Vađenje zuba u nekom trenutku u životu postane neophodnost. Ukoliko dozvolimo da se dogodi da je vađenje zuba potrebno, onda sa tim moramo da se pomirimo i što pre uklonimo uzroke brojnih bolesti. Vađenje zuba je samo korak do rešavanja problema, posle čega zube možete zameniti implantimamostovima i na brojne druge načine.

 

Mogući razlozi

Postoji nebrojeno razloga zbog kojih se zubi trebaju vaditi. Iako one mlečne zube vadimo kao jako mali, može se dogoditi da zube zbog kvarova, lošeg rasta i brojnih drugih razloga, moramo i trebati izvaditi.

Veoma čest razlog za vađenje zuba jeste taj da je zub poprilično oštećen, da je zahvaćen karijesom, i da se ne može popraviti. Osim toga, oni mogu da se vade i iz drugih razloga, kada je zbog lošeg kvaliteta potrebno zameniti ih ili napraviti drugačiju „organizaciju“ zuba u ustima.

Infekcija kao razlog za vađenje

Ukoliko se dogodi da  zubni karijes toliko zahvati zub i zubnu pulpu posle čega stradaju i nerv i krvni sudovi, česta posledica jeste bakterija koja izaziva infekciju. Infekcija može zahvatiti čitav kanal, a može izazvati i otok. Kada ni antibiotici ne pomažu da infekcija potpuno prođe, preduzima se korak koji može donekle olakšati probleme.

Vađenje zuba u tom slučaju veoma je čest korak koji se preduzima čim se upala malo smiri kako bi anestezija mogla da deluje. Ne dozvolite da se to dogodi, jer u slučaju upale koja se ne smiruje, lekar mora biti primoran da uradi inciziju (zasecanje) i veštački izazove oticanje gnojnog sadržaja. Tek posle toga je zub moguće vaditi.

Ukoliko vam je imuni sistem opao, zbog raznih posledica poput hemoterapije ili transplantacije organa, rizik od infekcije je utoliko veći.

Paradentoza takođe može biti uzrok infekcija, zbog kojih zub može ispasti sam od sebe, a kako bi se bolest sprečila u razvojnoj fazi, događa se da je potrebno izvaditi zub iz vilice.

Kako izgleda procedura vađenja zuba?

Opravdan je strah koji se javlja onda kada treba ukloniti zub, što zbog bola, što zbog nekih drugih posledica. Međutim, shvatite to kao ulaganje u svoju budućnost i zdravlje. Zubari i oralni hirurzi sprovode vađenje zuba. U zavisnosti od toga koliko je potrebno vremena i truda da se on izvadi, zubari će odlučiti da li ste slučaj za hirurgiju ili ne.

Pre nego što izvade zub, ukoliko sumnjaju u njegov položaj, položaj korena i u to šta bi eventualno vađenje moglo da izazove, zubari će preporučiti  snimanje zuba.

Nakon što utvrde njegov položaj, daće vam injekciju lokalne anestezije u usta (obraz ili desni). Onda ćete trebati da sačekate desetak minuta da anestezija krene da deluje. Osećaj blagog žarenja i ne osećanje tog mesta, biće vam pomalo čudno, ali ćete ubrzo shvatiti da je to sve urađeno kako bol ne biste osetili.

U baš teškim slučajevima, kada je reč o impaktiranom zubu i kada je potrebno seći desni, dešava se da hirurzi daju i generalnu anesteziju, ali je taj slučaj dosta redak. Potom ćete osetiti malu neugodnost i to će biti to. Zub će biti napolju, a bol nećete ni osetiti.

Posle određenog vremena kada anestezija prestane da deluje, ponekad se mogu javiti bolovi koji se saniraju analgeticima. Bol svakako ne bi trebao da bude intenzivan i bol ne bi trebalo da traje dugo.

Šta bi stomatolog pre vađenja trebalo da zna o vama?

Uprkos tome što je vađenje zuba uglavnom bezbedna procedura, ova procedura može izazvati krvarenje, ali i taloženje bakterija. Takođe, treba znati da postoji mogućnost infekcije desni. Ukoliko ste podložni infekcijama ili vam je organizam u nekom posebnom stanju, veoma je važno da to napomenete svom stomatologu. Stomatolog bi trebalo da ima uvid u to koje ste lekove uzimali prethodnih dana, ali bi trebalo da mu skrenete pažnju i na sledeće:

  • Oštećenja srca, infarkt i stanja povišenog krvnog pritiska,
  • Oštećenje imunog sistema, autoimune bolesti,
  • Bolesti i poremećaji jetre – ciroza jetre,
  • Istorija bakterijskih oboljenja.

Šta raditi, a šta ne, nakon vađenja zuba?

Vađenje zuba je poprilično bezbolan proces odstranjivanja zuba iz vilice i usta, sa efektom minimalne traume. Zbog toga postoji set preporuka onoga šta biste trebali da radite. Osim toga, mislimo da valja napomenuti i šta ne bi trebalo raditi nakon vađenja. Pa, pogledajmo te preporuke.

Šta raditi:

Odmorite. Nakon vađenja zuba organizam će biti u posebnom i iscrpljenom stanju, pa se trebate dobro odmoriti. Iako se možda nakon vađenja osećate odlično i čini vam se da možete sve, ipak preporučujemo da ne radite ništa opterećujuće naredna 24 sata.

Držite glavu na jastuku tako da ne optrećujete stranu gde je rana, jer postoji mogućnost da infekcija u povećanju temperature rane brže nastupi.

Pustite da se formira sloj na rani. Posle procedure vađenja, lekari će vam dati parče gaze za ranu koju ćete da zagrizete. Ovo će napraviti pritisak na ranu i učiniti da se smanji i zaustavi krvarenje. Nervi i kapilari će odmah krenuti da prave svoju opnu, pa joj dozvolite da se posle nekoliko časova formira.

Držite led. Led vam može pomoći u prevenciji stvaranja otoka. Kada je u pitanju neka bezazlena procedura, možda vam led neće ni biti potreban. Ipak, ako je vađenje potrajalo, a zub se „otimao“ trebate pri ruci imati led koji ćete stavljati na po nekoliko sati na zub. U zavisnosti od situacije, to vreme može biti i kraće.

Šta ne treba raditi:

Od srca vam preporučujemo da ne pušite. Najmanje 48 sati nakon vađenja zuba nemojte da pušite. Hemikalije koje se nalaze u duvanskom dimu, mogu da izazovu problem na zubu i u rani dok je još uvek sveža, pa je najbolje da cigarete ostavite po strani. Ovo, čak, može biti i navika koju ćete potom praktikovati na dalje.

Izbegavajte čvrstu hranu neposredno nakon vađenja. Imate zaista pregršt ideja koje su bolje nego hraniti se suvom hranom. Nakon što izvadite zub, potrudite se da se hranite mekim i tečnim sastojcima, smutijima, kašama, šejkovima i slično. Takva hrana neće negativno uticati na ranu.

Izbegavajte ispiranje rane. Rana neće zarasti kako valja ako stalno skidate sloj koji se našao tu. Kada kasnije malo uznapreduje opna, možete je ispirati slanim rastvorom, koji bi trebalo da se lako srodi sa tkivom.

Nemojte preskakati terapiju i lekove koje vam je dao stomatolog. Lekovi protiv bolova su tu da bi ublažili posledice traume, a antibiotici treba da pomognu u sprečavanju infekcije.

Vađenje zuba u trudnoći

Često pitanje koje nam postavljaju mlade žene u trudnoći, jeste da li prilikom trudnoće sme da se vadi zub. Odgovor je da. Iako je potrebno da se tokom vađenja zuba daje lokalna anestezija, savremena medicina je došla dotle da je vađenje zuba potpuno bezbedno, a lokalna anestezija ne šteti ni vama ni bebi.

Studija iz 2015. godine je pokazala da ne postoji razlika između delovanja anestezije kod trudnih žena i žena koje ne nose plod. Iako je radijacija X zraka prilikom snimanja zuba prisutna, vaša beba će tih dana biti bezbedna jer je stepen zračenja minimalan. U svakom slučaju, najbolje je da ne dozvolite da dođe do potreba za vađenjem zuba i da u trudnoću ulazite sa zdravim zubima, ali ako pak dođe do toga, nemate čega da se bojite.

Kako izbeći vađenje zuba?

Ovo je često pitanje koje mnogi postavljaju, ne znajući da greše upravo u ne saniranju uzroka, a ne u pokušaju smanjivanja posledica. Zbog toga bi odgovor na ovo pitanje trebalo da se krije u samom početku života, u navikama koje nasleđujemo od roditelja, ali i u sticanju adekvatnog znanja.

Veoma je važno imati u vidu situaciju da su bolesti zuba progresivne i da se bez adekvatnog lečenja neće rešiti same od sebe. S obzirom na to, sprečiti posledice koje izaziva kvaran zub nekada je teže nego izvaditi ga i zameniti veštačkim. Zbog toga zubari nerado pristupaju vađenju zuba, jer to smatraju propuštenom prilikom.

Počev od zdravih navika, održavanja higijene usta i vođenja računa o tome kako se prema  kamencu  ili karijesu odnosimo, zavisi i to kako će naši zubi „izraziti zahvalnost“. S tim u vezi, moramo napomenuti činjenicu da što više karijes uznapreduje, to su manje šanse da se zub na kraju spasi. Vađenje zuba događa se onda kada je zub nemoguće spasiti.

Lekari i stomatolozi ove intervencije uglavnom obavljaju veoma rutinski, pa ne morate da brinete oko toga kako ćete se oporaviti i koliko će vremena oporavak trajati.

Oporavak od vađenja zuba traje nekoliko sedmica, do potpunog zarastanja, ali već nakon nekoliko dana možete funkcionisati apsolutno normalno i bez problema. Potrebno je napraviti pauzu od jednog dana do dva ili tri dana od stalnih navika, voditi računa o hrani i piću, dok se ne formira opna koja pomaže da rana zaraste.

Naravno, na vama je da li ćete nastaviti sa lošim navikama i dozvoliti da vam i ostali zubi stradaju.

Ukoliko vas jedno vađenje zuba „urazumi“ mogli biste da porazmislite da uradite sve neophodne preglede, kako biste utvrdili stvarno stanje u ustima. Potom je, ukoliko je neophodno, najmudrije da se konsultujete sa stomatologom i dobijete instrukcije kako da se ophodite prema plaku, kamencu, karijesu i evenutalnim nadogradnjama zuba.

Stomatolozi uvek rade uz konsultacije sa vama, ali i uz konsultaciju sa strukom, pa verujte da rade u interesu vašeg zdravlja. Zbog toga ukoliko oni procene drugačije, nekada je pametnije i poslušati ih! 🙂