Nekada se kaže da nema dovoljno prostora u vilici za sve zube. I to je apsolutno tačno.

Naime, umnjaci su zubi koji rastu u periodu od osamnaesto do dvadeset i pete godine. No, ponekad oni uopšte ne izrastu. Od svih stalnih zuba koji se javljaju u vilici oni niču poslednji.

Umnjaci predstavljaju molare odnosno kutnjake, a u kolokvijalnom govoru nije retko da njih nazivaju osmicama. To je logično, jer u niski od osam zuba u vilici, ovi zubi predstavljaju poslednje. Na sve četiri strane viličnih kostiju, umnjaci se razvijaju i rastu. Nažalost, nije retko da ovi zubi izazovu određene probleme zbog toga što se zakrivljeno formiraju.

Umnjaci rastu kako bi oivičili vilicu i njihova funkcija je održavanje oblika vilice. Nije često da umnjaci služe za žvakanje, mada mogu zameniti nepostojeće sedmice, ukoliko se spuste.

Impaktirani umnjaci

Često je pitanje da li svi moramo imati probleme sa umnjacima. Vrlo često umnjaci mogu biti najnormalniji zubi u nizu. Uz valjano ophođenje ka njima, osmice mogu trajati čitavog života.

Ako ne niknu normalno, bolje ih je se rešiti. Tada se radi o impaktiranim umnjacima. To su zubi koji ne niknu skroz jer nemaju dovoljno mesta u vilici. Iz razloga jer niču poslednji često za njih nema dovoljno mesta, pa se zato pojave samo do pola ili se uopšte ne vide.

Ovi zubi mogu napraviti velike probleme iz nekoliko razloga.

  • Karijes je jedan od razloga zbog kojih se oni brzo kvare. Zbog toga što su teško pristupačni za četkicu, nije moguće valjano ih održavati, a još manje popraviti ih.
  • Loši umnjaci mogu da dovedu do toga da se ošteti susedni zub. Zbog takvog njegovog položaja karijes lako može da se razvije i na susednom zubu. To može kulminirati i do resorpscije korena susednog zuba.
  • Infekcije se takođe pojavljuju kao problem sa umnjacima. Preko krune zuba često se nalazi deo mekog tkiva, a između je prazan prostor gde se zadržava hrana. To je pogodno tlo za razmnožavanje bakterija. Taj deo gingive može da bude otečen i bolan. Javlja se i neprijatan zadah kao posledica gnoja. Kada infekcija uznapreduje može se proširiti na obraz i limfne žlezde.
  • Ciste stvaraju deformitet u kosti i zahtevaju obimniji hirurški zahvat.

Impaktirani umnjaci se najčešće vade i to hirurškom intervencijom.

Operacija vađenja umnjaka

Bol u umnjaku ume da se proširi i do uva i veoma je neprijatan. Zbog toga kao rešenje problema, loše sraslih umnjaka, preporučujemo operaciju. Nijedna operacija nije prijatna, ali možemo da vas ohrabrimo jer ćete posle imati mnogo veliko olakšanje.

Tačno vreme trajanja same intervencije se nikada ne može znati, ali sama procedura je bezbolna jer se radi uz obaveznu anesteziju.

Uglavnom, potrebno je da zakažete i napravite digitalni ortopan snimak ( snimak cele gornje i donje vilice). Posle kliničkog pregleda, objasnićemo vam celu proceduru i imaćete mogućnost da postavite pitanja o svemu što vas interesuje.

Kako se pripremiti za operaciju?

Priprema za operaciju ne mora biti preterano problematična i dugotrajna.

Obavezno je jesti pre operacije, da bi organizam bio spreman za promene.

Maloletna lica bi valjalo da budu u pratnji makar jednog roditelja kako bi se smanjio strah.

Šta posle operacije?

Kada operacija prođe i umnjaci se izvade postoji malo više komplikacija nego kod običnog vađenja zuba. Dejstvo anestezije se oseća nekoliko sati, a može biti prisutne boli kada anestezije prestane da deluje. Prisustvo krvi može da uplaši, ali ne bi trebalo da brinete jer je normalna pojava pojavljivanje krvi. Kada operacija prođe, dešava se da dođe do otežanog otvaranja usta i žvakanja, ali neprijatni simptomi prolaze za nekoliko sati.

Lekovi iz prirode uvek su dobra dopuna zvaničnim medikamentima. Gaza natopljena u čaj od kamilice će pomoći da se dezinfikuje rana, a u ostalom delu usta možete normalno vršiti higijenu.

Veoma je važno da neposredno nakon operacije na obrazu držite hladne obloge i to naizmenično na po dvadeset minuta. To će smanjiti mogućnost pojave otoka.

Rana se nikako ne sme ispirati vodom, a tokom trajanja anestezije poželjno je izbegavati hranu. Takođe je važno da se naredna 24 sata ne pije previše toplo.

Oporavak od vađenja je proces, pa je poželjno izbegavati nikotin i katran. Već posle nedelju dana, mogu se skinuti konci, a rana se relativno brzo oporavlja.

Cena hirurškog vađenja umnjaka

Cena vađenja umnjaka hirurškim putem u našoj stomatološkoj ordinaciji košta – cenovnik. Impaktirani umnjaci ipak mogu napraviti mnogo veću štetu po zdravlje, ali i materijalno, pa je bolje odvojiti novac na vreme.

O oralnoj hirurgiji

Oralna hirurgija je grana hirurgije što znači da predstavlja granu medicine čiji je fokus lečenje putem intervencija i instrumenata. Hirurzi su posebno specijalizovani lekari koji svoj rad između ostalog zasnivaju i na korišćenju instrumenata i mehanizama za operativne tokove. Operacije mogu da variraju, od najobičnijih laganih zahvata do onih težih i višesatnih.

Oralna hirurgija ima za zadatak da u bilo kojim uslovima pomogne obolelima i povređenima, pa zato katkad zahteva urgentnost. U osnovi, principi pružanja medicinske pomoći su svugde isti, pa su i u stomatologiji. Dijagnostika i lečenje su početne faze, a hirurški zahvati ono što dovodi do poboljšanja akutnog stanja.

Važnost prevencije za oralno zdravlje

Za dezinfekciju zuba i nevezano za hirurške procese, možete koristiti karanfilić i žalfiju. Napici od ovih prirodnih dragulja pomoći će vam da uklonite zadah i neprijatne mirise i bakterije. Međutim, nikako ne smete isključiti važnost medicine i zvanične stomatologije.

Redovnim pregledima dobićete uvid u stvarno stanje u ustima i ukoliko bude potrebno da se izvrši hirurška intervencija, znajte da vam stomatolozi misle najbolje. Zbog toga nikako nemojte ignorisati čak i prve početne simptome. Kako vreme odmiče, sve je veća verovatnoća da ćete se naći u problemu, pa vam to nikako ne može služiti dobro po zdravlje ostatka organizma.

Hirurške intervencije, vađenje umnjaka, protetika, sve su to sastavni delovi života sa kojima se morate pomiriti ukoliko do njih dođe. Odlaganje problema ili zanemarivanje simptoma samo produbljuje problem, a hirurgija je tu da vam po kraćem postupku pomogne. Ono što treba uvek imati na umu jeste da odgovornim ponašanjem odložite mogućnost da se dogodi problem, ili da nakon jedne operacije odgovorno pristupite ka drugim problemima i simptomima.

Sve o oralnoj hirurgiji

POVEĆANJE KOLIČINE KOSTI

POVEĆANJE VILIČNOG GREBENA – AUGMENTACIJA GREBENA…

Više

RESEKCIJA FRENULOMA

Frenulom je nabor sluzokože koji povezuje usnu ili jezik sa alveolarnim nastavkom tj. sa podom usne duplje. R…

Više

HIRURŠKO VAĐENJE UMNJAKA

Nekada se kaže da nema dovoljno prostora u vilici za sve zube. I to je apsolutno tačno.  Naime, umnjak…

Više

RESEKCIJA KORENA ZUBA

Zubi se održavaju na mestu pomoću korena koji se nastavlja u viličnu kost. Kraj ili vrh svakog korena naziva se apeks. Ner…

Više

CISTE I CISTEKTOMIJA

Ciste oko zuba su patološke šupljine koje su obložene tkivom i ispunjene tečnošću, a mogu se razvijati u vilicama i u…

Više

SVESNA SEDACIJA

Većina oralnohiruških intervencija može uspešno da se izvede u lokalnoj anesteziji. Medjutim , u slučajevima ekstremne uplašenosti i izrazito sniženog praga za bol , može se primeniti sedacija.

Više

Niste pronašli odgovor?

Pošaljite upit našem osoblju i poslat ćemo Vam odgovor u najbržem roku.