Bulvear Despota Stefana 13 (u zgradi kod Skadarlije), Beograd

Hirurško vađenje umnjaka

Veliki deo naših pacijenata nema dovoljno mesta u vilicama za ove zube.

Evo kratkog objašnjenja:

KOJI SU ZUBI UMNJACI? 

Umnjaci su zubi koji se pojavljuju na samom kraju zubnog niza od 18. do 25. godine. Od svih stalnih zuba oni niču poslednji. 

DA LI SVI MORAMO IMATI PROBLEME SA UMNJACIMA? 

Ne, ako oni niknu i postave se normalno u zubni niz. Oni čak znaju biti veoma korisni. Uz dobru oralnu higijenu mogu Vam trajati celog života.

ŠTA SU TO IMPAKTIRANI UMNJACI?

Iz razloga jer niču poslednji često za njih nema dovoljno mesta, zato se pojave samo do pola ili se uopšte ne vide. Takvi zubi se nazivaju impaktirani. 

ZAŠTO IMPAKTIRANI ZUBI IZAZIVAJU PROBLEME? 

Iz nekoliko razloga:

- Karijes. Jako ih je teško čistiti i često se brzo pokvare. Često ih je teško popraviti jer su nedostupni.

- Oštećuju susedni zub. Zbog takvog njegovog položaja karijes lako može da se razvije i na susednom zubu čak može dovesti i do resorpcije korena susednog zuba.

- Infekcija. Preko krune zuba se često nalazi deo mekog tkiva, između je prazan prostor gde se zadržava hrana što je pogodno za razmnožavanje bakterija. Taj deo gingive može da bude otečen i bolan, neprijatan zadah koji se često jvlja je zbog gnoja koji se cedi iz njega. Često se otok može proširiti i na obraz i limfne žlezde.

- Potiskivanje ostalih zuba napred. Neretko ortodonti zahtevaju rano vađenje umnjaka.

- Ciste. Ciste stvaraju deformitet u kosti i zahtevaju obimniji hirurški zahvat. 

DA LI BI TREBALO DA VADIM UMNJAKE? 

Ukoliko imate impaktirane umnjake, radite redovne kontrole. Kod osoba preko 30 godina impaktirani umnjaci su duboko u kosti i oni se mogu ostaviti uz praćenje. 

KAKO IZGLEDA PROCEDURA? 

Potrebno je da zakažete, napravite digitalni ortopan snimak (snimak cele gornje i donje vilice). Posle kliničkog pregleda, analize otp-a, objasnićemo Vam celu proceduru i imaćete mogućnost da postavite pitanja o svemu što Vas interesuje. Tačno vreme trajanja same intervencije se nikada ne može znati ali sama procedura je bezbolna jer se radi uz obaveznu anesteziju. 

KAKO DA SE SPREMIM ZA INTERVENCIJU? 

- Maloletna lica moraju biti u pratnji bar jednog roditelja

- Obavezno jedite 

ŠTA DA OČEKUJEM POSLE OPERACIJE?

Hirurško vađenje umnjaka ima definitivno više komplikacija nego obično vađenje zuba. Posle dejstva anestezije možete osetiti: bol, malo prisustvo krvi u pljuvačci, otok, otežano otvaranje usta ili pri žvakanju... Svi ovi neprijatni simptomi su kratkotrajni (do nedelju dana). Kontrolni pregled i skidanje konaca je nedelju dana nakon intervencije.

- Nemojte ničim iritirati ranu

- Nemojte pušiti 36h posle operacije.

- Nemojte pljuvati, mućkati i ispirati ranu, isisavati iz rane.

-Deo gde se nalaze konci možete tretirati gazom natopljenom u čaj od kamilice čime ćete čistiti konce. U ostalom delu usta nastaviti normalnu oralnu higijenu.

POVEĆANJE VILIČNOG GREBENA - AUGMENTACIJA GREBENAAlveolarni greben je deo vilice u kojem se nalaze korenovi zuba. Alveolarni geben se resorbuje pri dugotrajnoj parodontopatiji ili posle dužeg perioda nakon vađenje zuba. Pri&...
Frenulom je nabor sluzokože koji povezuje usnu ili jezik sa alveolarnim nastavkom tj. sa podom usne duplje.Resekcija frenuloma je rutinski zahvat. Izvodi se u slučaju visokog pripoja frenuloma za desni. Radi se zbog sprečavanja povlačenja desni i parodontopatije u predelu pripoja.
Zubi se održavaju na mestu pomoću korena koji se nastavlja u viličnu kost. Kraj ili vrh svakog korena naziva se apeks. Nervi i krvni sudovi preko njega ulaze u zub. One putuju kroz kanal unutar korena do pulpe. To je komora unutar krunice zuba.Hirurški zahvat kojim se uklanja vrh korena ne...
Šta su to zubne ciste?Ciste su patološke šupljine koje su obložene tkivom i ispunjene tečnošću, mogu se razvijati u vilicama i u mekom tkivu (usna,obraz..). Zubne ciste nastaju kao reakcija organizma na konstantnu infekciju koja dolazi preko vrha korena zubne p...

Bulvear Despota Stefana 13 (u zgradi kod Skadarlije), Beograd

011 / 72 46 995 065 / 56 80 060