O potrebama zbog koje se radi sinus lift, govorimo nešto niže, a ovakve zahvate rade maksiofacijalni hirurzi kao i oralni i zubni hirurzi.

 

Šta je sinus lift?

Sinus lift se može okarakterisati i kao operacija podizanja sinusa. U pitanju je operacija koja dodaje kost gornje vilice kako bi se nadogradio predeo između molara (kutnjaka) i sinusne šupljine. U pitanju je dodavanje kosti koja ispunjava prostor maksilarnih sinusa, a koji se nalaze na obe strane nosa.

Otkud potreba za sinus liftom?

Svi znamo da su sinusi zapravo šupljine koje se nalaze iznad gornje vilice, oko nosa i očiju. To su šupljine koje često mogu da se upale zbog pokvarenih zuba i uzrokuju dalje bolesti. Zdravi zubi su prevencija zdravih sinusa.

Kada se  uklone kutnjaci, događa se da ostane rupa između korena zuba i sinusa. Na takvim mestima, kada nema dovoljno kosti, nekada je nemoguće  ugraditi zubni implant. Zbog toga se poseže za operacijom koja se naziva sinus lift.

Kada nema dovoljno kosti u gornjoj vilici u koju bi trebalo ušrafiti zubni implant, stomatolozi procenjuju da treba raditi dogradnju kosti. Razlozi za to mogu biti mnogobrojni, a mi ćemo pomenuti samo neke.

  • Gubitak zuba u gornjoj vilici, pogotovo prilikom vađenja, nekada uzrokuje da kost ne zaraste dovoljno debelo, kako bi se u nju kasnije mogao ugraditi implant. Gornja vilica, tako mora da se dogradi, a upravo ta operacija predstavlja sinus lift.
  • Gubitak zuba može uzrokovati redukovanje kosti vilice, pa je sinus lift proces koji je neminovan ukoliko želimo da spasimo preostale zube.
  • Spušten maksilarni sinus je još jedan od razloga zbog čega treba raditi ovu intervenciju. Sinusi se razlikuju od osobe do osobe, pa nimalo ne čudi što je kod nekih ova šupljina spuštena te je prilikom ugradnje implanta potrebno skratiti ovu šupljinu, i deo kosti produžiti.

Kako teče proces pripreme za podizanje sinusa?

Veoma je važno znati da ne mora uvek da se koristi kost koja u telu već ne postoji. Koliko god ovo zvučalo čudno i uvrnuto, nekada se tokom sinus lifta koristi autogena kost. Šta to u praksi znači?

Autogena kost predstavlja kost koja se može premostiti iz već postojećih kostiju, ili se uzeti kost kuka ili tibije. Što se alogene kosti tiče, ta kost može biti uzeta i od drugih.

CT sinusa je jedan od važnih pregleda, jer se na taj način procenjuje stanje vaših sinusa.

Alergije, virusne reakcije ili sezonske promene u sinusima mogu biti indikator da proces ugradnje treba da se odloži.

 

Kako izgleda proces sinus lift operacije?

Proces sinus lifta zapravo je proces podizanja kosti, pa se mora dopreti do kostiju.

Zubar najpre mora raseći tkivo da otkrije kost. Veličina kosti koja se ugrađuje varira u zavisnosti od dubine implanta, ali je u pitanju nekoliko milimetara iznad vilice.

Potom se ušiva otvoreno tkivo,  implant se ugrađuje kada se kost primi. To se uglavnom dešava četiri do devet meseci kasnije.

Postoperativni proces

Postpuno je normalno da posle ovakve operaciji dođe do stvaranja otekline ili krvarenja iz nosa. Tada se ne treba izlagati ekstremnim promenama, a prva kontrola biće urađena nakon 7 do 10 dana. Nakon toga uklanjaju se šavovi.

Da bi se stvorila nova sluzokoža i ojačala nova kost, potrebno je da prođe određeno vreme. Nakon što se kost primi u nju se može ušrafiti implant.

 

Postoji li ikakav rizik pri ugradnji kosti?

Kao i kod svake operacije, postoji faktor rizika.

Sinusna membrana može se oštetiti, ali to se ne dešava često. Vešti hirurzi sebi ne dozvoljavaju greške ovog tipa, a najgore što može da se desi jeste da se pusti da se membrana zaceli. Potom se operacija radi iznova.

Još jedan od rizika jeste infekcija pri hirurškom zahvatu. U minimalnom broju slučajeva događa se da se postojeća kost ne integriše sa novom kosti. Kako god, ovi rizici su smanjeni do te mere da se dešavaju veoma retko. Nema razloga za brigu, jer  dobre ordinacije svoj posao obavljaju profesionalno, a naša ordinacija koristi najsavremenije metode, ispitane aparate i maksimalno obraća pažnju na higijenu.

Ukoliko je potrebno spasiti zube, ovakva operacija dođe kao neminovnost, ukoliko imate problema sa malom i nedovoljnom kosti gornje vilice.

Koja je cena sinus lifta?

Znajući kakve benefite možemo dobiti od ugradnje sinus lifta, osposobljavajući gornju vilicu da može da bude noseća za implante i ostale zube, cena ne bi trebalo da bude prvo o čemu razmišljamo.

Jednom rešen problem čini da zauvek imamo zdrave i lepe zube. Cena u našoj ordinaciji je 800 eura. Možda to i zvuči puno, ali imajući u vidu profesionalni pristup, anesteziju, postoperativne preglede i uspešnost intervencije, smatramo da ova cena i nije prevelika.

ZAKAŽITE BESPLATAN PREGLED
Bulevar despota Stefana 13 (u zgradi kod Skadarlije), Beograd
+381 (0) 11 / 72 46 995; +381 (0) 65 / 56 80 060 ; +381 (0) 64 / 87 66 415