.

 

Verovatno svi znaju da je  zubni karijes u stvari rupa u zubu. Međutim, rupa u zubu javlja se kao posledica dugogodišnjeg procesa koji karijes formira u zubu. Da li ste uopšte znali da proces možete prekinuti i vratiti zub u prvobitno stanje? Ili makar približno stanje?

Bakterije u našim ustima

Usna duplja je puna iznenađenja. U njoj se dešavaju razni procesi. Veoma je važna u disajnim procesima i procesima varenja. U ovim drugim i te kako važna. Ali to je čini i pomalo dvorcem za bakterije.

Naime, naša usta su puna bakterija. Stotine različitih tipova bakterija živi u našim ustima, na desnima, u zubima, na jeziku i na raznoraznim mestima u ustima koje ne možete ni da zamislite. Neke od tih bakterija su poprilično potrebne našem organizmu, i može se reći da je reč o dobrim bakterijama.

Međutim, kao i u crtanim filmovima, postoje one bakterije koje su zle. Ili makar mogu postati takve. Zubni karijes na primer predstavlja infekciju koju uzrokuju bakterije koje koriste šećer kao hranu. Od šećera, neke bakterije prave kiseline, a onda nastupa kvarenje zuba.

*pogledajte video koji govori o tome kako nastaje karijes

Šta se to dešava u našim ustima?

Tokom dana, dešava se zaista pravi rat između bakterija u našoj usnoj duplji. Sa jedne strane nalazi se tim dentalnog plaka, bakterija, hrane i pića koji sadrže šećere, kao i brojni drugi saveznici.

Sa druge strane, nalaze se minerali, fluor iz zubne paste, voda, četkica i one bakterije koje pomažu varenju. U ovoj borbi, naši zubi gube minerale koje sadrže, i potrebno je nekako ih nadoknaditi.

Kako možemo sprečiti razvoj karijesa pre stomatološke popravke?

Koristite fluorid. Fluorid je mineral koji može prevenirati razvoj i pojavu karijesa. Pranjem fluoridom možete sprečiti ili stopirati dalji razvoj karijesa.

Fluorid pomaže prilikom gubljenja minerala u zubu, ali i smanjuje mogućnost da se bakterije formiraju i da od šećera prave kiselinu.

Fluorid možete konzumirati tako što ćete piti vodu obogaćenu mineralima, ali i pranjem zuba pastom sa fluoridom.

Popravka zuba kod dece

Strah od zubara javlja se u najranijoj fazi detinjstva, upravo zbog toga što se zanemaruje higijena, pa dolazi do malo zahtevnijih neprijatnih popravki. Međutim, da bi se izbegle ozbiljnije intervencije na zubima, potrebno je najpre da se deca redovno kontrolišu. Na roditeljima je naravno da često drže decu „na oku“ i da kontrolišu šta deca jedu.

Zapamtite da sve što pojedete i popijete, a sadrži šećer, može napraviti proces protiv vas. Kiseline koje nastaju iz šećera, veoma lako mogu napraviti procese u zubima.

Naša pljuvačka može pomoći u borbi protiv napada kiselina. Ipak, ako stalno jedemo hranu koja je puna šećera, logična je posledica da se zubi ne mogu sami izboriti. Ukoliko decu ne kontrolišete, veoma je moguće da se desi kvar na zubu.

Saveti za zdrave zube

  • Ograničite vreme između obroka. Naime, ukoliko jedete u određenim intervalima, to može sprečiti da se u ustima javi šansa za kvarenjem zuba.
  • Čuvajte slatkiše, kolače, sodu i ostala gazirana pića samo za posebne prilike
  • Ograničite unos voćnog soka. Iako deluje zdravo, prebogat je šećerima
  • Budite sigurni da vi ili vaša deca ne jedete nakon poslednjeg pranja zuba.
  • Budite sigurni da vaša deca stalno peru zube. Veoma je važno uklanjati zubni plak. Treba proveravati svaki deo usne duplje, gde se može javiti kvar. Proveravajte zube kod zubara.

Šta zapravo popravka zuba podrazumeva?

Popravljanje zuba prepušta se stručnim zubarima, a oni će umeti da se izbore sa vašim oronulim zubima ili zubima urušenog zdravlja. Pomoću najnovije tehnologije, danas je moguće popraviti i nešto teže oštećene zube.

Punjenje zuba je preventivna mera koja se koristi kako bi se zaustavilo propadanje i održalo zdravlje vaših zuba.

Dijeta i način života, ali i genetika mogu doprineti kvaru u zubima.

Male pukotine i rupe su veoma podložne gomilanju bakterija, pa karijes može brzo da se zadrži, ali i da brzo pospeši dalje procese.

Zubari stalno traže uzroke propadanja zuba, a što ranije otkrivanje zuba znači da su u stanju da bolje tretiraju zub.

Punjenje zuba plombom (plombiranje) ili lekovima pomaže održavanju zuba na duže staze.

Lečenje korena i kanala zuba

Ukoliko vas dok grizete boli neki od zuba ili osećate da se nadražava površina nakon što ste došli u kontakt sa nečim hladnim ili toplim, može se desiti da imate infekciju unutar vašeg zuba koja utiče na tkivo korenskog kanala.

Kada se desi takva infekcija, simptomi su neugodni, a na momente porilično bolni. Popravljanje zuba u ovom smislu može se vršiti tako što se pune kanali, a lečenje kod zubara se uglavnom vrši pod anestezijom.

Popravka zuba u trudnoći

Često je pitanje da li je bilo kakav rad na zubu, tokom trudnoće, opravdan i moguć. Trudnoća i procesi na zubima su često povezani, makar kada se radi o pitanjima koje postavljaju buduće mame. Preventivno čišćenje zuba, i provere zuba tokom trudnoće nisu samo bezbedni, već se i preporučuju.

Popravke na zubima tokom trudnoće, kada je u pitanju plombiranje zuba, stavljanje krunica ili lečenje kanala, smanjuju mogućnost upala i infekcija. Kada je reč o popravkama, lekovima i plombama, najbolji period je drugo tromesečje trudnoće. Što se tiče trećeg tromesečja, nije problem u onome što se u ustima radi, već položaj koji je nezgodan, prilikom ležanja na zubarskoj stolici.

Tada se preporučuje odlaganje svih popravi koje mogu da sačekaju.

Ipak, ako su u pitanju hitni postupci, onda ne postoji veliki problem da se sprovedu popravka zuba i eventualno plombiranje kod zubara.

Cena popravke zuba

Pregledi u privatnim ordinacijama variraju. Međutim, vredi napomenuti da se kod nas u Srbiji popravke zuba i pregledi naplaćuju čak i do 10 puta jeftinije nego u inostranstvu.

Pregledi zuba koštaju oko desetak eura, a popravke i plombiranja kreću se oko 20 eura, koliko košta i skidanje kamenca.

Naravno, cene popravki kod zubara variraju i u zavisnosti od toga o kakvim se intervencijama radi.

Koliko koštaju usluge u našoj stomatološkoj ordinaciji u Beogradu možete pogledati na  ovom linku. Ili nas prosto kontaktirajte za više informacija.

Zubne plombe i njihov značaj pri popravci zuba

Uz termine popravke zuba veoma često se javljaju termini plombiranje, tj. termini zubne plombe ili zubni ispuni. U pitanju su posebne popune koje se postavljaju kada se zub popravi zbog oštećenja karijesom. Da bi se zubu vratila prirodna funkcija i oblik, zubnom plombom treba da se zatvari prostor koji je šupalj.

Veoma često se pacijenti pitaju kada treba da se stavi plomba i da li sami o tome mogu da odluče. Odgovor je da je to veoma teško, jer kvar najbolje identifikuju zubari, čak i kad on nije isprva vidljiv.

Popravljanje zuba uz pomoć instrumenata

Pre nego što zub dođe u stanje da se u njega stavlja plomba, potrebno je ukloniti kvar. To se radi posebnim zubarskim bušilicama koje čiste šupljinu i uklanjaju karijes. Ispunjavanje tog prostora radi se plombom, koja je pravljena od kompozitnih materijala.

Različiti su materijali od kojih se pravi plomba, a o tome kako će je formirati treba takođe da odluči zubar. Oni materijali koji se najbolje uklapaju u vaš zub biće postavljeni, a konačnu „presudu“ daje sam zubar iz ordinacije na osnovu stanja u vašem zubu.

Kako da izbegnemo popravku zuba?

Imajući u vidu da se svi prema zubima odnosimo različito, neki odgovornije, a neki ne, ne može se reći da postoji ultimativni vodič za rešavanje stanja. Ipak, moglo bi se zaključiti, na kraju ovog teksta, da je odgovornost veoma važna. Odgovornost najpre podrazumeva, minimum dva dvominutna četkanja zuba dnevno. Ako kažete da se zubi peru dva minuta, neka tako i bude. Nemojte zabušavati.

Redovni stomatološki pregledi u ordinacijama mogu vam pomoći da odložite zauvek popravku zuba. Manje intervencije mogu biti skidanje kamenca ili čišćenje plaka. Ne dozvolite da se bakterije gomilaju i naprave problem. Ukoliko, nažalost, bolujete od nasledne paradontopatije, onda treba da se posvetite ojačavanju zubne gleđi i zubnog korena. Ako i dođe do neke intervencije kod zubara, mnogo ju je lakše sprovesti u samom početku bolesti.

Kao osnovnu preporuku, dakle, možemo izneti održavanje higijene i redovne preglede kod zubara. Pregledi u privatnim ordinacijama danas su dostupni gotovo svima, i ne koštaju mnogo. Svakako, razume se, koštaju daleko manje nego ukoliko svoje zdravlje zapostavite. To vas može koštati i novca i vremena, ali nažalost i opšte kliničke slike vašeg organizma. Ne dozvolite da se to dogodi. Stoga, zakažite pregled i pravac stomatološka ordinacija!