Ciste oko zuba su patološke šupljine koje su obložene tkivom i ispunjene tečnošću, a mogu se razvijati u vilicama i u mekom tkivu (usna, obraz…).

Zubne ciste nastaju kao reakcija organizma na konstantnu infekciju koja dolazi preko vrha korena zubne pulpe koja je inficirana ( gangrene), mogu se pojaviti oko krunice neizniklog zuba, deljenjem epitela pri nicanju zuba, usled traume…

Ukoliko postoji više inficiranih zuba u ustima na svakom može nastati cista. Veća je verovatnoća nastanka kod osoba sa lošom oralnom higijenom i zuba sa velikim  karijesom. To je ono što zaista mora da se zna kada je u pitanju zubna cista.

Veoma se često desi da zubne ciste mogu da ne pokazuju simptome, sve dok ne dođu do određene veličine ili dok ne dođe do stanja akutne infekcije. Simptomi koji mogu ukazati na postojanje zubne ciste su promena boje zuba, tvrda izbočina na kostima, iznad zuba, bol, otok, crvenilo, fistula kod korena, sekret iz nosa.

Posledice rasta ciste mogu biti izuzetno velike, počev od resorpcije okolne kosti do oštećenja susednih zuba, prodiranja u sinus ili nos ili čak izazivanje akutne infekcije koja izaziva otok lica i bol.

Nije retka situacija da cista dođe do sinusne šupljine, i to onda kada je uzrokuje gornji zub. Infekcije su uglavnom uzrokovane karijesom ili nepravilnim rastom zuba. Da bi se ciste lakše otkrile, važno je uraditi  ortopanski snimak.

Kada se oko zuba pojavi tamna šupljina može se potvrditi sumnja da je na zubu cista. Prva faza ciste predstavlja predfazu, a sledeću etapu možemo identifikovati ukoliko se pojavi mikrošupljina oko zuba. Ciste mogu uzrokovati brojni faktori od promene u organizmu, povrede, iritacije, hronični problemi. Nelečenje ciste ponekad može uzrokovati i tumor, što je krajnja faza ovog problema, ali i ne tako česta.

Da bi se prepoznala cista na zubu, potrebno je pratiti cistološke promene koje su uglavnom slične i brojnim drugim problemima i simptomima. Kada uznapreduju, ciste se lako mogu identifikovati, ali tada je katkad kasno.

Cistu primećujemo na snimcima, a mogu se osetiti prilikom žvakanja. U kasnijim fazama može se pojaviti kesica sa gnojem i temperatura. Redovnim stomatološkim pregledima najbolje se prevenira problem.

Vrste cista na zubima

Ciste se mogu podeliti po različitim karakteristikama, a vrlo česta klasifikacija je na akutne ciste na zubu i hronične zubne ciste.

Ukoliko uočimo početnu fazu i simptome, reč je obično o akutnoj cisti. Ako je stanje takvo, mogu se razviti i hronične ciste čiji su simptomi mnogo suptilniji i teže se primećuju. One se, logično, veoma teško leče.

Ciste se mogu razlikovai i po tome što postoje inflamatorne ciste i razvojne ciste.

Bakterije često uzrokuju pravljenje gingivalnih cista kod beba, a postoje još erupcione, folikularne i gingivalne ciste kod odraslih. Sve su to razvojne ciste.

Stariji ljudi neretko imaju problema sa takozvanim folikularnim cistama.

Bolovi izazvani cistama

Ciste izazivaju jake bolove u zubima, a bolovi se mogu proširiti i na viličnu kost. U naprednijim fazama bol može biti i posledica širenja na nerv, pa se bol širi na čitavu kost. Fistule na desnima su indikatori cista, a u tom trenutku, jedino pravo rešenje mogu predstavljati hirurške intervencije. Veoma je veliki problem kada ciste dopru do nosne šupljine jer onda prave infekciju u sinusima.

Lečenje i operacija cisti

Lečenje ciste je veoma zahtevno, i nekada nije moguće učiniti ga medikamentima. Zbog toga, operacija predstavlja jedno od najboljih rešenja, a ponekad i jedino. Cista se može operisati na dva veoma slična načina, a u pitanju su cistostomija i cistektomija. I jedan i drugi način podrazumevaju lokalnu anesteziju, ali se prilikom cistostomije delimično uklanja cista, ali je potrebno skloniti i deo kosti. To je rešenje koje se primenjuje kada cista poprilično poraste.

Operacija ciste drugom metodom predstavlja uklanjanje cele ciste od jednom. Ponekad se događa da se operacija radi laserski. Otok posle operacije postoji, ali uglavnom nije duži od dva do tri dana i veoma često se rana mora ušiti. Konac se skida posle svega nekolko dana.

Mora se znati da cista ne prolazi sama od sebe jer se problemu mora prilaziti sistematski. Cista se mora ukloniti jer bi u suprotnom moglo doći do mnogo većih problema. Tako može napraviti problem drugim zubima, uzrokovati gubitak zuba, ali i napraviti veliki problem u sinusima. Kada se dogodi da cista nastane na donjim zubima i donjoj vilicom, ona može dovesti i do pucanja vilice.

Cena operacije ciste košta oko 100 – 150 €, a to je uglavnom donja granica. Ipak, znajući veliki problem koji cista izaziva, možemo slobodno da kažemo da je ova cena povoljna. Reč je o gotovo rutinskoj operaciji, koja naravno nosi mogućnost rizika, ukoliko se postoperativni tok ne ispoštuje do kraja.

Zbog toga je osim lečenja same rane, veoma važno ophoditi se dobro prema otoku koji nastane i naučiti kako da prirodnim metodama izlečimo otok. Nakon operacije ciste, otok može trajati nekoliko dana, a hladne obloge pomoći će onda kada se otok tek javi. Otok nije ništa drugo do blaga iritacija, pa je ukoliko nastanu bolovi potrebno piti lekove poput brufena ili kafetina koji će ukloniti bolove. Analgetici uvek dobro dođu, kako bi što manje bolno prošli kroz čitav proces.

Prevencija nastanka ciste oko zuba

Na kraju se može zaključiti da ciste nisu preterano opasne ukoliko se otklone na vreme. Ipak je cista na zubu proces koji se događa zbog nemarnosti. Zato je veoma bitno ne dozvoliti da se ona pojavi. To ćete učiniti dobrom oralnom higijenom i redovnim stomatološkim pregledima. Iako u početku pregledi predstavljaju nešto od čega strepimo i čega se plašimo, na kraju se pokaže da su veoma značajni.

Imajući u vidu koliko je važno da imamo zdrave zube, svaka neophodna intervencija na njima je od sušte važnosti. Zanemarivanje zdravlja zuba može uzrokovati i ostanak bez zuba, ali i brojne akutne i hronične probleme koji se javljaju iz raznovrsnih razloga.

Infarkt miokarda, slabljenje krvnih sudova, problemi sa štitnom žlezdom, bubrezima, krajnicima, ždrelom i sl. samo su neke od tih manifestacija. Hronični problemi koji nastajuu sinusima takođe mogu da se odraze na procese koji napreduju do mozga. Savetujemo vam da proverite svoje oralno zdravlje u našoj stomatološkoj ordinaciji i posavetujete se sa stomatologom na temu kako da prevenirate sve probleme koje nosi loš tretman prema sopstvenom oralnom zdravlju.

Sve o oralnoj hirurgiji

POVEĆANJE KOLIČINE KOSTI

POVEĆANJE VILIČNOG GREBENA – AUGMENTACIJA GREBENA…

Više

RESEKCIJA FRENULOMA

Frenulom je nabor sluzokože koji povezuje usnu ili jezik sa alveolarnim nastavkom tj. sa podom usne duplje. R…

Više

HIRURŠKO VAĐENJE UMNJAKA

Nekada se kaže da nema dovoljno prostora u vilici za sve zube. I to je apsolutno tačno.  Naime, umnjak…

Više

RESEKCIJA KORENA ZUBA

Zubi se održavaju na mestu pomoću korena koji se nastavlja u viličnu kost. Kraj ili vrh svakog korena naziva se apeks. Ner…

Više

CISTE I CISTEKTOMIJA

Ciste oko zuba su patološke šupljine koje su obložene tkivom i ispunjene tečnošću, a mogu se razvijati u vilicama i u…

Više

SVESNA SEDACIJA

Većina oralnohiruških intervencija može uspešno da se izvede u lokalnoj anesteziji. Medjutim , u slučajevima ekstremne uplašenosti i izrazito sniženog praga za bol , može se primeniti sedacija.

Više

Niste pronašli odgovor?

Pošaljite upit našem osoblju i poslat ćemo Vam odgovor u najbržem roku.